Infodagen Gratis magazine
09 mei 2017

Een High School Holland avontuur is niet alleen voor de buitenlandse student heel spannend, maar ook voor het gastgezin. De familie van den Bulk is een echte expert op het gebied van culturele uitwisselingen. Lees hier het blog met al hun ervaringen!

Dit kan toch alleen maar tegenvallen?

In 2008-2009 zijn wij voor het eerst via Travel Active een jaar gastouder geweest voor een Braziliaanse jongen, genaamd Pedro. Dit was zo’n succes dat we het eigenlijk niet meer aandurfden omdat het - dachten wij - alleen maar tegen zou kunnen vallen. Toch kwam twee jaar later Jade bij ons voor een jaar, ook uit Brazilië. Met haar kwam ook Béné uit België voor vier maanden en daarna Maïte uit België voor 6 maanden. Weer een jaar later kwam Nathália uit Brazilië. We kijken op alle periodes met heel veel warmte en fijne herinneringen terug. Natuurlijk zijn er soms moeilijke momenten en situaties dat je even moet slikken maar dat gebeurt met eigen kinderen ook. Dit jaar hebben we gekozen voor weer twee studenten. Twee omdat we zelf geen thuiswonende kinderen meer hebben en zij dan in ieder geval een leeftijdsgenoot in huis hebben. Het worden Zoé uit België en Alice uit Brazilië.

Vol verwachting klopt ons hart

Na de definitieve plaatsing worden de kamers in gereedheid gebracht voor hun komst. Het blijft iedere keer weer spannend. Er is al e-mailcontact geweest, maar de eerste ontmoeting bij het ophalen aan het eind van de oriëntatieweek is altijd weer heel bijzonder. Grote koffers gaan mee richting huis en de meisjes zitten vol verwachting (en toch ook nerveus) op de achterbank op weg naar hun nieuwe ‘thuis’ voor het komende jaar. Dit jaar hadden we geluk.  Jade, de studente van vijf jaar geleden, is voor 10 dagen bij ons en zij ontfermt zich over de meisjes. Zij zijn ook heel blij met Jade, want die weet precies wat er gaat gebeuren en ze vragen haar het hemd van het lijf. Zondag is de kennismaking met onze drie kinderen en hun gezinnen. Er zijn vijf kleinkinderen. Het is een drukke boel, we zijn meteen met 16 man. Er is meteen een klik over en weer en als trotse ouders bekijken we hoe gezellig en relaxed het hele spul met elkaar omgaat.

foto1

De eerste week: kennismakingen en toeristische uitstapjes

In de eerste week is er veel te regelen. Kennismaking met school, voor Alice een longfoto laten maken bij de GGD, inschrijven bij de gemeente, het ophalen van de verblijfsvergunning, contacten leggen met clubs waar ze mogelijk lid willen worden, fietsen ophalen bij de fietsenmaker en natuurlijk het wennen aan elkaar. Maar ook de huisregels bespreken en vooral duidelijk zijn in wat de verwachtingen van elkaar zijn. Wij Nederlanders, en zeker in onze Rotterdamse omgeving, zijn heel direct en dat kan mensen (zeker als je een buitenlandse onzekere jongere bent) afschrikken. Omdat Zoé en Alice pas op donderdag naar school moeten, gebruiken we de eerste dagen voor alle praktische zaken. Maar, we maken er meteen ook maar toeristische uitstapjes van. We gaan naar Scheveningen waar we in het zonnetje genieten van een strandwandeling, de boulevard en het prachtige Kurhaus. In Rotterdam maken ze kennis met Delfshaven, de Erasmusbrug, de Koopgoot, kubuswoningen en eten ze hun eerste poffertjes. Zo leren we elkaar op een ontspannende manier wat beter kennen!

"Meiden, met elkaar in het Nederlands praten."

Er wordt meteen al wat in het Nederlands gecommuniceerd. Al is het voor een Portugees sprekende en een Franstalige wel heel verleidelijk om met elkaar in het Engels te communiceren. Zoé beheerst het Nederlands goed, al ontbreekt het soms aan moed om het te spreken en zelfs Alice, die in Brazilië twee maanden Nederlandse les heeft gehad, volgt de gesprekken beter dan je zou verwachten. Maar ook voor haar is het spreken moeilijk. Ze kennen inmiddels één zin heel goed: “Meiden, met elkaar in het Nederlands praten”. Het wennen gaat super snel! Eigenlijk hebben we na een maand allemaal het idee dat ze er al veel langer zijn. Beide meiden draaien mee in het gezin alsof ze hier altijd al wonen. En natuurlijk zijn er hilarische momenten als er spraakverwarring is!

foto2

Bijzondere cultuurverschillen

De eerste kennismaking met de Nederlandse manier van het vieren van mijn verjaardag was voor hen een openbaring. Iedereen wordt gefeliciteerd! Dan eerst allemaal koffie, thee en gebak, het rondgaan met de hapjes en steeds weer vragen of iemand iets wil drinken. Ze ontpopten zich als ware serveersters en vonden het helemaal geweldig en de gasten vonden het erg leuk dat ze zo hun best deden om in het Nederlands te communiceren! Je staat niet stil bij de dingen die in je dagelijks leven gewoon zijn. Toch blijken veel dingen voor hen bijzonder te zijn. Denk aan een bezoek aan een kinderboerderij. In de Nederlandse maatschappij is dat toch heel gewoon, maar als je uit Brussel of Belo Horizonte in Brazilië komt is dat niet het geval. Het bezoekje was gepland om onze kleinkinderen te vermaken, maar de meiden vonden het nog veel leuker!

Een nieuwe omgeving doet wonderen!

Ze fietsen heel wat af, ook als het regent. Vorige week zondag hebben ze deelgenomen aan een fietstocht van 30 kilometer. Vooraf waren er wel wat twijfels over de afstand en of ze het wel vol zouden kunnen houden, maar na afloop hoorden we alleen maar hoeveel leuke dingen ze onderweg hadden gezien. Inmiddels hebben ze ook gekozen voor een aantal vrijetijdsbestedingen. Zoé vindt het helemaal leuk bij de plaatselijke scouting waar ze met de Estaleiding mee draait. Alice volgt zangles in Het Muziekpand en samen zijn ze drie keer per week in de sportschool te vinden waar ze óf met mij samen de BBB-les volgen óf hun eigen circuit sporten. Na elk bezoek glunderen ze van trots dat ze het weer gedaan hebben. En dat voor twee meisjes die allebei aangaven in hun dossier niet zo van sport te houden! Ook voor wat betreft het eten is het toch anders dan verwacht. Waar Alice aangaf niet van groente te houden en Zoé niet van vlees, eet Alice met smaak alle groente die op tafel komt en vindt Zoé eigenlijk elke vleessoort heerlijk. Wat een verblijf in een andere omgeving toch kan doen!

foto3


Zelf een buitenlandse High-School student in huis nemen en gastgezin worden? Lees meer over High School Holland en bekijk het overzicht van buitenlandse studenten.

Deel deze pagina