Een Travel Active familie

Het begon allemaal met een informatiebijeenkomst

Travel Active
High School Holland
9 maart 2023

 

Samen met haar gezin heeft ze Matilde opgezocht in Italië, hun eerste uitwisselingsstudent.

Astrid kun je omschrijven als iemand die aanpakt, een mening heeft en deze ook deelt en vooral heel nuchter, flexibel, praktisch is. Kortgezegd iemand met het hart op de goede plek. Astrid is onderdeel van wat als een Travel Active-gezin kan worden getypeerd.

De informatiebijeenkomst waar het mee begon

Het eerste contact met Travel Active begon toen haar dochter Mirthe (nu 20) naar een informatiebijeenkomst ging. Zij wilde op uitwisseling gaan en haar gezin ging met haar mee en raakte ook enthousiast. Inmiddels zijn zowel Mirthe als haar zus Lieke (17) op uitwisseling geweest naar respectievelijk Amerika en Canada. Broer Siebe (14) wil later natuurlijk ook graag op uitwisseling gaan. Dat is bijna vanzelfsprekend. Het gezin heeft zich meteen aangemeld als gastgezin, toen Mirthe vertrok naar Georgia want, praktisch als ze zijn, er kwam toch een kamer leeg en zo konden ze ook een beetje meeleven met wat het betekent om op uitwisseling te zijn.

Met hun tweede uitwisselingsstudent, Francesca uit Italië.

 

 

 

 

 

 

 

Het gastgezin van Astrid blijft groeien

Met Finja, hun vierde uitwisselingsstudent uit Duitsland, naar de bollenvelden.

Inmiddels hebben er, ook na thuiskomst van Mirthe, vijf studenten uit allerlei verschillende landen in het gezin van Astrid mogen wonen. Er is een familie-app gemaakt met alle (nieuwe) leden van het gezin. Soms verschijnt er in de familie-app ineens een spontaan bericht. Bijvoorbeeld een foto van sneeuw in Chili waar iedereen uit alle delen van de wereld dan op reageert. Ontzettend leuk, vindt Astrid! Zelfs studenten die nooit tegelijkertijd in het gezin van Astrid hebben gewoond, hebben elkaar al wel, ergens op de wereld, opgezocht. Hun enige link is dat ze ‘hetzelfde gezin’ hebben gedeeld en elkaar kennen uit de familie-app.

Kinderen worden ‘leukere mensen’ door contact met anderen

Een weekendje naar de Ardennen met Sebastian uit Chili, hun derde uitwisselingsstudent.

Wie je als gastgezin moet zijn is natuurlijk moeilijk te beantwoorden zegt Astrid. In principe kan iedereen dat zijn, in welke vorm dan ook, en met de juiste intenties. Astrid geeft aan dat zij van mening is dat haar kinderen ‘leukere mensen’ worden doordat er iemand uit een ander land in huis woont. Zij leren begrip te hebben voor andere culturen en meningen. Zij leren ook om zich aan te passen. Voor haar de gouden regel is, dat je iemand in huis moet gaan zien als een gezinslid. Als je heel erg bezig bent met je privacy dan is het gewoon lastiger in je eigen huis manoeuvreren. Een student zal, met zijn of haar eigenheid, onderdeel moeten gaan zijn van het gezin. ‘Ook mijn kinderen zijn alle drie verschillend’, vertelt Astrid. Je mag van een student niet verwachten dat hij of zij zich helemaal vormt naar één van je eigen kinderen die je twintig jaar hebt kunnen sturen. Open staan voor anderen is hierin het sleutelwoord.

Niet altijd een vliegende start

Naast alle leuke ervaringen die Astrid heeft met studenten in huis, niet iedere uitwisseling heeft een vliegende start. Een voorbeeld van een stroeve start was het meisje dat eigenlijk niet meteen goed meedeed in haar gezin. Zij zonderde zich af en zat veel op haar kamer. Als gastouder moet je dan wel even met ze aan de slag om te achterhalen wat er speelt. Belangrijk is het om ‘hoe- en waaromvragen’ te stellen aldus Astrid. Als je dan daarna begrijpt waarom iemand zich zo gedraagt kan je ermee aan de slag en wordt uiteindelijk de relatie hiervan alleen maar beter. Begrip hebben en beseffen dat het puberbrein vaak gestuurd wordt door impulsen is ook belangrijk. Soms is iets al gedaan voor er wordt nagedacht. Een hele leuke periode om mee te maken vindt Astrid.

