Infodagen Gratis magazine
Caro Au pair in Nieuw-Zeeland 01 mei 2012


Caro was Au Pair in Nieuw-Zeeland hieronder lees je meer over haar ervaring. 

Kun je wat vertellen over je familie in Nieuw-Zeeland?
Mijn gastouders komen oorspronkelijk uit Maleisië. Ze zijn voor hun 'A-levels' naar Engeland vertrokken en hebben hun universitaire studies (medicijnen) in Ierland gedaan. Voordat ze naar Nieuw-Zeeland vertrokken hebben ze uiteindelijk 16 jaar gestudeerd en gewerkt. Na de komst van hun zoontje Adrian (nu 2 jaar), bleek dat hun werkuren toch iets te veel waren en zijn ze naar Nieuw-Zeeland gekomen. Sinds augustus 2012 wonen ze hier. Ze zijn een jong stel en erg avontuurlijk ingesteld. Aangezien ze nog niet zo bekend zijn in het land, willen ze in hun vrije tijd maar al te graag rondreizen door het land om alles te ontdekken. Ik ben dan ook al twee keer een lange week met ze op vakantie geweest hier in Nieuw Zeeland, en heb inmiddels dus al flink wat van het Noorder eiland gezien.
Ik kan het ontzettend goed met ze vinden. Met mijn gastmoeder kan ik altijd erg goed praten. Ze vertelt me maar al te graag over haar frustraties op het werk, en ik kan haar alles vertellen over mijn frustraties met andere Au Pairs etc. Met mijn gastvader kan ik altijd flink lachen. Hij vind het maar al te leuk om mij voor schut te zetten, en andersom!

Hoe ziet een typische dag van een Au Pair in Nieuw-Zeeland eruit?
Ik heb het geluk dat ik geen standaard dagen heb. Elke dag is bij mij anders en dat vind ik super. Mijn gastouders werken beide in het ziekenhuis en draaien verschillende diensten. Wanneer ook maar één van beide thuis is, heb ik in principe vrij en kan ik doen wat ik zelf wil.

  • Maar een dag kan er als volgt uitzien: Rond 07:00 uur / 07:30 uur wordt het tweejarig kindje, Adrian, wakker. Zijn kamer is naast mij, op de begane grond, dus ik kan zo uit mijn bed stappen en naar hem toe lopen. Allereerst haal ik hem uit bed en verschoon ik zijn luier. Vervolgens doe ik hem zijn huispak aan en rent hij richting de woonkamer. Tijdens zijn ochtendritueel, dat meestal bestaat uit: zijn speelgoedkist overhoop halen, op zoek naar van alles leuks om mee te spelen, maak ik zijn ontbijtje klaar. Dit bestaat meestal uit of toast met boter, cornflakes zonder melk (want dan blijven ze knapperig) of -als ik genoeg energie heb om ze te maken- pannenkoeken.
  • Na het ontbijt laat ik Adrian even rondspelen terwijl ik alles afwas. Vervolgens zet ik hem op zijn 3-wieler (als het goed weer is) en loop ik met 'm richting een klein speeltuintje. Vaak vraag ik andere Au Pairs in de buurt of ze ook tijd hebben om te komen, en kunnen wij bijkletsen terwijl Adrian speelt.
  • Wanneer ik terug kom maak ik lunch klaar voor Adrian en eten we samen. Na lunch is het tijd voor zijn middagdutje. Meestal slaapt hij rond de twee uur, en kan ik in de tussentijd fijn wat dingetjes voor mezelf doen.
  • Na zijn dutje spelen we samen spelletjes of kijken we televisie (nickelodeon junior). Rond 15:30 uur / 17:00 uur begin ik met het koken van het avondeten. Vaak vraag ik aan mijn gastouders ideeën over wat te koken.
  • Na het eten geef ik hem zijn bad of douche. Wanneer ik zijn pyjamaatje heb aangedaan, gaan we lekker op de bank zitten en kijken we meestal Dora. Vervolgens is het rond 20:00uur bedtijd, en stop ik hem in zijn bedje. Gelukkig is het een makkelijke slaper, en hoef ik buiten het zingen van een liedje, geen uren te spenderen om hem in slaap te krijgen.
  • Vervolgens heb ik de avond voor mezelf. Vaak komen mijn gastouders rond dezelfde tijd thuis en eten we samen (als ik niet al heb meegegeten met Adrian) en kijken we onze programma's op tv. Als er niks op televisie is, kunnen we vaak ook uren praten. Ik kan het namelijk erg goed vinden met vooral mijn gastmoeder.

