Familie Klein Wolterink in Zambia

Familie Klein Wolterink
Vrijwilligerswerk
21 september 2018

Wie zijn wij?

Wij zijn de familie Klein Wolterink. Samen met onze drie kinderen (14,17,18 jaar) hebben wij een maand vrijwilligerswerk op de Linda Farm in Livingstone gedaan. We wilden graag mensen helpen die het minder hebben en daarnaast wilden we graag op vakantie naar een Afrikaans land. De combinatie vonden we erg leuk! We hebben voor Zambia gekozen omdat in deze regio veel te doen is op het gebied van cultuur en de natuur. We zijn de maand juli 2017 in Zambia geweest.

We hebben 4 weken gelogeerd in een gastgezin, dit was erg gezellig! Onze kinderen hebben leuk contact gehad met de 4 kinderen uit het gastgezin. We hebben leuke gesprekken met elkaar gehad. De familie heeft erg goed en liefdevol voor ons gezorgd en op deze manier hebben wij het leven in Zambia van dichtbij meegemaakt.

Familie-Klein-Wolterink-in-Zambia-1

Hoe zagen onze dagen er uit?

We werkten op het land van de Linda farm, waar we iedere dag op de mountain bike naar toe gingen. Onze dag begon om 8 uur en tussen de middag hadden we pauze van 12 tot 14.00 uur. Daarna werkten we door tot ongeveer 16.00 uur.

Wat we zoal deden: er moest veel land klaargemaakt worden voor het verbouwen van uien en courgettes dus maakten we met een hakbijl het land vlak. Ook hebben we oude maisplanten opgeruimd, gaten en goten gemaakt voor het zaaien én de gewassen op het land bewaterd. We hielpen de mensen van Linda Farm met het uitbreiden van de waterpunten. De manager vond het soms lastig om aan te geven wat we konden doen, maar uiteindelijk kwam hij gelukkig met genoeg ideeën! Robbie en ik vonden het belangrijk dat hij aangaf wat nodig was. We hebben materiaal voor ze aangeschaft, waardoor overig land gebruikt kan worden voor het verbouwen van gewassen. Het gaat er om dat ze zoveel mogelijk kunnen verbouwen. De producten worden voor een groot gedeelte verkocht op markten in de buurt.

Familie-Klein-Wolterink-in-Zambia-2

Overige werkzaamheden

Verder lopen er op de farm 21 geiten met een herder. Deze geiten worden iedere ochtend bij de buren van de Linda Farm gemolken. Van deze melk maken een aantal vrouwen van de Linda Farm zeep in een werkplaats verderop. Dit heeft vorig jaar juni 2017 voor het eerst geld opgeleverd. Hier zijn we nog een ochtend naar toe gegaan, om te kijken hoe de zeep wordt gemaakt.

Mijn dochter en ik hebben nog een paar dagen op de school geholpen. Hier speelden we spelletjes en deden we opdrachten met kleine groepjes kinderen, dit was erg interessant! De kinderen vinden het erg leuk om naar school te gaan. Ze zijn allemaal erg spontaan. Na een paar dagen hebben we het lesgeven overgelaten aan de leraressen. Zij spreken de plaatselijke taal met de kinderen.

Familie-Klein-Wolterink-in-Zambia-3

Uitstapjes

Naast het vrijwilligerswerk hebben we aantal uitstapjes gemaakt. Zo hebben we de Victoria watervallen bezocht, wat een mooi gebied! Daarnaast hebben we het eerste weekend een boot-cruise gemaakt: om 16.00 uur gingen we op de boot. We hebben tijdens deze tocht de eerste wilde dieren gezien. Na zonsondergang gingen we met de boot terug. Het was prachtig!!

Het volgende weekend zijn we op 2-daagse safari naar Botswana geweest. Dit waren 2 enorm mooie dagen! Er is een ontzettend mooie natuur met heel veel wilde dieren. Olifanten, leeuwen, impala, apen, giraffen en zebra’s. We overnachtten in tenten in de natuur. We waren samen met een leuke groep vrijwilligers en met aardige gidsen. Het was ontzettend gezellig.

Als laatste zijn we zaterdag naar het Royal hotel geweest. Hier hebben we geluncht. Het hotel ligt in het reservaat. De giraffen en de impala’s  lopen door de tuinen van het hotel. Hier hebben we heerlijk gezeten en genoten van het uitzicht en de rust.

Familie-Klein-Wolterink-in-Zambia-4

Terugblik op ons verblijf in Zambia

We hebben deze tijd als zeer bijzonder ervaren. We hebben het met onze kinderen heel erg goed gehad in het gastgezin. De oma van het gezin vond het erg bijzonder om met 2 families een maand met elkaar samen te leven. We hadden onze eigen kamers, waar we ons konden terug trekken. We konden de gezelligheid met het gastgezin op zoeken wanneer we dat zelf wilden. Verder voelden we ons thuis in Livingstone. We hebben de Maramba markt bezocht. Er zijn voldoende winkels en andere voorzieningen waar je naar toe kan. De mensen zijn vriendelijk.

De tijd in Zambia heeft ons mooie herinneringen en rust gegeven. We maken ons minder druk om bepaalde zaken in het leven. We hebben het het afgelopen jaar regelmatig gehad over ‘Zambia-zen’.  Het is een soort motto geworden binnen ons gezin. We denken er nog heel veel aan en we praten nog veel over onze tijd in Zambia. Deze mensen zullen wij nooit vergeten!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.