Infodagen Gratis magazine
Travel Active 03 september 2018

Een gesprek aangaan met iemand die een andere taal spreekt dan jijzelf kan soms erg lastig zijn. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet om het wat makkelijker voor je te maken!

1. Bereid je voor

Stel je voor dat je een reis naar Frankrijk boekt en je spreekt geen Frans. Je weet dan al voor vertrek dat je misschien wel te maken krijgt met een taalbarrière. Hoe bereid je je daar op voor? Leer jezelf alvast de basis van de Franse taal aan. Er zijn veel hulpmiddelen die je daar bij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld een Franse film met Nederlandse ondertiteling of probeer Franse kinderboeken te lezen. Ook zijn er een aantal Apps die je kunnen helpen bij het leren van een nieuwe taal. De talenapps Duolingo en Babbel zijn hier een perfect voorbeeld van!

2. Houd Google Translate bij de hand 

Of je nu een supermarkt, een restaurant, een WC of een toeristische bezienswaardigheid zoekt in een vreemd land, je kunt altijd iemand op straat om hulp vragen. Maar wat nou als je niet dezelfde taal als deze mensen spreekt? Een handig hulpmiddeltje om toch duidelijk te maken waar je naar op zoek bent is Google Translate of een andere vertaalsite. Typ de vraag in die je wilt stellen en laat deze vertalen in de juiste taal. Laat een voorbijganger de tekst op je telefoon lezen (of luisteren) en laat hem of haar het antwoord ook in Google Translate typen. Niet de meest nette manier om te communiceren met elkaar, maar als je geluk hebt werkt het wel! Een minder moderne en offline manie manier zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat je een taalgids bij de hand hebt. Hierin staan allerlei vertalingen van handige zinnetjes die je bijvoorbeeld als toerist goed kunt gebruiken. Tevens staat er bij hoe je die zinnen moet uitspreken. Een prima oefenmiddel dus! 

3. Gebruik gebarentaal

In de praktijk ziet het er misschien een beetje gek uit, maar met het gebruik van gebaren kun je al een heel eind komen! Je kunt bijvoorbeeld objecten aanwijzen of woorden uitbeelden om aan iemand duidelijk te maken wat je bedoeld. Stel je voor dat je op zoek bent naar de tijdschriftenafdeling in de supermarkt. Als je uitbeeld hoe je een boek openslaat is de kans groot dat een medewerker snapt waar je naar op zoek bent. 

Het is ook helemaal niet zo ongewoon om iets uit te beelden. Ga voor jezelf maar eens na. Vermoedelijk heb jij vast weleens een spelletje gespeeld waarbij je voorwerpen of andere dingen hebt moeten uitbeelden aan medekandidaten. Ook komt het regelmatig voor dat mensen handgebaren maken zonder dat ze het door hebben. Let maar eens op wanneer je in gesprek bent met iemand.

4. Pen en Papier

Dit klinkt misschien wat ouderwets, maar mocht je echt niks anders beschikbaar hebben dan pen en papier, dan zal je vast en zeker een aantal dingen duidelijk kunnen maken aan je gesprekspartner. Door middel van een paar simpele tekeningen kun je echt wel aan iemand duidelijk maken wat je wilt vertellen, ook al ben je geen kunstenaar. 

5. Heb geduld

Last but not least, heb gewoon geduld! Wanneer je een andere taal moet spreken dan dat je gewend bent zal je deze lang niet zo snel spreken dan wanneer je je moedertaal spreekt. Zeker in de beginfase van het leren van een nieuwe taal zal dit echt niet met een topsnelheid gaan. Als je bijvoorbeeld Spaans spreekt met iemand die Spaans als moedertaal heeft zal deze persoon ook echt wel doorhebben dat jij als Nederlander deze taal nog niet zo vlot spreekt. Heb gewoon begrip voor deze verschillen en heb vooral geduld. Je moet ergens beginnen, toch? Maak vaker een spontaan praatje met, in dit geval, de Spaanse bevolking. Probeer zelf je ijsje, broodje, drankje etc. te bestellen. Vraag desnoods om zowel een Engelse als een Spaanse kaart zodat je het menu kunt vergelijken en wie weet wel weer nieuwe woordjes oppikt. Good luck! 

Wil jij wat meer inspiratie op doen? Neem een kijkje bij onze blogpagina!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's