Infodagen Gratis magazine
Naomi Vrijwilligerswerk in Cambodja 09 mei 2017

Naomi heeft zich ingezet op het Health Care Education project tijdens haar vrijwilligerswerk in Cambodja. In deze blog vertelt ze jou meer over wat je daar allemaal doet! 

Vrijwilligerswerk in Cambodja ik leer kinderen tandenpoetsen!

Gezondheid & tandenborstel teacher

Hallo allemaal! Ik heb mijn eerste dag als gezondheid & tandenborstel teacher gehad! Wat was het in het begin spannend om daar voor de klas te staan. Ook had ik Afra, een ander Nederlands meisje, ook vanuit Travel Active, naast me staan. We doen samen hetzelfde project. Als eerste wil ik iedereen die gedoneerd heeft heel erg bedanken, want dit is mede mogelijk gemaakt door jullie allemaal! Super bedankt! Je maakt mij en ook zeker de kinderen ontzettend blij.

Vrijwilligerswerk in Cambodja ik leer kinderen tandenpoetsen!

Op weg naar de eerste school

Op maandagochtend half 7 begint de dag met de wekker. Even wakker worden en dan gelijk alle papieren met instructies die we hebben gekopieerd op de goede volgorde leggen, zodat het allemaal juist in de klassen opgehangen kan worden. Daarna om 7:15 het ontbijt! Om 8 uur zijn Afra en ik met de tandenborstels zeep en tandpasta op weg gegaan naar de eerste school. Daar aangekomen ging Mr. Da gelijk even met de directeur praten en konden wij gelijk beginnen met onze eerste les. Wat is het toch wennen om dan ineens voor 56 kinderen te staan. Ze zijn allemaal heel erg nieuwsgierig en willen allemaal graag als hulpje wat komen voordoen.

Vrijwilligerswerk in Cambodja ik leer kinderen tandenpoetsen!

Handen wassen

Als eerste beginnen we met handen wassen. We hebben het dan over why, when en how to wash your hands. We vragen ook altijd een paar vrijwilligers naar voren die het voor de klas voor willen doen! De eerste keer dat we dit deden, was het allemaal nog wat ongemakkelijk. Dan weet je nog niet goed hoe alle kinderen gaan reageren en of iedereen wel zo enthousiast is als jij bent. Maar als dan de vraag wordt gesteld of ze voor de klas willen komen en er 56 mensen hun hand op steken, weet je zeker dat ze het net zo leuk vinden! De kinderen die het handen wassen voordeden hebben we een zeepje gegeven als bedankje, zodat ze dit thuis ook kunnen gaan doen!

Vrijwilligerswerk in Cambodja ik leer kinderen tandenpoetsen!

Tandenpoetsen!

Daarna zijn we dezelfde vragen gaan stellen als bij het handen wassen. Mensen wassen hier voornamelijk hun handen na het eten, want ze eten met hun handen en dan zijn hun handen natuurlijk vies en plakkerig. We hebben ze verteld dat er ook bacteriën zijn die onzichtbaar zijn, dus dat ze die er altijd moeten af wassen want anders worden ze ziek. Voor we zijn gaan oefenen met tandenpoetsen hebben we eerst de vragen why, when and how gesteld. Ook vroegen we wie er thuis een tandenborstel heeft en de meeste hebben dat niet thuis. Dus voor het oefenen namen we voornamelijk de kinderen die geen tandenborstels thuis hebben, omdat het bij hun nog even wat belangrijker is. En na afloop krijgt iedereen een tandenborstel en de kinderen die vrijwilligers waren met tandenpoetsen kregen ook nog tandpasta.

Vrijwilligerswerk in Cambodja ik leer kinderen tandenpoetsen!

Fantastische ervaring

Het was wel een schokkend gezicht dat bij de kinderen, zodra ze hun tandenborstel in hun mond stoppen, hun tandvlees begint te bloeden. En dan praten we nog niet eens over alle gaatjes die je zonder enige opleiding kan zien. Het is net of iemand met een potlood 1.000.000 puntjes in hun monden zet. God, wat moeten ze een pijn hebben. Maar alles maakt het goed zodra ze met hun fris gewassen mondjes terugkomen en een mooie tandpasta smile hebben en een beetje een andere smaak dan normaal in hun mond. FANTASTISCH!


Wil jij ook vrijwilligerswerk doen in Cambodja
Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen?
Vraag ook onze vrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Deel deze pagina