Infodagen Gratis magazine
Maiki High School Holland 04 november 2014

Eind augustus kwam Maiki (18) vanuit Japan naar Nederland om deel te nemen aan het High School Holland programma van Travel Active. De vlucht duurde 12 uur en na aankomst had ze een introductieweek met alle studenten en maakte ze kennis met haar Friese gastgezin. Het komende jaar gaat zij naar een middelbare school in Friesland en probeert ze zo veel mogelijk van ons land en onze cultuur te ontdekken. Japan is in veel opzichten verschillend van Nederland en Maiki liet ons weten hoe ze dit de eerste weken heeft ervaren.  

Na 12 uur vliegen eindelijk in Nederland!

Ik heb vanuit Japan 12 uur in het vliegtuig naar Nederland gezeten. Het was de eerste keer dat ik in mijn eentje naar het buitenland ging, dus ik was best zenuwachtig. Op het vliegveld werd ik samen met alle andere uitwisselingsstudenten opgevangen door het High School Holland team van Travel Active. Met een bus reden we naar Summercamp in Heino waar de introductieweek zou starten.

We hebben de hele week leuke activiteiten gedaan. We kregen Nederlandse les en we hebben een fietstocht gemaakt naar Raalte waar we de middag konden rondkijken. Elke lunch kregen we een echte Nederlandse snack bij het brood! Jullie eten trouwens wel veel brood, dat ben ik niet gewend. Tijdens de introductieweek hebben we verder nog een Challenge Run gedaan. Hierbij waren allerlei activiteiten opgezet zoals spellen, survival opdrachten, roeien enz. We hebben ook een bonte avond gehouden waarbij we zelf allemaal een stukje moesten opvoeren. Spannend!

Alle uitwisselingsstudenten waren erg aardig en veel spraken Engels alsof het hun eigen taal was. Ik was erg onder de indruk, want zo konden we echt met elkaar praten in plaats van gebarentaal te gebruiken. Ik vind Engels een fantastische taal. Op de laatste dag van de introductieweek kwam mijn gastgezin mij ophalen in Heino. Erg leuk en spannend. Mijn gastgezin en school zijn trouwens ook fantastisch! We gingen allemaal op de foto en we kregen nog wat laatste informatie.

blog-japanse-maiki-nederland-jullie-eten-veel-brood

Ik heb ook al wat ontdekt sinds ik in Nederland ben. Mijn gastgezin en mijn vrienden zeggen vaak: ‘als jij wilt’. Dit betekent dat ik zelf moet beslissen of ik iets wil of niet. Dit maak ik zelden mee in Japan. Daar pas je je eigenlijk altijd aan aan de groep, in plaats van voor jezelf beslissen. Maar nu heb ik ontdekt dat ik voor mezelf moet beslissen omdat het mijn leven is!

Japanse schoolkenmerken 

Schooljaar: In Japan begint het schooljaar in april en eindigt het in maart. In april is er meestal een openingsceremonie en in maart de diploma-uitreiking. Dus alhoewel jullie in juli klaar waren met school, was mijn jaar pas op de helft!

Toelatingsexamen: Wisten jullie dat de middelbare school in Japan niet verplicht is? Je moet een toelatingsexamen doen voor de school waar je graag naartoe wilt. Dit geldt ook voor de universiteit. Dit examen is erg lastig en het is hard studeren.

blog-japanse-maiki-nederland-jullie-eten-veel-brood

Verschillende middelbare scholen: Het hangt van je toekomstplannen af naar welke school je gaat in Japan. Hierbij zijn ook je prestaties op de basisschool van belang, heel anders dan in Nederland dus. Er zijn in Japan algemene middelbare scholen en speciale scholen, deze zijn gericht op specifieke aspecten in de industrie. Natuurlijk zijn de scholen, net als in Nederland, wel gerangschikt op niveau. Ikzelf ga in Japan naar een algemene school, welke van redelijk hoog niveau is.

Schooluniformen: In Japan dragen wij uniformen naar school. Iedere school heeft zijn eigen uniform. Ik vind dit eigenlijk wel prima, zo hoef ik ook nooit na te denken over wat ik aan moet doen ;). Het uniform van de jongens heeft iets speciaals: de tweede knoop is anders dan de rest van de knopen. Deze knoop zit het dichtst bij het hart en soms vraagt een meisje aan een jongen of ze deze knoop mag hebben. Dit doet ze om haar liefde aan hem te verklaren!

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om mij te volgen, volgende keer meer over mijn leven in Nederland!

Groetjes Maiki

De Friese taal

Doordat Maiki dit jaar bij een gastgezin in Friesland woont, krijgt ze uiteraard te maken met de Friese taal. Voor het magazine Linkk van haar middelbare school schrijft ze een blog. Onderstaand een stukje Fries uit het magazine, begrijp jij het?:

“Op de lêste dei fan de yntroduksjewike helle myn gastfamylje my op út Heino. Hiel leuk en spannend. Wy gongen noch efkes op de foto mei alle útwikselingsstudinten, krigen noch wat ynformaasje en doe nei ‘hûs’. Myn gastfamylje en skoalle binne trouwens fantastysk.”

Wil jij ook een buitenlandse High-School leerling in huis hebben en gastgezin worden? Lees meer over High School Holland en bekijk het overzicht van buitenlandse studenten.

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's