Infodagen Gratis magazine
Floor Boerderijwerk IJsland 24 januari 2020

Floor heeft ervoor gekozen om aan de slag te gaan op een boerderij in IJsland; een zeer bijzondere ervaring. In deze blog vertelt ze jullie graag wat meer over haar Work & Travel avontuur tot nu toe!

Het boerenleven

Ik ben nu ongeveer 2,5 maand in IJsland, nog 5 te gaan! Ik woon op een koeien en schapen boerderij in het noordwesten van IJsland. We hebben ruim 120 koeien, waarvan 30 melkkoeien zijn, 300 schapen en er zijn nog ongeveer 30 paarden. Maar die zijn er alleen voor de gezelligheid. De eerste dagen op de boerderij waren best wel zwaar. Het werk was zwaar, waardoor ik elke dag erg moe was, gelukkig wende dit snel en kon ik het werk steeds sneller en makkelijker volbrengen. 

Ik woon door de week alleen met de boer en in het weekend komt zijn vrouw thuis ook dit was echt wel even wennen. Je hebt maar één gesprekspartner en dat is soms best saai. Onze boerderij ligt ongeveer 20 km van het dichtsbijzijnde dorpje af dus het is echt heel erg verlaten. Oke dat was de moeilijke start, gelukkig vond ik het werk erg leuk vanaf dag één. Lekker met de koeien en schapen aan het werk zijn, en dan het uitzicht, prachtig! De boerderij is 1500 hectare groot dus zover als je kunt kijken is ons land, bij wijze van spreke dan want als het helder weer is kunnen we zelfs de gletsjers in het midden van IJsland zien.

blog-het-boerenleven-van-floor-in-ijsland

Mijn werkdag

‘s Ochtends gaat om 7 uur de wekker, we beginnen om 7:30 met het melken en voeren van alle koeien, vaak zijn we daar rond 10 uur mee klaar. Dan is het tijd om de schapen te voeren, dit duurt ongeveer 40 minuten. Om 12 uur (stipt) is er altijd een warme maaltijd. Soms kook ik, soms kookt Jon (de boer) en als zijn vrouw er is kookt zij altijd. Vaak eten we vis of lam, maar af en toe eten we traditioneel IJslands: schapenlever of schapenkop. Klinkt erg vies maar is op zich best lekker. Dan is het om 13:30 weer tijd om alle beesten te voeren en soms nog een overig klusje te doen (melkcontainer schoonmaken, hekje repareren etc.). Om 4 uur is het tijd voor koffie vaak met gebak of koekjes erbij. ‘s Avonds om 18:30 gaan we weer melken en moet ook iedereen weer eten hebben. Rond 21:30 is alles klaar. Soms spelen we een spelletje 's avonds of ik kijk netflix/lees een boek.

blog-het-boerenleven-van-floor-in-ijsland

Winter

Ik kwam hier eind oktober, het begin van de winter, aan. Maar wat kan je je voorstellen bij winter in IJsland? Ik had werkelijk geen idee. Donker en koud dacht ik, veel mensen zeiden tegen mij dat ik depressief zou kunnen worden door de donkere dagen. Dit is niet gebeurd gelukkig. De kou valt ook alleszins mee, vaak is het rond het vriespunt. Het is 1 week echt heel koud geweest met temperaturen van -17. Wel hebben we echt heel erg vaak extreem weer. Veel sneeuwstormen, in december was het zo extreem dat het hele land plat lag. De elektriciteit was uitgevallen voor twee dagen, waardoor we geen verwarming hadden en we de koeien met de hand moesten melken. We konden niet naar buiten want dan zouden we wegwaaien, het was namelijk windkracht 12.

blog-het-boerenleven-van-floor-in-ijsland

Ik vind het persoonlijk echt heel gaaf om zo een extreme winter mee te kunnen maken en te zien wat voor problemen dit allemaal oplevert. Ze hebben hier hele dikke warme pakken, waardoor je in de gemiddelde sneeuwstorm gewoon naar buiten kunt zonder het koud te hebben. Het grootste voordeel aan de winter is natuurlijk het noorderlicht, dat is echt fantastisch om te zien en je kunt het hier ook echt vaak zien doordat het zo donker is.

blog-het-boerenleven-van-floor-in-ijsland 

Vrije tijd

Ik heb elke zondag een vrije dag, maar die kan ik opsparen. Zo ben ik een paar weken terug een paar dagen naar Reykjavik gegaan waar ik de golden circle heb bekeken en heb gesnorkeld bij Silfra in gletsjerwater. Dit was echt fantastisch om te doen! Ik ga binnenkort naar een gletsjer om ijsgrotten te bekijken en op een sneeuwscooter te rijden, daar kijk ik echt heel erg naar uit! In mijn vrije tijd op de boerderij wandel ik soms wat op ons eigen land met de honden of kijk ik youtube/netflix. Natuurlijk is er ook regelmatig even tijd om met mijn familie thuis te bellen.

blog-het-boerenleven-van-floor-in-ijsland

Al met al is dit een groot avontuur, waar ik erg veel leer en ik van elke dag geniet. Ik kan dan ook iedereen aanraden om boerderijwerk in IJsland te doen, mits je jezelf goed kan vermaken in je vrije tijd.

Lijkt het jou leuk om Boerderijwerk te doen in IJsland? Of bekijk je liever een van de andere Work & Travel programma's? Vraag ook ons Work & Travel magazine aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's