Infodagen Gratis magazine
Ester Au Pair in Amerika 15 november 2018

Ester is ondertussen een ervaren au pair, ze is voor de tweede keer bij hetzelfde gastgezin in Amerika. Toen ze 18 was ging ze voor het eerst en nu, 4 jaar later, is ze wederom als au pair bij hetzelfde gastgezin. Door haar ervaring weet zij als geen ander hoe het is om au pair te zijn en haar tips deelt ze met iedereen in deze blog! 

Hetzelfde gezin als 4 jaar geleden

Inmiddels zit ik al een paar maanden in Amerika. Bij een gezin in Denver, Colorado. En niet zomaar een gezin. Nee, het is hetzelfde gezin waar ik in 2014 ook naartoe ging. Toen als gloednieuw 18-jarig meisje, die al vijf jaar wist dat ze wilde gaan au pairen in Amerika. Nu ben ik terug. Als 22-jarige. Bij hetzelfde gezin. Het grootste verschil is dan ook dat de kinderen ouder zijn geworden. Ze zijn nu 10, 8 en 6 jaar oud. Ze zijn dus een stuk zelfstandiger dan vier jaar geleden.

Eerlijk is eerlijk, dit vergt meer opvoeding van mij, want ik moet ze regelmatig achter de broek aan zitten. Zowel de tien jarige, als de acht jarige hebben de (pre)teen attitude al aardig in de smiezen. Des te belangrijker is het dat er duidelijkheid is bij de drie volwassenen (that includes me) over de opvoeding van de kinderen. Dit brengt mij dan ook op één van de meest belangrijke aspecten van een au pair-jaar, namelijk de communicatie.

Communicatie is cruciaal

Simpel gezegd: communicatie moet er zijn en blijven. Gedurende het hele jaar. Communiceren over de verwachtingen die de host ouders hebben van jou als au pair, is zeker in het begin erg cruciaal. Als je hier open over communiceert door vragen te stellen, dan kom je niet gauw voor onaangename verrassingen te staan. 

Au pair handboek

Mijn familie heeft een au pair handboek waarin van alles staat. Er wordt verteld over wie de kinderen zijn, wat ze leuk vinden en welke ‘opvoedingsstijl’ werkt bij de kinderen. Er staan allerlei ideeën in voor snacks en activiteiten. De belangrijke contactpersonen en telefoonnummers voor noodgevallen worden vermeld. Er zijn routes naar musea, dierentuin en het ziekenhuis toegevoegd. Elk jaar voegt de au pair ook een aantal recepten die de kinderen lekker vonden, toe. Als jouw gezin dit niet heeft, is dit niet per se een ramp. Zorg er wel dat je voor jezelf duidelijk hebt hoe het als het ware werkt in het huis door hier over te communiceren. 

Geef altijd aan als je iets dwars zit

Als je iets dwars zit, kaart dit dan zo spoedig mogelijk aan bij (één van) de ouders. Onthoud: de host ouders zijn ook jouw werkgever. Daarom is het belangrijk om in zulke gesprekken respectvol en rustig te blijven. Geef aan wat je dwars zit en waarom en betrek dit vooral op jezelf. Hier bedoel ik mee dat het niet eerlijk is om alles op de host ouders af te schuiven. Zeg bijvoorbeeld: Wanneer X (het host kind) zo tegen mij praat, voel ik mij machteloos. En niet: Jullie moet je kind echt manieren leren, want hoe het tegen mij praat, kan echt niet. Als je zo het gesprek begint, ga je niet veel bereiken. Wanneer er iets bij je speelt, wacht dan niet te lang met het aangeven hiervan. Het probleem kan zich anders wellicht  gaan opbouwen tot iets veel groters dan dat het initieel was. Dit zou dan jouw werkzaamheden kunnen beïnvloeden en dat is zonde.

Local coordinator

Mocht je niet goed weten hoe je het gesprek moet beginnen, dan kan je dit aangeven bij de local coordinator. Leg de situatie uit en deel waar je mee zit. Ik denk dat de kans groot is dat zij/hij deze situatie al eens eerder voorbij heeft zien komen en je daarom goed kan helpen. De LC is er om jou te helpen, dus maak hier gebruik van.

Communiceer ASAP

Ten slotte nog een laatste tip. Als au pair woon je immers waar je werkt, dus dat maakt de mogelijkheid tot communicatie makkelijk. Houd de communicatie kanalen open, door het luchtig te houden. Stel vragen die je hebt ’s ochtends voordat de ouders de deur uit gaan, of ’s avonds tijdens het avondeten. Het hoeft niet altijd een sit down-talk te zijn, want hierdoor kan het soms zo zwaar op de hand overkomen.
Nogmaals: als er iets is, praat er dan ASAP (as soon as possible) over met je host ouders. Zij zullen je altijd zo goed mogelijk proberen te helpen, want zij willen dat dit voor jou een geweldige tijd is. En door te blijven communiceren, wordt dit het ook! Dus communiceer!

Wil jij ook een soortgelijk avontuur als Ester? Bekijk dan de mogelijkheden voor au pair in Amerika of voor au pair in het buitenland.

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's