Infodagen Gratis magazine
Travel Active High School Holland 28 september 2018

Staat u open voor een interculturele ervaring en lijkt het u leuk om een internationale student in huis te nemen? Lees in deze blog alles rondom het High School Holland programma, waar moet een gastgezin aan voldoen, hoe verloopt de procedure en wat wordt er van u verwacht?

Het programma

Het High School Holland programma is een programma waarbij internationale studenten naar Nederland komen om hier voor een bepaalde periode naar school te gaan. Tijdens deze periode wonen zij bij een Nederlands gastgezin in huis. U geeft de buitenlandse student de mogelijkheid om de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen. Een echte once in a lifetime opportunity voor de student!

Wat zijn de eisen?

De belangrijkste eis is dat u of uw gezin openstaat voor een interculturele ervaring. Wel zijn er enkele eisen verbonden aan een uitwisseling. Voor studenten met een Europese nationaliteit kunt u zich al aanbieden als gastgezin met een eenpersoonshuishouden. Voor studenten die op visum naar Nederland komen (dus van buiten Europa), is het een eis dat het gezin minimaal uit 2 personen bestaat. Wanneer u een eenoudergezin bent maar er wonen wel kinderen bij u, dan komt u ook in aanmerking voor de studenten buiten Europa.

Of u nou in een dorp of stad woont, kinderen heeft of niet, dat is allemaal oké! Het is een pré als de student een eigen kamer heeft. Wanneer dit niet mogelijk is, is het wel van belang dat de student een plek heeft waar hij/zij zich terug kan trekken en/of studeren.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste stap is om u aan te melden bij Travel Active als gastgezin. U ontvangt dan veel informatie die u samen met uw gezin door kunt nemen. Vervolgens komt onze uitwisselingscoördinator bij u op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden alle verwachtingen en de procedure toegelicht. Zo kunnen wij beoordelen of u geschikt bent als gastgezin.

Nadat u als gezin geaccepteerd bent bereiden wij de plaatsing van een buitenlandse student voor. U ontvangt dan portfolio’s van studenten waar u vervolgens een keuze uit maakt. Na deze keuze ontvangt u een uitgebreid pakket met alle informatie en foto’s van deze student.

Er wordt gekeken of er een match is tussen uw gastgezin en de student. Wanneer dit zo is, starten wij met alle voorbereidingen rondom de plaatsing van de student op een school bij u in de buurt. Voor studenten die van buiten Europa komen wordt er dan ook een visum geregeld.

Vervolgens is het tijd voor de introductiedag. Als de student is aangekomen hebben zij een oriëntatieweek, deze week wordt afgesloten met een introductiedag waar u de student kunt ontmoeten (Meet your family day). Aan het eind van deze dag gaat de student met u mee naar huis en kan het avontuur voor beide beginnen! Tijdens de hele verblijfsperiode blijft de uitwisselingscoördinator het eerste aanspreekpunt. Ook organiseert deze persoon leuke excursies in de regio buiten de landelijke excursies die Travel Active organiseert. U kunt ook altijd terecht bij het High School Holland team met al uw vragen en opmerkingen.

Na afloop van de periode hebben jullie geleerd over elkaars cultuur en gewoonten, mooie herinneringen gemaakt en een band opgebouwd. Er wordt altijd een evaluatieformulier ingevuld en een afsluitend gesprek gepland. Wanneer u deze ervaring nog een keer wil beleven verwelkomen wij u graag nog een keer als gastgezin!

Wat wordt er van u verwacht als gastgezin?

Het belangrijkste wat van u verwacht wordt is: enthousiasme! U moet open staan om te leren over een nieuwe cultuur en een student te leren over de Nederlandse cultuur. Het draait om betrouwbaarheid, gezelligheid en enthousiasme. Kunt u zich hier in vinden? Meld uw gezin dan aan als gastgezin!

10 redenen om gastgezin te worden!

  1. Jongeren een kans geven om dé ervaring van zijn of haar leven te hebben.
  2. Studenten de mogelijkheid bieden om meer over Nederland te leren.
  3. Nieuwe mensen leren kennen en internationale contacten op doen.
  4. Het leren kennen van een nieuwe cultuur: niet alleen goed voor uw algemene ontwikkeling, maar vooral ook voor uw kinderen.
  5. Leer met andere ogen kijken naar ons eigen land en cultuur. U weet na verloop van tijd precies wat ons Nederlanders maakt.
  6. Extra gezelligheid en kennis in huis.
  7. Het begin van een levenslange vriendschap.
  8. Ontdek thuis elke dag meer over andere landen en culturen zonder zelf op reis te gaan.
  9. Ook uw kind wenst u een veilige thuishaven toe, waar ook ter wereld.
  10. Het is nooit te laat voor een nieuwe uitdaging!

Deel deze pagina