Nanette Au Pair in Australië 05 september 2017

In eerste instantie wilde Nanette naar Amerika voor haar Au Pair ervaring; toch heeft ze er uiteindelijk voor gekozen om als au pair naar Australië te gaan. En daar heeft zij geen moment spijt van gehad! Met haar nieuwe vriendinnen heeft ze de stad Sydney ontdekt en daarnaast heeft ze ook zelf al wat rondgereisd. ‘’Niet twijfelen, maar doen!’’ is haar motto.Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië1

Het Au Pair leven

Hoi! Ik ben Nanette en sinds 29 januari 2017 ben ik Au Pair in Sydney, Australië. Om eerlijk te zijn woon ik in de Lower Blue Mountains, (dat is nog ongeveer een uur van Sydney met de trein), maar voor Australische begrippen woon je dan nog steeds in Sydney.
Ik woon en werk in een gezin met drie jongens van 4, 10 en 12 jaar oud en ik werk ongeveer 35 uur per week. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit: de kinderen klaarmaken voor school, kinderen naar school brengen, de was van de kinderen doen en opruimen, kinderen ophalen van school, ze naar sport brengen, helpen met huiswerk of een leuke activiteit ondernemen, eten koken en zorgen dat de jongens rond 19.00 gedoucht hebben en in hun pyjama zitten.

Mijn tijd als Au Pair zit er inmiddels bijna op en dan heb ik 6 maanden bij mijn gastgezin gewoond en gewerkt. 6 maanden in een gezin met andere gebruiken, andere normen en waarden, aan de andere kant van de wereld, in mijn eentje!
Als ik het zo schrijf klinkt het vast niet heel aantrekkelijk, maar niets is minder waar! Voor mij is het echt de perfecte combinatie om een andere cultuur te leren kennen, een bijzondere band op te bouwen met je gastgezin, jezelf te leren kennen, geld te verdienen en veel van het land te zien!

Maar natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Je mengt je ineens in een ander gezin, je moet kinderen opvoeden op een manier die misschien niet helemaal overeenkomt met wat je zelf graag zou willen en je werkt en woont op dezelfde plek. Er zijn kleine irritaties zoals je dat, volgens mij, met iedereen hebt die je dag in dag uit ziet. Ik leerde in deze periode ook veel over mezelf, hoe ik in situaties handel en ik kwam erachter dat ik veel meer aankon dan ik van mezelf had verwacht!
Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië2

Je aansluiten bij een organisatie

Ik heb er bewust voor gekozen om met een organisatie mijn Au Pair avontuur aan te gaan. Behalve dat zij al je vragen kunnen beantwoorden, helpen zij je in het matchingsproces en kun je altijd terugvallen op de partnerorganisatie in het land van bestemming. Ik heb SmartAupairs (de Australische partnerorganisatie van Travel Active) een paar keer gebeld voor advies en toen namen ze gelukkig goed de tijd voor mij. Sommige van mijn Au Pair vriendinnen hebben helaas minder goede ervaringen met hun gastgezinnen en op zulke momenten is het heel fijn om een organisatie achter je te hebben die je helpt en jouw rechten beschermd.Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië3

Reizen

Het fijne aan het werken als Au Pair vind ik dat je door de weeks geld verdient wat je in het weekend wanneer je vrij bent, kunt uitgeven om het land te ontdekken! Voor mij voelt ieder weekend als een mini-vakantie. Ik heb met mijn nieuwe vriendinnen al heel veel van Sydney en omgeving gezien in de weekenden. Daarnaast zijn wij met Pasen een lang weekend naar Melbourne geweest en op dit moment ben ik net terug van een 6-daagse trip naar de outback van Australië. Hier ben ik alleen heen gegaan en heb ik 3 dagen doorgebracht in Alice Springs en heb ik een 3-daagse tour naar Ayers Rock gedaan, supergaaf!Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië4Als ik over een aantal weken klaar ben bij mijn gastfamilie ga ik een tour doen langs de oostkust van Australië, van Sydney naar Cairns. Australië is zo groot en heeft zoveel prachtige natuur en plekken om te ontdekken!Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië5

Tips voor toekomstige Au Pairs

Allereerst: niet twijfelen maar doen! Het is best wel eng en spannend om in je eentje naar een ander land te gaan en om daar in een ander gezin terecht te komen. Maar het is zo’n bijzonder ervaring, die neemt niemand je ooit nog af! Ook als het niet helemaal gaat zoals je gepland had: van iedere ervaring leer je en groei je als persoon.

Als je dan eenmaal de beslissing hebt genomen om het avontuur aan te gaan, besteed dan zorgvuldig aandacht aan de matchingsfase. Ikzelf wilde in eerste instantie naar Amerika als Au Pair. Ik heb een aantal maanden geprobeerd om een geschikt gezin te vinden en dat bleek voor mij heel lastig. Ik had een aantal eisen waar een gastgezin aan moest voldoen en daar wilde ik niet op inleveren. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk ben geswitcht naar Australië en voor mij was dat een hele goede keuze! Daar vond ik namelijk binnen 2 weken al het juiste gezin. Bereid je dus goed voor op skypegesprekken: maak een lijstje met onderwerpen die jij belangrijk vindt en stel veel vragen, wees nieuwsgierig! Gastgezinnen vinden dit vaak alleen maar fijn. Wees niet bang om een gezin af te wijzen als je te veel twijfels hebt, je hebt er namelijk niets aan als je uiteindelijk in een gezin terecht komt waar je ongelukkig bent.Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië9Als je uiteindelijk aangekomen bent bij je gezin, gun jezelf dan vooral tijd om te wennen. Alles zal de eerste weken raar en onwennig zijn, maar het komt goed! Besteed wat extra tijd en aandacht aan het opbouwen van een relatie met je hostkids, want zij moeten uiteindelijk je beste vrienden worden! Sta open voor nieuwe mensen, verzamel leuke mensen om je heen met wie je dingen kunt ondernemen en ga er op uit! Als je van plan bent om tijdens en na je Au Pair periode veel te gaan reizen, spaar dan alvast wat geld in NL zodat je alles kunt zien wat je wil zien.

Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië6

Dan een laatste tip: ga je eigen weg! En ik weet dat dit allemaal klinkt als tegeltjeswijsheid en iets wat je oma zou zeggen maar het is waar! Doe de dingen die jij graag wil doen en laat je niet te veel leiden door anderen. Op deze manier kun je later terugkijken op een unieke ervaring en een avontuur waar je trots op kunt zijn!

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben, dan wil ik deze met alle liefde beantwoorden! 

Liefs, Nanette

 ‘’I don’t know where I am going, but I’m on my way’’ –Carl Sagan

Nanette heeft geen moment spijt van haar Au Pair avontuur in Australië7

Zou jij net als Nanette kiezen voor Australië? Of zou jij toch voor Amerika gaan!?

Gerelateerde programma's