Infodagen Gratis magazine
Travel Active 24 april 2018

Een tussenjaar nemen en tijdens dit jaar gaan reizen in het buitenland is natuurlijk super leuk, maar hoe zit dat met leerplicht? Mag je wel “zomaar” een tussenjaar nemen? Kom je niet in de problemen als je te jong bent? Wij leggen je in deze blog uit hoe het zit!

blog-hoe-zit-leerplicht-tijdens-tussenjaar-buitenland

Wanneer ben je leerplichtig?

In Nederland ben je vanaf vijfjarige leeftijd tot en met het einde van het schooljaar waarin je 16 wordt leerplichtig. Dit betekent dat je tot en met je 16de verplicht bent om naar school te gaan, ook als je bijvoorbeeld al een diploma gehaald hebt.

Jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud vallen onder de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat zij, als zij geen startkwalificatie hebben, nog steeds leerplichtig zijn. Een startkwalificatie betekent dat je minimaal een havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) diploma hebt. Beschik je wél over de startkwalificatie en ben je tussen de 16 en 18 jaar oud? Dan ben je dus niet meer leerplichtig.

blog-hoe-zit-leerplicht-tijdens-tussenjaar-buitenland

Dus: hoe zit dat tijdens een tussenjaar?

Neem jij nadat je je havo of vwo diploma hebt gehaald een tussenjaar en ben je boven de 16? Dan ben je dus niet meer leerplichtig en hoef je verder niks te regelen.
Neem jij een tussenjaar en ben je 18 jaar of ouder? Ook dan ben je niet meer leerplichtig en hoef je niks te regelen.

Ben jij jonger dan 18 jaar en voldoe je nog niet aan de startkwalificatie: dan ben je nog leerplichtig. Dit betekent gelukkig niet meteen dat je geen tussenjaar kunt nemen! Kies bijvoorbeeld voor een High School Year: Je bent als leerling op een High School in het buitenland namelijk nog steeds ingeschreven aan een onderwijsinstelling. Benieuwd hoe je dat het beste kunt regelen? Neem dan even contact op met het High School Team.

Voor onze overige programma’s geldt dat je, als je niet aan de startkwalificatie voldoet, het beste even contact kunt opnemen met jouw decaan en/of de leerplichtambtenaar. Zij kunnen jou uitleggen wat jouw mogelijkheden zijn.

blog-hoe-zit-leerplicht-tijdens-tussenjaar-buitenland

Mocht een tussenjaar nou niet mogelijk zijn: onthoud dan dat er nog genoeg andere opties zijn! Een taalreis of vrijwilligerswerk kan bijvoorbeeld vaak al vanaf 3 weken: een leuke opvulling voor tijdens je zomervakantie dus!

Deel deze pagina