Infodagen Gratis magazine
Travel Active High School Holland 15 oktober 2020

Tot voor kort bestond de Enschedese familie Sotthewes uit Kai (32), Shirley (32) en dochters Felien (4,5) en Maura (2,5). Sinds eind augustus is daar de Belgische Justine (18) bij gekomen. In Enschede gaat zij naar de middelbare school Kottenpark en ze blijft een half jaar. De familie Sotthewes is nog niet eerder gastgezin geweest. “'Kai dacht dat vooraf dat een student in huis betekende dat hij veel rekening zou moeten houden met de student”, zegt Shirley. Hoe is het nu met de familie en met Justine?

Justine bij de familie

Verwachting vooraf

Het rekening houden met een nieuw iemand was in Kai’s hoofd een groot punt”, zegt Shirley. “Kai dacht dat vooraf dat een student in huis betekende dat hij minder makkelijk dingen kan ondernemen, zoals er met zijn tweeën even tussen uit, omdat er dan nog iemand is om voor te zorgen.“ De familie koos toch om een buitenlandse student in huis te halen. “We willen graag leren over andere culturen en dit willen wij ook meegeven aan onze jonge dochters.” Het werd Justine. “Zij kwam over als een sportief en ondernemend persoon. We kozen bewust voor een wat ouder meisje. Die zijn vaak zelfstandiger, ze hoeft niet vermaakt te worden.”

De ontmoeting

Voordat Justine arriveerde in Nederland, hebben we alleen geappt met elkaar”, zegt Shirley. Shirley haalde Justine op in Egmond, na afloop van de Oriëntatieweek. “Deze eerste ontmoeting met haar vond ik wat onwennig en het voelde wat grappig aan”, zegt Shirley. Justine: “Mijn gastmoeder glimlachte naar mij en het voelde toen onmiddellijk ontspannen.“ Na de eerste kennismaking werden de koffers ingeladen en reden Shirley en Justine naar woonplaats Enschede. “In de twee uur durende autorit hebben we de radio uitgezet en alleen maar gekletst”, zegt Shirley. “Het ging heel soepel. Na tien minuten voelde ik al: dit klopt.” Terug in Enschede ontmoette Justine ook Kai en de twee dochters.

Onze verwachtingen over Justine zijn uitgekomen”, zegt Shirley. “Ze is een zelfstandige meid, ze neemt initiatieven, ze doet mee met activiteiten. Ze wil zelfs meehelpen in het huishouden. Het loopt heel makkelijk. Ook communiceert ze goed met ons. Je mag hier veel, als je maar goed blijft communiceren.” Justine voelt zich goed bij de familie. “Mijn gastgezin is heel leuk en ze hebben mij goed geïntegreerd. De twee dochters zijn ook superlief voor mij en ze zijn helemaal niet verlegen. Ik begrijp niet altijd wat ze zeggen, maar het begin is er.

Justine met de twee dochters

Naar school

De eerste schooldag vond Justine erg spannend. ’s Morgens zei Justine: “straks maak ik geen vrienden!”  Twee uur later ontving Shirley een appje: ‘ik heb een vriendin!’ “Leuk toch?”, zegt Shirley. “Ja, in eerste instantie was het moeilijk”, vult Justine aan. “Maar mijn eerste schooldag was goed. Direct kwam een meisje naar mij toe om mij te helpen om mijn lokalen te vinden in de school. Ook als jij zelf naar ze toe gaat, is het oké. Ze zijn allemaal superleuk.

Kletsen met Felien en Maura

Met de komst van Justine hebben de dochters Felien en Maura er opeens een grote zus bijgekregen. “Onze twee dochters vinden het helemaal fantastisch dat Justine bij ons is komen wonen”, zegt Shirley. “Iedere ochtend roepen ze ‘bonjour!’ naar Justine en ze ouwehoeren flink met haar, nu nog meer met haar dan met mij. Ze wilden bijvoorbeeld heel graag weten wat het favoriete Belgische eten is van Justine en zij leert hen Frans. De meisjes willen elke dag wat van haar; ik moet ze soms juist wat temperen, zodat Justine ook wat tijd voor zichzelf heeft haha!” Justine ging zaterdag zelfstandig een dagje naar Zwolle met wat nieuwe vriendinnen. “Felien is gewend dat zij als oudste alles als eerste mag doen. Zij vroeg ons vervolgens: ‘waarom mag ik niet naar Zwolle?’. Nu leert ze dat dat met leeftijd te maken heeft, niet omdat zij de oudste is.

Justine met vriendinnen

Binnen twee weken om

Justine is blij met waar ze terecht is gekomen. “Mijn gastfamilie is warm, vriendelijk en open-minded. Ik kan over van alles met ze praten en we hebben een hele goede relatie.” De familie Sotthewes voelt de klik ook. “Binnen twee weken zijn wij om. Het voelt en klikt zo goed. We zijn nog niet eerder gastgezin geweest, en we denken nu al dat een volgende student Justine niet kan overtreffen.

Justine met dochter bakken

Word ook gastgezin

In heel Nederland zoeken wij gastgezinnen

Meer informatie over dit programma

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's