Infodagen Gratis magazine
Ewout High school in Canada 07 januari 2019

Ewout ging vorig jaar voor een semester als high school student naar Canada. Hij was hier actief in het high school voetbalteam en werd daardoor gevraagd door de universiteit in Halifax. Hij kreeg een beurs en studeert nu voor een jaar lang aan een universiteit in Canada!

De basis voor een 2e year abroad

Begin 2017 nam ik een besluit dat zonder twijfel de rest van mijn leven heeft veranderd. Dat wist ik op dat moment uiteraard niet, maar door via Travel Active voor een high school semester naar Canada te gaan, had ik niet alleen een geweldig tussenjaar, maar legde ik ook de basis voor een tweede year abroad, maar dan bij een universiteit.

Mijn tijd als high school student

Vorig jaar heb ik door middel van een paar blogs en vlogs verslag gedaan van mijn tijd in Canada op de middelbare school. In dat semester heb ik Nova Scotia kunnen verkennen, kunnen genieten van het liefste gastgezin, kennis kunnen maken met een nieuwe cultuur en voor het high school voetbalteam kunnen voetballen. Met dat team zijn we kampioen geworden in de regio en heb ik blijkbaar goed genoeg gespeeld om in contact te komen met the University of King’s College in Halifax. Lang verhaal kort kwam het erop neer dat ze graag wilden dat ik bij hun zou gaan studeren om voor het voetbalteam te kunnen spelen, in ruil voor een door de universiteit aangeboden beurs. Toen alles eenmaal rond was kon ik, met behulp van Travel Active, mijn vluchten gaan boeken en kon mijn volgende levensfase beginnen. Ik had de verwachting dat mijn tijd op de universiteit niet heel veel anders zou zijn dan mijn tijd bij mijn gastgezin, maar ik kon er niet meer naast zitten.

Het relaxte leven op de uni in Canada

Het leven als een student aan de universiteit in Canada is het beste te omschrijven als ontspannen. In plaats van dat je helemaal op jezelf woont en je jezelf van maaltijden etc. moet voorzien, woon je op de campus en heb je daarmee toegang tot de dining hall met daarin door koks gemaakt eten. Hier kan ik voor ontbijt, lunch, avondeten, of een vlugge snack terecht, waardoor ik nooit de behoefte heb om naar de supermarkt te gaan, die op slechts 10 minuten lopen van de universiteit is, of na te denken over wat ik ga koken. De universiteit biedt meer dan genoeg goed eten aan om gezond te kunnen leven.

Een andere reden waardoor ik het universiteitsleven in Canada als ontspannen kan beschouwen, is omdat studenten op de universiteit wonen, ze nooit ver hoeven te lopen naar de lessen. In mijn geval hoef ik maar 15 seconden te lopen van mijn bed naar het klaslokaal. In Nederland zou dat al fijn zijn, maar omdat het hier in Canada ook nog eens -25 graden kan worden, is het extra top dat je niet door weer en wind naar je les hoeft te gaan. Want dat is een ding dat gelukkig niet is veranderd sinds vorig jaar, het kan hier niet leuk koud worden.

De ideale stad om te studeren

Mijn universiteit bevindt zich in Halifax, en waar ik vorig jaar in een relatief ruraal gebied verbleef, is Halifax de ideale stad om te studeren. Met 5 grote universiteiten is het een stad met niet alleen veel historie, maar ook en vooral met een heerlijke ontspannen cultuur en een te gek uitgaansgebied, vol met leuke barretjes en restaurantjes, waar je naar live muziek kan luisteren of naar een sportevenement kan kijken, want in Canada is er immers altijd wel een wedstrijd van een sport op tv.

Sport op de universiteit

Hoewel er altijd sport op tv is, is dat nog niet half zo belangrijk voor studenten als de sportevenementen van de eigen universiteit, en ik had het geluk om dat in optima forma mee te mogen maken en van te mogen genieten. Zoals ik al eerder vertelde ben ik vooral in Canada gaan studeren om voor het voetbalteam van de universiteit te spelen, niet wetende wat voor niveau dat was of wat daar bij kwam kijken, aangezien ik in Nederland nooit op een noemenswaardig niveau heb gevoetbald.

Dit bleek een benadering te zijn van uiterst professioneel niveau, met elke dag een training van meerdere uren, videoanalyses etc. Wat ik het mooiste vond aan deelnemen aan zo’n team was de mate waarin onze sportieve prestaties en ons doen en laten leefden op de hele universiteit. Elke wedstrijd hadden we minstens 400 toeschouwers, waarmee we na elke overwinning in een grote groep naar ‘downtown’ Halifax gingen om de overwinning te vieren. Het professionalisme waarmee elke training en wedstrijd wordt voorbereid komt daarom denk ik niet alleen vanwege het hoge niveau, maar vooral vanwege het belang dat universiteiten hebben in een goed sport departement, wat vaak resulteert in meer studenten.

Want zeg nou zelf, iedereen wil wel naar een universiteit met kampioenen gaan. Verder was het voor mij de ideale manier om in een vriendengroep te komen van mensen met dezelfde interesses, namelijk heel veel voetballen en daarna pas nadenken over hoeveel er eigenlijk ook gestudeerd moet worden.

Mijn Engels gaat meer vooruit dan ooit!

Canada is naar mijn mening een heel geschikt land om te studeren voor minstens een jaar omdat er in Canada gestreefd wordt naar een ontspannen en aangenaam klimaat rondom de universiteit en het niveau van onderwijs erg hoog ligt. Dit zijn op zich aspecten die Nederlandse universiteiten ook hebben, maar de allerbelangrijkste reden is omdat de beheersing van de Engelse taal met ongekende passen vooruit zal gaan, omdat je letterlijk gedwongen wordt om Engels op universitair niveau te begrijpen, spreken en schrijven. In deze vijf maanden die ik tot nu toe ‘op de unie’ zit is mijn Engels meer vooruit gegaan dan ooit.

‘Ik kan het iedereen aanraden’

Ik zou dit jaar niet zo een geweldige tijd hebben als ik niet eerst een semester via Travel Active op een middelbare school in Canada gedaan zou hebben. Niet alleen omdat ik anders nooit in contact zou zijn gekomen met de universiteit voor een beurs, maar vooral omdat ik als het ware eerst een netwerk kon opbouwen van vrienden en nieuwe familie waar ik nu nog steeds van geniet, en omdat ik door het high school semester al gewend was geraakt aan de cultuur in Canada. Dit zorgde er allemaal voor dat de landing op de universiteit, waarbij je best veel voor jezelf moet regelen en relatief weinig steun hebt als er iets onverwachts op je pad komt,  ik vanaf dag één mensen had die mij in dat soort situaties konden helpen. Ik ben zelfs in de kerstvakantie, een maand, en alle andere vrije weken, die er verbazingwekkend veel op de universiteit zijn vergeleken met Nederlandse universiteiten, weer naar mijn gastouders van vorig jaar vertrokken, om daar mijn tijd door te brengen. Ik kan het dus iedereen aanraden om lekker een jaartje of langer in Canada te studeren, maar je doet er het beste aan door eerst een semester of een vol jaar het high school programma te volgen.

Wil jij aankomend schooljaar ook graag naar een High School in Canada? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze High School infodagen

 

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's