Vrijwilligerswerk in Ghana: ‘Dat ik zoveel heb kunnen betekenen, is geweldig’

Elise
Vrijwilligerswerk
21 maart 2015

Donaties ophalen, in het vliegtuig naar Ghana stappen en kinderen in kindertehuizen ondersteunen. Elise deed het! Ze vertelt je graag over haar werk als vrijwilligster in Ghana en waarom het haar ogen opende. ‘Mijn ervaring als verpleegkundige kan ik inzetten om kinderen te helpen.’

1. Waarom heb je voor Ghana gekozen?

Mijn naam is Elise. Ik ben 20 jaar en afgestudeerd als verpleegkundige. Nadat ik mijn diploma had behaald, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik tien weken in Ghana geweest om vrijwilligerswerk te verrichtten. Ruim zes jaar geleden ben ik naar Kenia geweest voor een uitwisselingsproject op het voortgezet onderwijs. Ik was hier zo van onder de indruk dat ik vaak had geroepen: ‘Ik ga nog eens terug naar Afrika!’. Na mijn studie wilde ik er een tijdje tussenuit gaan om mijn droom waar te maken. Ik wilde graag wat voor de mensen in ontwikkelingslanden betekenen en mijn ervaringen in de praktijk delen. Natuurlijk wilde ik ook nieuwe dingen beleven.

2. Welke projecten heb je gedaan?

Ik heb vijf weken in een kindertehuis gewerkt, genaamd Tina’s Child Care Foundation. Dit tehuis bestaat uit 31 kinderen tussen de 3 en 12 jaar en  is in november 2013 opgericht door Tina, ook wel de ‘big black mom’ genoemd. Tina was tevens mijn contactpersoon in Ghana. Een super lieve en behulpzame vrouw die zich volledig inzet voor vrijwilligers maar ook voor het kindertehuis. Tina had een klein gebouw gehuurd voor de kinderen. De voorzieningen waren minimaal: er waren geen tafels, geen stoelen en geen bedden. De kinderen sliepen met z’n allen in een kleine ruimte op tien vuile dunne matrasjes.

Als vrijwilliger help je de kinderen met wassen, aankleden, kleding wassen, afwassen en eten koken. Ook doe je vrije tijdsactiviteiten, geef je les op school, help je met huiswerk maken en breng je ziekenhuisbezoekjes met zieke kinderen.

Donaties

Voordat ik naar Ghana vertrok had ik €1750,- aan donaties opgehaald. Ik kreeg donaties van familie, vrienden, buren en collega’s. Daarnaast heeft mijn tante bij de supermarkt waar ze werkt een emballageactie georganiseerd. Daar is in drie weken €750 mee verzameld! Dit geld heb ik gebruikt voor het kindertehuis. In de tussentijd zijn we namelijk verhuisd naar een nieuw tehuis waarvoor ik veel spullen heb gekocht. Zo zorgde ik voor matrassen, lakens, handdoeken, kussens, kledingkasten, schooluniformen en tafels. De stapelbedden waren door een andere vrijwilligster gedoneerd. Ook heb ik bezoek gekregen van mijn moeder en twee tantes die allemaal een extra koffer bij zich hadden met kleding, schoenen, speelgoed en knuffels.

De laatste vijf weken heb ik in een kliniek gewerkt genaamd Senya Bereku Health Centre. Ik verbleef toen in een gastgezin. Dit centrum is een vrij arme kliniek waar de voorzieningen minimaal zijn, maar waar wel zorg wordt geven. Ik heb hier geholpen op de kraamafdeling. Ik heb bevallingen mogen meemaken, voorlichting gegeven op school, maandelijkse controles gedaan bij kinderen zoals ze wegen en vaccinaties geven, op de verpleegafdeling gewerkt waar ik zieke mensen heb verzorgd en geholpen met de controles, injecteren en infusen prikken.

3. Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt?

Ik heb zoveel mooie, leuke en bijzondere momenten meegemaakt. In de weekenden ging ik vaak reizen waardoor ik ook veel van Ghana heb kunnen zien. Daarnaast was de dag van de verhuizing een hoogtepunt. Alle spullen waren gekocht voor het weeshuis. Er is niets mooier dan dat je alle 31 kinderen aan een tafel ziet eten, ziet slapen in hun eigen bedjes en ze ziet genieten terwijl de glimlach niet meer van hun gezichten verdween. Het zijn de kleine momenten tussendoor die het leukste zijn zoals een lach op een gezicht van een kind toveren, een knuffel geven en liefde geven. Het is mooi dat je als verpleegkundige de kinderen en bevolking kan helpen en je daar erg dankbaar voor zijn.

4. Welke dingen in Ghana hebben je het meest verrast?

Het leukste aan het leven in Ghana is het contact met de bevolking. De mensen zijn zo gastvrij en vriendelijk. Ook heb je in Ghana geen werkdruk. Iedereen gaat z’n eigen gang. Je leeft er zonder verplichtingen, regels en tijd. Het is ontspannen en elke dag begon ik de dag met de gedachte ‘Ik zie wel wat de dag me brengt’.

5. Wat heeft deze ervaring je opgeleverd?

In korte periode hebben we voor veel verandering gezorgd in het kindertehuis, onder meer door de donaties en de spullen die we brachten. Dat ik zoveel voor hen heb kunnen betekenen, is geweldig. Het is fijn om te weten dat alle kinderen nu op   een veilige plek zijn waar ze kunnen leven en hopelijk een goede toekomst kunnen opbouwen. Mijn inzet, donaties en spullen werden dan ook zeer gewaardeerd door Tina en de kinderen. Ook heb ik Senya Beraku Health center nog voorzien van benodigde materialen.

Back to basic

Mijn gastfamilie was even mijn echte familie. Ik heb de echte Ghanese cultuur kunnen ervaren en me ingezet als verpleegkundige gedurende de tien weken. Daarnaast ging ik back to basic en dat was geen enkel probleem. Ik heb me vanaf de eerste dag aangepast aan de Ghanese cultuur en toen ik het vliegtuig instapte om weer terug naar Nederland te gaan, had ik het gevoel dat ik ook echt wat heb kunnen betekenen in Ghana. Het maakt je bewuster van de dingen en geeft je een hele andere kijk op de wereld. Het was een fantastische ervaring. Wat ben ik blij dat ik dit heb mogen meemaken en ontdekken!

Zou jij vrijwilligerswerk willen doen in Ghana? Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen? Vraag ook onzevrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

De

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.