Infodagen Gratis magazine
Travel Active 12 februari 2014

Met het gezin vrijwilligerswerk doen is een unieke ervaring voor jezelf en voor de kids. Benieuwd hoe dat gaat? We interviewden een Nederlandse moeder (Desi) en dochter die er voor kozen om geen familievakantie te houden, maar vrijwilligerswerk te doen.  Ze vlogen ze vorig jaar juli naar Nepal om daar voor kinderen in tehuizen te zorgen.                            

Via Travel Active boekten zij een reis naar Nepal om daar vrijwilligerswerk te verrichten. Travel Active biedt programma’s aan voor gezinnen om te helpen bij projecten in Zambia, Ghana, Nepal, Sri Lanka en India.

Waarom hebben jullie voor Nepal gekozen en hoe was jullie ervaring met Nepal?
Wij hebben voor Nepal gekozen door onze affiniteit met Azië, het is tevens een veilig land voor het reizen met kinderen. De cultuur en de mensen boeien ons enorm. Verder is het een groot voordeel dat je geen malariamedicatie hoeft te gebruiken.

Nepal heeft ons hart gestolen evenals de kinderen en de mensen daar. Het is een prachtig land met een rijke cultuur, helaas veel armoede maar ook veel blijheid en positiviteit.

Vrijwilligerswerk in Nepal met het hele gezin Hoe was dat?

Waarom kozen jullie voor een vrijwilligerswerkreis met een organisatie en niet voor een gewone vakantie?
Een vrijwilligerswerkreis verrijkt je leven. Het kunnen helpen en geven van warmte geeft veel voldoening. Wij hebben de kans gekregen een band op te bouwen met 17 lieve kinderen en te zorgen dat zij en wij speciale momenten hebben beleefd en hierdoor mooie herinneringen hebben overgehouden aan ons verblijf bij hen.

Hoe was het om met je dochter vrijwilligerswerk te doen? Heb je iets over haar geleerd wat je voorheen nog niet wist?
Het voordeel van vrijwilligerswerk met kinderen erbij is dat het nog toegankelijker is om contact te maken met de andere kinderen. Het ijs was meteen gebroken en de taal is geen belemmering. Kinderen begrijpen elkaar en maken veel sneller contact dan volwassenen is onze ervaring. Een kind neemt deze ervaring mee voor de rest van haar of zijn leven en zal hierdoor een andere kijk op de voor hem of haar zo vanzelfsprekende wereld hebben. Ik heb geleerd dat mijn dochter heel goed kan delen, behulpzaam is en zich snel kan aanpassen aan de andere leefomstandigheden.

Vrijwilligerswerk in Nepal met het hele gezin Hoe was dat?

Hoe hebben jullie de begeleiding van Travel Active en onze partnerorganisatie in Nepal ervaren?
De begeleiding door Travel Active in Nederland en de organisatie in Nepal hebben wij als zeer prettig ervaren. Het is fijn om terug te kunnen vallen op een organisatie mochten er tussentijds vragen zijn. In Nepal hebben wij van tevoren iets geleerd over de cultuur, de taal en het ontmoeten van andere vrijwilligers en die ervaring heeft ons weer geholpen tijdens het verblijf in het tehuis.

Wat voor projecten hebben jullie gedaan en wat waren jullie taken?
Wij hebben in een tehuis geholpen en gewoond met 17 kinderen. Wij hebben ze geholpen met de Engelse lessen, ze naar school gebracht, veel spelletjes gespeeld, geknutseld, gezongen, geholpen met schoonmaken en de dagelijkse bezigheden. Wij hebben ze uitleg gegeven over onze cultuur. Samen gepicknickt en zo, maar vooral veel plezier gehad samen!

Wat hebben jullie geleerd van het vrijwilligerswerk in Nepal?
Om het leven meer te relativeren. Wij hebben het zo goed hier. De wereld zou er een stuk beter uitzien als we meer vanuit eenheidsbewustwording zouden leven en meer maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Vrijwilligerswerk mag wat ons betreft door zoveel mogelijk mensen worden gedaan.

Vrijwilligerswerk in Nepal met het hele gezin Hoe was dat?

Welke tips heb je voor andere gezinnen die vrijwilligerswerk gaan doen? Zijn er nog speciale tips voor ouders?
Leg van tevoren alles goed uit zodat de kinderen niet voor verrassingen komen te staan. De leefomstandigheden zijn nu eenmaal anders dan bij ons maar als kinderen dit van tevoren weten zijn ze al een beetje voorbereid. Ze nemen veel meer als vanzelfsprekend aan dan volwassenen. En verder: kijk vooral door de ogen van uw kinderen hoe zij omgaan met de kinderen daar. Dat is prachtig om te zien! Als je kunt probeer dan voor de reis een paar dagen samen door te brengen om te wennen aan de tijdsverschil, de cultuur.. Aan het einde van de reis nog een paar dagen samen vonden wij zeer prettig! Een mooie afsluiter van een bijzondere ervaring.

Vrijwilligerswerk in Nepal met het hele gezin Hoe was dat?

Ook hebben we vragen aan de dochter van Desi gesteld.  We vroegen haar wat ze heeft gedaan en wat ze er van vond. Dit is wat ze te zeggen had:

We hebben in een tehuis geholpen. Gespeeld met de andere kinderen en we hielpen met knutselen, touwtje springen, met aankleden en naar bed brengen. We hebben ze mee naar school gebracht en zo, maar vooral veel plezier gehad samen. Het was super leuk!”

We wilden ook graag weten wat ze nou geleerd hebben van het vrijwilligerswerk. “Helpen is leuk en goed! Ik zou zo terug willen want ik mis de kindjes soms wel!

Zou jij vrijwilligerswerk willen doen in Nepal? Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen? Vraag ook onzevrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's