Infodagen Gratis magazine
Travel Active 10 juli 2020

Rio (16 jaar) uit Japan vertrekt vandaag naar huis. Zij ging een schooljaar naar CSG Bogerman in Sneek en verbleef bij familie Eveline en Erik de Vries. Het schooljaar is voorbij en daarom neemt Rio afscheid van Nederland.

 

Uitbreiding van het gezin

“Sinds november verblijft Rio bij ons”, zegt Eveline. “We zagen een oproep in het Sneeker Nieuwsblad dat Rio met spoed een gastgezin zocht. Het was 5 dagen voor aankomst. We zijn er spontaan ingestapt en het heeft leuk uitgepakt!” Eveline en Erik wonen samen in Goënga. De kinderen zijn inmiddels uitwonend. De familie is nog niet eerder gastgezin geweest. “Opeens werd ons gezin uitgebreid, we kregen er een dochter bij waarmee je rekening moet houden. Vooraf waren we bang voor onze privacy, want hoe gaat dat nou? Het was juist heel erg leuk. Een meisje in huis zorgde voor wat reuring. Het was een bijzondere ervaring.”

blog-Familie-De-Vries-neemt-afscheid-van-de-Japanse-Rio


Japan versus Nederland

Rio heeft de familie dingen geleerd over Japan. “Japan is een land waar we niet zo veel over wisten, daarom was een Japanse student juist heel leuk. Rio kookte zo nu en dan voor ons en dat smaakte hartstikke lekker! Rio had wel eens met bestek gegeten, alleen is zij vooral eten met stokjes gewend. In het begin hield ze haar bestek nog wat onwennig vast.” De familie De Vries leerde ook over de Nederlandse cultuur. “We hebben een aantal toeristische dingen gedaan, zoals een uitje naar Giethoorn. Doordat je dat samen met een buitenlandse student doet, kijk je naar Nederland door de ogen van een ander. Ook hebben we geleerd dat Nederlanders opener zijn; Japanners laten toch niet gauw het achterste van hun tong zien.”

 

Tips voor toekomstige gastgezinnen

Eind augustus komen nieuwe studenten naar Nederland. Ook zij gaan naar een middelbare school en verblijven in een gastgezin. Eveline wil graag wat tips geven: “Spreek vanaf dag één Nederlands met jouw uitwisselingsstudent. Dit maakt het leven van de student veel makkelijker, zeker voor de lessen op school. Thuis Nederlands leren spreken zal de student helpen. Ook is het belangrijk dat je jouw regels binnenshuis bespreekt. De student komt te wonen in jouw huis, dus jouw normen en waarden gelden. Rio heeft het heel erg leuk gehad en we vinden het jammer dat ze dadelijk naar huis vertrekt.”

Word ook gastgezin bij High School Holland!

Haal de wereld in huis.

Bekijk meer informatie

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's