De kinderen leren omgaan met een nieuwe cultuur

Maria Eduarda (16) woont bij de familie Van Wankum

Travel Active
High School Holland
17 november 2020

Maria Eduarda (16 jaar) uit Brazilië woont sinds januari bij de familie Van Wankum in Maarssen en krijgt les op de middelbare school RSG Broklede in Breukelen. De buitenlandse student verblijft 10 maanden in Nederland. Nikki: “Ons hart is groot en daarom bieden wij graag studenten een plekje aan in Nederland. Ook leren wij veel van Maria Eduarda!”

De kinderen leren omgaan met andere culturen

De familie Van Wankum, bestaande uit Nikki, Dennis en hun drie kinderen (7, 5 en 3 jaar), heeft al eerder internationale studenten in huis gehad. Zij ontvangen de studenten via het High School Holland-programma. De studenten gaan in Nederland naar de middelbare school en verblijven in een gastgezin. De familie koos ervoor om gastgezin te worden zodat hun kinderen wat kunnen leren van de uitwisselingsstudent. “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen ook wat leren uit andere culturen. En zo leren de kinderen ook wat Engels.

De kinderen leren omgaan met een nieuwe cultuur 2

Nikki geeft een voorbeeld van de culturele verschillen. “Nederlanders zijn vrij direct in hun communicatie. Soms kan dat nogal hard overkomen als studenten dat helemaal niet gewend zijn”, vertelt Nikki. “Ook zijn de meeste Nederlanders graag op tijd en voeren zij alles stipt uit. Braziliaanse mensen houden er meer van om de tijd te nemen. Een ander verschil is dat Brazilianen ’s middags warm eten, vaak iets met rijst en bonen.” Met Maria Eduarda hebben Nikki en Dennis goede gesprekken. “Het is een erg leuke meid die altijd naar ons toe komt als ze iets wil bespreken.

Tips voor nieuwe gastgezinnen

Het hele jaar door komen nieuwe groepen buitenlandse scholieren naar Nederland. Zij zullen ook bij een gastgezin geplaatst worden en naar een middelbare school gaan. Nikki en Dennis: “Wanneer jullie een kamer over hebben in jullie huis en wanneer jullie denken dat de student past binnen jullie gezin, zal ik zeker gastgezin worden!” De familie is blanco het avontuur ingestapt met weinig tot geen verwachtingen. Zij raden toekomstige gastgezinnen vooral aan om geen hoge eisen te stellen: “Verwacht bijvoorbeeld niet dat de student al snel Nederlands spreekt. Geduld hebben is erg belangrijk. Ook is het goed om je te kunnen verplaatsen in de student. Het is natuurlijk moeilijk om je snel aan te passen aan een vreemde cultuur. Het is een superleuke ervaring waar je veel van leert!

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.