Vaak hoef ik alleen in de ochtend of middag te werken. Doordeweeks werkt mijn gastmoeder namelijk van 08:00uur tot 16:00uur. En mijn gastvader's diensten verschillen van dag tot dag. De ene dag heeft hij vrij, de andere dag werkt hij van 8-18, 10-20 of 12-24 uur. In mijn vrije tijd ga ik vaak joggen, afspreken met andere Au Pairs, mijn blog updaten of gewoon op de bank ploffen met een goed boek.

Welk typisch Nieuw-Zeelands gebruik vind je helemaal geweldig?
Wat ik het meest geweldig vind in Nieuw-Zeeland, is de denkwijze van de inwoners (kiwi's). De meeste kiwi's zijn namelijk ontzettend aardig en super behulpzaam! Elke kans die ze krijgen om je te helpen, grijpen ze met beide handen aan. Dit is geen overdrijving. Ze zijn daarentegen wel direct, en hard opgevoed. Ze draaien nergens omheen, zeggen wat ze denken, en zoeken geen smoesjes. De meeste mensen zijn super avontuurlijk en fit. Vandaag zag ik zelfs nog een 70-jarige vrouw joggen! Ook hun denkwijze over de natuur is geweldig: ze kappen geen enkele boom om wanneer het niet nodig is. Waardoor er dus ontzettend veel groen is, overal. Ik heb plekken gezien waar ze gewoon om een boom heen bouwen, aangezien het niet nodig is om de boom te kappen.
Ook de mix met de Maori vind ik geweldig. De kunst en cultuur van de Maori is ontzettend inspirerend en prachtig. In elk museum en park kun je erover leren.

Van alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt, wat springt er wat jou betreft helemaal uit?
Ik ben hier nu 3 maanden. Met nog 3 maanden te gaan heb ik nog ontzettend veel op de planning staan. Ik ben van plan om te gaan skydiven en rond te reizen op het Zuider eiland.
Maar van wat ik tot nu toe heb meegemaakt, is mijn ervaring tijdens de Tongariro Crossing toch wel het gene waar ik het meest trots op ben. Een wandeling van 19.4 kilometer op en neer op een gedeelte van de vulkaan Tongariro. Het was een zware wandeling omhoog, met flink wat nodige tussenstops. De wegen waren vaak erg onbegaanbaar met flink wat losse stenen. Op andere gedeeltes waren er trap tredes aangelegd aangezien de weg te stijl was. Maar het uitzicht dat we konden bewonderen toen we de top bereikten was het totaal waard. Je kon op sommige plekken zelfs warmte voelen en stoom zien opkomen uit de aarde, aangezien deze vulkaan erg recent nog is uitgebarsten is en dus nog actief is.

Welk advies geef je aan eventuele toekomstige Au Pairs die nog twijfelen om naar NZ te gaan?
Nieuw-Zeeland is een geweldig land om naartoe te gaan als Au Pair. Je krijgt de unieke kans om een half jaar (of langer) de cultuur te leren kennen door deel te zijn van een kiwi gezin. Ook al kom je niet terecht in een echt Nieuw-Zeelands gezin, zoals ik, door genoeg te ondernemen leer je de cultuur maar al te goed kennen. En als je ervoor open staat, leer je ook ontzettend veel nieuwe mensen kennen die je vaak ook thuis uitnodigen. Nieuw-Zeeland is erg compact, dus het is een super makkelijk land om binnen een kleine maand te bekijken. Je kunt dus makkelijk tijdens je werkweken sparen en wanneer je klaar bent, een maandje (of langer) rondreizen. De omgeving is prachtig, de mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij, de cultuur is super inspirerend, de geschiedenis is erg interessant en de taal is makkelijk. Als jij avontuurlijk bent, graag een nieuw land en cultuur wilt meemaken, niet gauw heimwee krijgt is dit een super optie voor je. Het lijkt erg ver weg, aangezien het aan de andere kant van de wereld is. Maar via de sociale media lijkt het allemaal niet meer zo ver weg, en de in deze geweldig gastvrije omgeving voel je je maar al te gauw thuis.

Lees meer over Caro's ervaringen op haar reisblog. 

Deel deze pagina