Infodagen Gratis magazine
Fleur 23 februari 2018

Een jaar op een andere school, het is niet niks. Een nieuwe school, een nieuw land, een nieuw huis, nieuwe vrienden en niet te vergeten een nieuwe familie. Ondertussen ben ik alweer bijna 7 maanden in Amerika. Ik heb al heel veel leuke dingen gedaan, en natuurlijk waren er ook minder leuke dingen. In deze 7 maanden heb ik zo ontzettend veel geleerd, en dit is een jaar dat ik zeker niet meer ga vergeten. 

Fleur's High School jaar in Amerika

Vertrek en oriëntatie

Van het kleine maar gezellige Nederland ben ik naar het grote Amerika gegaan. Het land waar elke staat voelt als een ander land.  Ik heb jaren lang al een droom gehad om naar Amerika te gaan. Ook al was ik er nog nooit eerder geweest, Amerika was een land dat ik altijd al heel graag zou willen zien. Na vele infoavonden van verschillende organisaties en programma’s heb ik gekozen voor een High School jaar in Amerika via Travel Active. In februari 2017 werd ik gebeld door Travel Active en kreeg ik te horen dat ik in de staat Wisconsin kwam. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit gehoord van deze staat maar na veel googelen ben ik veel meer te weten gekomen over Wisconsin en de rest van Amerika. Ook ontving ik de informatie over mijn gastgezin en heb ik veel contact met ze gehad voordat ik naar Amerika kwam. Vijf maanden later was het dan zover. Na een goed afscheid met mijn vrienden en familie zat ik in het vliegtuig, onderweg naar de oriëntatie in New York City. Ik heb de eerste dagen van mijn Amerika reis in New York mogen doorbrengen met andere exchange students. Een groep, verschillende eindbestemming, maar over het algemeen hetzelfde avontuur. De oriëntatie in New York heeft me een super grote ervaring opgeleverd. En tot de dag van vandaag heb ik nog steeds dagelijks contact met de hele groep. Dagelijks horen we verhalen van elkaar. Soms zijn dit goede verhalen, soms minder goede, maar we helpen elkaar en dit heeft weer veel nieuwe vriendschappen opgeleverd. 

Fleur's High School jaar in Amerika

De aankomst in Wisconsin

Na een paar super leuke dagen in New York is iedereen apart door gevlogen naar hun eindbestemming: het nieuwe gastgezin. Vanuit New York heb ik ongeveer nog drie uurtjes moeten vliegen. Rond 11 uur s’morgens kwam ik aan op een klein vliegveld in Wisconsin waar mijn gastgezin vervolgens op me stond te wachten met bord met mijn naam. Mijn gastmoeder is 54 en mijn gastvader is 59. Ze hebben twee zoons die op zich zelf wonen en een ontzettend leuke hond. Begin Augustus ben in aangekomen bij mijn gastgezin en mijn nieuwe school begon pas in september. Na een week om de omgeving  en mijn gast gezin een beetje beter te leren kennen, ben ik met mijn gastgezin en hun familie mee gegaan op vakantie naar Michigan. We zijn hier een week gebleven in een huisje aan het strand bij Silver Lake. Natuurlijk was het begin van dit jaar wennen, maar ik voelde me meteen thuis bij mijn gast gezin. Ik was op mijn gemak, ze lieten me veel nieuwe dingen zien, en de communicatie was heel erg goed. 

