Infodagen Gratis magazine
Faye Vrijwilligerswerk in Myanmar 05 maart 2018

Mingalabar,

Dat betekent hallo in Birmees. Ik vind het zo’n leuk woord. Het klinkt vrolijk en het geeft het gevoel dat ik in Myanmar kreeg goed weer. Op straat lacht iedereen naar mij en naar elkaar. De mensen zijn behulpzaam zonder er iets voor terug te willen. De mensen zijn hier puur! Afgelopen september reisde ik 10 weken door zuidoost Azië. Over alle landen die ik heb bezocht kan ik een boekwerk schrijven, maar ik begin bij mijn favoriet: Myanmar!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Geen tijd om uit te rusten, meteen door!

Myanmar is mijn favoriet omdat het land en de mensen mij het meest hebben verrast. Ik begon mijn avontuur in Yangon. Gelijk werd ik overrompeld door alle taxichauffeurs in rok(!). Longyi’s heten ze en worden vrijwel door alle mannen gedragen. Door mijn chauffeur in longyi werd ik naar mijn hostel gebracht. Voor uitrusten was geen tijd, want die middag bezocht ik gelijk de Shwedagon Pagode. Ik was nog geen 5 uur in Myanmar en alweer werd ik verrast. Ik had verwacht dat de pagode overspoeld zou zijn met toeristen en dat ik er na een half uur wel klaar mee zou zijn. In plaats daarvan bleek het een enorme trekpleister voor Birmese families, die hier een complete dag vertoeven en zelfs hun eigen eten meenemen. Wat dit bezoek extra speciaal maakte was onze guide. Een oude Birmese man die (volgens mij) in een vorig leven samurai was. Hij vroeg niet veel voor zijn diensten als guide en wij wilde eigenlijk wel wat meer weten over dit adembenemende complex. En ik zal je zeggen dit is zeker een aanrader! Hij wist ons een paar plekken te laten zien die je zonder guide nooit zult vinden. Zo zitten er bovenop de pagode een aantal diamanten in verschillende kleuren. Deze kun je vanaf de grond maar op één bepaalde plek zien. Verder kom je leuke weetjes te weten en steun je ook de lokale bevolking!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Een mooie afsluiting van de eerste dag Myanmar

Ter afsluiting van deze geweldige eerste dag belandde ik op een expat Halloween feestje (vraag me niet hoe). Dit was een rare gewaarwording en met mijn oversized olifantenbroek viel ik wel een beetje buiten de boot. Speciaal aan dit feestje was de locatie. Ten oosten van de Shwedagon pagode bevindt zich namelijk een rooftop bar met uitzicht op de prachtige gouden stupa. Iets duurder dan de gemiddelde bar, maar het uitzicht zeker waard!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Het Taungyi balloon festival

Na even te hebben genoten van het stadsleven nam ik de bus naar Inle Lake. Dit was niet geheel volgens plan maar omdat hier vlakbij het jaarlijkse heteluchtballon festival plaats vond, gooide ik mijn plannen iets om. Één avond bezocht ik het Taungyi balloon festival en die zal ik nooit vergeten. De avond begon geweldig. We reden met zijn vijven achter in een truck naar het festival. Het was megagroot en wij waren de enige toeristen tussen duizenden Birmezen. Het eten was heerlijk en de eerste ballonnen gingen zonder problemen de lucht in. Helaas ging het na een uur vreselijk mis. Een vuurwerk ballon (een heteluchtballon met daaronder een enorme lading vuurwerk) ging niet snel genoeg omhoog. Hierdoor ontplofte het vuurwerk te dicht bij de grond en stortte de ballon op de mensenmassa die eronder liep. Zelf hebben we moeten rennen voor het rondvliegende vuurwerk. Je kunt je voorstellen dat dit heel eng was door de enorme drukte. De volgende dag hoorde we van de hosteleigenaar dat er gewonden en zelfs doden zijn gevallen. Dit gaf een nare nasmaak. Ik wil hiermee benadrukken dat het festival niet zonder gevaren is en dat je goed moet opletten waar je gaat staan/zitten. Let hierbij goed op de windrichting! Als de ballon zonder problemen de lucht in gaat is het namelijk echt PRACHTIG!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Omzeil de toeristische plekken en ga op onderzoek uit!

