Infodagen Gratis magazine
Kim Au Pair Noorwegen 21 augustus 2018

Kim vertrekt binnenkort naar Noorwegen voor haar Au Pair avontuur. Waarom? Ze vertelt het ons graag! Superleuk ook dat ze op bezoek is geweest bij haar gastgezin in Noorwegen. Ze maakte al wat prachtige foto’s. Ready for take-off?

 “Wat ga je in hemelsnaam in Noorwegen doen?”

Deze vraag wordt mij de afgelopen paar weken erg vaak gesteld. De reactie is ondertussen al aardig standaard: “Ik ga als Au Pair, ik ga zorgen voor een baby en een jongetje van 5.” 

Waarom Au Pair?

Over een maand ben ik afgestudeerd en heb ik een BSc diploma en MSc diploma op zak. Ik ben echter pas 22 en wil nog niet de rest van mijn leven fulltime gaan werken. Wél wil ik nog graag een ander land leren kennen, namelijk Noorwegen. Ik zal straks meer vertellen over de keuze voor dit prachtige land. Tijdens mijn bachelor heb ik veel sportlessen gegeven aan zowel kinderen als studenten (ik speelde lacrosse). Daarvoor, tijdens mijn middelbare schoolperiode, heb ik regelmatig opgepast op kinderen. Hier haalde ik altijd erg veel plezier uit, met name wanneer ik mooie tekeningen, knutsels en knuffels van ze kreeg. Toen ik ontdekte via een oud-studiegenootje dat je met TravelActive als Au Pair aan de slag kunt in verschillende landen, ben ik eens een kijkje gaan nemen op de website. Toen ik Noorwegen ertussen zag staan raakte ik meteen enthousiast. Ik was echter wel nog heel erg aan het twijfelen…

Waarom Noorwegen?

Over het land, Noorwegen, heb ik echter nooit getwijfeld. Op het nieuws hoor je ieder jaar dat Noorwegen een van de gelukkigste landen is ter wereld. Daarnaast gaan de Noren graag de natuur in, ongeacht het weer “want daar kan de kleding op worden aangepast”. Nu vind ik de natuur erg belangrijk en ook in Nederland maakt de natuur mij erg gelukkig. Ook ik ga ongeacht het weer graag het bos in. Daarnaast ski/snowboard ik al sinds mijn 2e levensjaar en het is erg jammer dat ik dit maar eens in het jaar kan doen (in een ander land). Eigenlijk biedt Noorwegen alle kansen om mijn hobby’s dagelijks uit te voeren! Dus in mijn jaar in Noorwegen zal ik zeker veel snowboarden, langlaufen, hiken, fotograferen, enzovoorts.

Hoe verliep de aanmelding en voorbereiding?

Omdat ik toch nog erg twijfelde om 12 maanden weg te gaan van huis, heb ik een informatiebijeenkomst bezocht van TravelActive in Eindhoven. Meteen na deze bijeenkomst heb ik mijn ouders opgebeld en gezegd: ik ga het doen. Ik kon Noorwegen namelijk al een paar maanden niet meer uit mijn gedachten zetten. Ik zou sowieso spijt krijgen als ik geen Au Pair zou worden. Ik was heel vroeg met aanmelden, namelijk al in maart, terwijl ik pas in januari 2019 zou vertrekken. Dit was echter geen probleem. Allereerst krijg je alle papieren toegestuurd die ingevuld moeten worden (don’t worry, dit is leuk om te doen!). Bedenk goed waarom je Au Pair wil worden, wat jouw kwaliteiten zijn, wat je hobby’s zijn en waarom je voor het land hebt gekozen. Dit komt namelijk terug in het gesprek met TravelActive, waarbij jouw Engelse spraak wordt getest. Na dit gesprek zijn mijn referenties gebeld en kreeg ik al snel te horen dat ik was geaccepteerd voor het programma. Dit was een érg leuk verjaardagscadeau.

Na een dag samen met andere Au Pairs in Limburg training te hebben gekregen (wat er komt kijken bij het leven als een Au Pair en een kinder-EHBO-cursus) heb ik een tijd moeten wachten op een aanbieding van een gezin. Hier word je redelijk nerveus van, wanneer je heel enthousiast bent. Toen plotseling, tijdens een dag op mijn stage, kreeg ik een mail. Volgens mij wist na een uur de hele afdeling welk gezin mij een aanbieding had gestuurd: zo enthousiast was ik! Het gezin leek perfect bij mij te passen: een huis in de bergen in een skigebied, een appartement in Oslo, matchende hobby’s, 2 kinderen. Wat me wel erg spannend leek is dat ik voornamelijk op een baby zal gaan passen: mijn nieuwe gastmoeder is namelijk nog zwanger. Ook zou ik gaan passen op een 5-jarig jongetje, Kasper.

Al snel heb ik meerdere skype-gesprekken met het gezin gehad. De onzekerheid hierbij vond ik moeilijk: wie weet kiezen ze wel een andere Au Pair? Maar ze kozen ook voor mij. Tijdens deze gesprekken hebben wij afgesproken dat ik in juli een weekend langs zou komen om het gezin en de omgeving te leren kennen. Voor ons beide is het namelijk een spannende, nieuwe ervaring.

Hoe was het om kennis te maken met het gastgezin?

Oh, wat was ik zenuwachtig toen ik op het vliegveld van Oslo rondliep. Ik pakte nog een trein, waarna mijn gastgezin mij zou komen ophalen. Uiteindelijk waren deze zenuwen nergens voor nodig: na een uur in de auto voelde het alsof we elkaar al langer kenden! In de vier dagen in Noorwegen heb ik heel veel nieuwe indrukken opgedaan en veel van de omgeving, vrienden en familie kunnen ontdekken.

De eerste dag heb ik doorgebracht in Drøbak: een plaatsje aan zee onder Oslo. Hier wonen de ouders van mijn gastmoeder en daar logeerde Kasper. Wat een lieve mensen zijn de ouders, ik sliep zelfs in mijn eigen hutje. Ze wonen daar prachtig en ik kreeg een heerlijk diner met verse kreeft, verse garnalen en verse vis (echt Noors). Kasper werd ondertussen al iets minder verlegen, dus knuffel- en badmintonsessies hebben al plaatsgevonden.

De tweede dag zijn we van Drøbak vertrokken naar Beitostølen: mijn toekomstige woonplaats in de bergen. Dit was een aardig lange rit van zo’n vijf uur. Toch heeft mijn gastgezin me ’s avonds nog het dorpje laten zien en zijn we uit gaan eten. Kasper gaat altijd op tijd naar bed, dus nadat hij me de kieteldood gaf, is hij gaan slapen. De hele avond heb ik met de ouders gepraat en er is definitief besloten dat ik bij hen als Au Pair zou gaan wonen!

De derde dag heb ik doorgebracht in Beitostølen, terwijl de ouders aan het werk waren en Kasper op de opvang was. Ik heb prachtige hike-schoenen gekregen als cadeau en deze vervolgens direct getest in de omgeving. In de avond hebben we met zijn allen gekookt en heb ik wat Noors geleerd van Kasper. 

De vierde (en laatste) dag vertrok ik al erg vroeg met de bus naar Oslo. In Oslo heb ik een stadstour gemaakt, ben ik langs het appartement geweest en heb ik voornamelijk overal foto’s van genomen. In de middag heb ik de trein gepakt naar het vliegveld, en zo ben je ’s avonds weer in Nederland helaas…

We hebben afgesproken dat ik begin November al naar ze toe kom, wanneer de baby ongeveer drie maanden oud is: mijn vliegticket is geboekt!


Liefs,

Kim

 

 

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's