Eerste dagen op school

De eerste dagen op school waren erg spannend. Ik was best nerveus omdat ik natuurlijk niemand kende. Maar Amerikanen zijn heel erg open. Ik zit op een kleine school, dus iedereen kende elkaar. Het valt dan natuurlijk op als er een nieuwe leerling komt op de school. Gelukkig werd gelijk met open armen ontvangen. Veel mensen op school zijn heel erg benieuwd. Waar kom je vandaan? Hoe zijn de mensen daar? Is Nederland het zelfde als Noorwegen? Welke taal spreek je in je eigen land? Kun je iets zeggen in jouw taal? Wat voor eten hebben jullie? Hebben jullie ook groentes? Ik werd gelijk overladen met vragen. Iedereen is heel benieuwd en vind het heel leuk om dingen te horen over waar je vandaan komt. Veel mensen in Amerika dromen ervan om naar Europa te gaan, en kunnen niet wachten om alle verhalen te horen. Al snel raakte in dus met veel mensen op school aan de praat en ik werd gelijk mee genomen naar verschillende activiteiten. Ik heb vooral veel fastfood restaurants gezien in mijn eerste weken maar het belangrijkste in dat ik al snel nieuwe vriendschappen heb opgebouwd. Op school was het wel even wennen, alle vakken in een compleet andere taal. Gelukkig zijn de leraren heel begripvol en helpen ze je graag als je hulp nodig hebt. De eerste weken gingen snel voorbij. 

Fleur's High School jaar in Amerika

De rest van het jaar

Nu 7 maanden verder heb ik veel nieuwe dingen meegemaakt. Veel High School Football games gezien, andere sport wedstrijden gezien, veel nieuwe dingen gegeten die ik nog nooit had gehad, naar verschillende (enorme) supermarkten geweest, Homecoming week en Homecoming dance gehad, naar Chicago geweest, Thanksgiving gevierd in South Carolina, Kerst gevierd -dat ik groter heb gevierd dan ik ooit eerder heb gedaan-, ik ben manager van het girls basketbal team geweest, mijn 17e verjaardag gevierd en ik heb veel leuke dingen in het vooruit zicht. Ik ga de girls soccer spring sport spelen, aan het einde van deze maand heb ik Winterfest (een school dance zoals homecoming), en natuurlijk Prom en graduation. 

Moeilijke tijden

Mijn gastgezin voelt als een nieuwe familie. Ik heb een hele goede band met mijn gast gezin en ik ben heel dankbaar wat ze voor me doen. Omdat ik hier zoveel te doen heb heb ik niet veel last van heimwee. Af en toe voel ik me natuurlijk wel wat minder, maar dat hoort erbij. Op dit soort momenten probeer ik gewoon te denken aan de leuke tijd die ik hier heb en aan de leuke tijd die nog gaat komen. 

Fleur's High School jaar in Amerika

Mijn toekomst plannen

Voordat ik hier kwam, wilde ik een opleiding in de biologie gaan doen. Ik heb biologie altijd al interessant gevonden en ik wist verder ook echt niet wat ik anders zou willen doen. In Amerika heb ik veel meer keuzes voor de klassen die ik kan kiezen dan in Nederland. Ik heb hier onder andere voor een Photoshop klas en voor een Art klas gekozen. Voor beide klassen heb ik dezelfde leraar en deze leraar heeft me heel erg veel opgeleverd. Sinds dat ik klein was ben ik creatief geweest en het zit ook in de familie. Op mijn school in Nederland ga ik volgend jaar naar 5vwo, en voordat ik naar Amerika ging wilde in niks met creatievere dingen doen omdat ik dacht dat het niet veel waard zou zijn in de toekomst en er amper universiteiten voor zijn. Mijn kunstleraar hier heeft me zo erg gemotiveerd en heeft me zoveel verschillende kanten van kunst laten zien. Mijn beeld over mijn toekomst plannen zijn nu veel meer open. En ik kijk zoveel anders naar dingen dan dat ik deed voor dit schooljaar. Zoals ik al zei is mijn blik op dingen verbreed en ik sta open voor zoveel meer. Ik heb zelfverzekerder en heb mezelf en mijn echte interesses gevonden. 

Onderhand heb ik nog drie maanden van mijn avontuur over en het is een levenservaring die ik niet meer ga vergeten. Het heeft me geholpen om mezelf beter te leren kennen en het heeft me nieuwe contacten en vriendschappen over de hele wereld opgeleverd. 
Fleur's High School jaar in Amerika

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's