In Inle lake bezocht ik ook het meer zelf. Met de boot ben je de hele dag zoet en kun je lekker genieten van een dagje op het water. Van alle plekken in Myanmar vond ik dit wel het meest toeristisch. Je bezoekt een aantal workshops met het doel dat je daar iets koopt. Mocht je hier geen zin in hebben dan kun je dit van tevoren bespreken met de guide! Wil je de toeristische plekken van Inle Lake omzeilen? Huur dan een fiets en ga zelf op onderzoek uit. Op die manier vonden wij via een zandweggetje een natuurlijk zwembad met enkel een paar locals!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Het Eminem restaurant in Inle Lake

Een voordeel van toeristische plekken is de ruime keuze aan restaurantjes. Eentje die je echt niet mag missen is ‘Inle Hut’. Een Indiaas restaurant gerund door ‘Eminem’s biggest fan’. Dit is geen grap. De eigenaar van het restaurant draait enkel muziek van de rapper Eminem en ook het restaurant zelf staat vol met teksten. Zelf ben ik ook best wel fan dus was ik meer dan welkom in het restaurant. Het eten is hier echt heerlijk en inclusief gratis entertainment van de eigenaar.

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Drie dagen in Kalaw om alles rustig te ontdekken

De meeste mensen doen het andersom door middel van een driedaagse trekking, maar ik ging met de bus van Inle Lake naar Kalaw. Kalaw wordt meestal alleen als nodige tussenstop bezocht maar ik bleef hier drie volle dagen. Hierdoor had ik de mogelijkheid om het rustige dorpje op mijn gemak te ontdekken. Het dorpje is rijk aan een aantal heerlijke restaurantjes waarvan ‘New simple life’ mijn favoriet was. Het is een beetje zoeken maar dan heb je ook wat. De eigenaresse is Birmees, maar heeft leren koken in Italië. Met een idyllisch, bijna Italiaans/Frans, uitzicht kun je hier genieten van verse pizza’s, pasta’s en smoothies. Het was zo lekker dat ik hier twee keer heb gegeten. Verder kun je in Kalaw de bergen in een zelf of met guide een flinke hike maken. De heenweg tot aan de top was makkelijk. Terug wilde we alleen een andere route nemen en raakte we een beetje verdwaald. Gelukkig zijn de mensen hier erg behulpzaam en mochten we zonder er iets voor terug te willen meeliften tot we terug waren in de bewoonde wereld.

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

De zonsopkomst in Bagan, magisch!

Ik had van andere reizigers al vaak gehoord: wacht maar tot je in Bagan bent. En oh wat hadden ze gelijk. Van alle plekken die ik in 10 weken Azie heb gezien was dit echt het allermooiste. Elke ochtend om half 5 op de e-bike opzoek naar een verlaten tempel of stupa. Snel naar boven en dan in alle rust wachten tot de zon op komt. Dan denk je dat je het mooiste hebt gezien en komen als klap op de vuurpijl ook nog eens 20 heteluchtballonnen langs vliegen. Echt waar, Bagan is magisch! Als resultaat ben ik hier 4 dagen gebleven. Elke dag hetzelfde ritueel, maar de uitkomst elke keer weer compleet anders.

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Van Bagan naar Mandalay

Vanuit Bagan pakte ik een lokale bus naar Mandalay. Het grappige is dat de locals niet gewend zijn aan busritjes. Als je zwakke maag hebt, ga dan niet naast een local zitten (TIP). Na al het moois van Bagan was ik even klaar met tempels. In plaats van de standaard bezienswaardigheden bezocht ik daarom een waterval. Samen met 5 anderen boekte we een taxi voor de hele dag die ons naar de waterval en de O’Bein bridge bracht. De Dee Dee waterval ligt op ongeveer een uur rijden van de stad. Het is een flinke klim naar boven maar dan wordt je wel beloond met plek om een heerlijk te zwemmen!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Vrijwilligerswerk in het Thabarwa centrum

Om mijn tijd in Myanmar een extra dimensie te geven, sloot ik mijn reis af met een week vrijwilligerswerk in het Thabarwa centrum. Dit centrum ligt vlakbij Yangon en bied onderdak aan zieken en ouderen die te arm zijn om zich een normaal ziekenhuis te kunnen veroorloven. Thabarwa is echt een bijzondere plek die compleet afhankelijk is van vrijwilligers. Ik heb heel veel respect voor alle long-time vrijwilligers die hier elke keihard werken en ik wil iedereen aanmoedigen om hier een keer een bezoek te brengen!

blog-myanmar-mooi-puur-blijf-jezelf

Ik wil mijn blog afsluiten met een verzoek aan het land en aan de mensen: Myanmar, blijf alsjeblieft jezelf! Je bent zo mooi en puur en ik heb van je genoten. Bedankt voor de geweldige ervaringen en hopelijk tot ziens!

Deel deze pagina