Familiefoto met Francesca

Een uitwisseling leert je meer dan school

Samen met Matilde in Kinderdijk.

Zelf ging Astrid ook op uitwisseling toen ze geneeskunde studeerde. Hoewel zij toen ietsje ouder was dan de studenten zijn die zij nu in huis heeft, is de ervaring vergelijkbaar. Het maakt je zelfstandiger omdat je dingen zelf moet regelen. Ook stimuleert het je creativiteit en maakt het je soms ook dankbaar voor wat je thuis hebt. Je leert aanpassen en actie nemen en om een situatie te veranderen door verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je uitwisseling loopt. Je komt erachter dat jouw visie op de wereld niet altijd wordt gedeeld en dat het niet persé fout is als dingen anders gaan. Veel van deze zaken leer je echt specifiek tijdens je uitwisseling en zijn dingen die op een school niet aan de orde komen.

Ook als Local Coordinator aan de slag

Naar de kerstmarkt met Danica uit Australië, hun vijfde uitwisselingsstudent.

Als gastouder ging Astrid ook regelmatig samen met haar dochters, die beiden ambassadeur zijn van High School, op pad. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en je vraagt je werkelijk af, als je hen hebt gesproken, waarom je niet eerder gastgezin bent geworden of je zoon of dochter op uitwisseling hebt gestuurd.

Nu Astrid sinds kort ook Local Coordinator is geworden, kunnen we stellen dat we nu te maken hebben met een status van Travel Active-familie. Collega’s zeggen grappend dat dit in hun optiek gelijk staat aan Royalty binnen de internationale uitwisselingen. Astrid vormt door haar betrokkenheid binnen Travel Active ook wel een beetje het geweten en geeft ook zeker aan waar zij kritisch op is.

Zo had zij bijvoorbeeld graag iets eerder een inwerk-dag gehad toen zij als Local Coordinator begon. Het team was nog niet op sterkte, weet zij inmiddels. en haar feedback is inmiddels meegenomen. Ook vond zij dat High School Holland in sommige situaties wel wat pro-actiever had mogen optreden. Als verklaring daarvoor gaf zij dat door de onvoorziene oorlog in Oekraïne de focus in het team vooral lag op het draaiend houden van het programma. Door de stijgende kosten durfden gastgezinnen niet zo snel meer ‘ja’ te zeggen tegen het in huis nemen van studenten. Dit zette alles wat onder druk.

Het team is inmiddels op volle sterkte, maar graag ziet Astrid nu ook nog wat meer 'collega' Local Coordinators en gastgezinnen. Juist in een tijd waarin er meer begrip in de wereld nodig is, zijn uitwisselingen relevanter dan ooit, is meteen een oproep van Astrid om zelf gastgezin of Local Coordinator te worden. Als gastgezin of Local Coordinator kun je goed in je eigen tempo en op je eigen manier je steentje bijdragen in het vergroten van tolerantie. Ik hoor vaak terug hoe gastvrij Nederland is en zie gastgezinnen nu ook gelukkig weer terugkomen. Uitwisselingsstudenten kunnen we weer blij maken met een plaatsing, maar vergis je niet, er zijn er nog genoeg die voor het volgend schooljaar een plekje zoeken. 

Tot slot wil Astrid benadrukken dat ze Travel Active een super leuke organisatie vindt. (gelukkig maar). Uitwisselingen bestaan volgens haar niet alleen maar uit ‘haleluja-verhalen’, maar levert vaak juist na wat inschikken en afstemmen de mooiste verhalen op. Zowel voor gastgezinnen, Local Coordinators, scholen en natuurlijk ook voor studenten.

Wil je na het lezen van het verhaal van Astrid meer informatie over het zijn van gastgezin of Local Coordinator, het zijn maar één of twee klikjes om meer te weten te komen. Ons bellen of mailen kan natuurlijk ook altijd.

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.