Marine park en dierenopvang

Vrijwilligerswerk | Wildlife

Draag bij aan de zorg en vrijheid van wilde dieren

 • Costa Rica
 • vanaf 4 weken
 • Vanaf 17 jaar

Draag een steentje bij aan de zorg voor zeevogels, zoogdieren en reptielen, voordat ze in het wild worden vrijgelaten. Je werkt achter de schermen in het aquarium, voert schoonmaaktaken uit en helpt bij het voeren van dieren, waaronder bijvoorbeeld haaien en zeeschildpadden. Tijdens het programma werk je samen met lokale medewerkers, zowel in het aquarium als in het opvangcentrum. Er worden trainingen op locatie gegeven zodat jij jouw kennis kunt uitbreiden en direct kunt toepassen. Het belangrijkste van het centrum is om dieren terug te brengen in het wild. 

Voor deelname aan dit project is het verplicht om intermediate niveau Spaans te spreken. Je kan hiervoor starten met een Spaanse taalcursus in Heredia of Sámara. Tevens zal je vooraf in Nederland al moeten werken aan je Spaanse taalkennis.

Marine park en dierenopvang

Jouw programma in het kort

Wil jij graag een bijdrage leveren aan de zorg voor wilde dieren voordat deze terug worden gelaten in het wild? Werk op een unieke locatie bij het Marine Park en de dierenopvang.

 • Zorg voor wilde dieren om ze vervolgens terug in het wild te laten
 • Leer de lokale bevolking over het behoud van de oceanen
 • Ga op verschillende excursies en ontdek zo de mooiste (onontdekte) plekjes
 • Dompel je onder in de Costa Ricaanse cultuur
 • Combineer je vrijwilligerswerk met het doen van een Spaanse taalcursus in Sámara of Heredia

Wat kun jij doen als vrijwilliger?

Het doel het opvangcentrum is het terugbrengen van dieren in het wild. Je zult betrokken zijn bij het verbeteren van het leven van dieren  Bovendien wil het Marine Park de lokale bevolking en toeristen informeren over het belang van het behoud van de oceanen. Je werkschema zal flexibel zijn, maar ga ervan uit dat je ongeveer 4 á 6 uur per dag aan het werk zal zijn. Je luncht met je lokale collega's en zal voldoende tijd hebben om jezelf onder te dompelen in het project en de cultuur. Het project ligt in de buurt van de accommodatie, aan de kust, 100 meter van de zee.

Vrijwilligerswerk Events

Heb je behoefte aan contact met een oud-deelnemer of iemand van het Vrijwilligerswerk Team? Bekijk hier de online presentaties en persoonlijke afspraakmomenten en stel je vragen!

Reisdetails

Ben jij geschikt als vrijwilliger?
 • Je bent minimaal 17 jaar oud
 • Je beheerst de Engelse taal op een gemiddeld tot goed niveau
 • Je beheerst de Spaanse taal op een hoog niveau
 • Je bent flexibel en initiatiefrijk
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag
 • Je bent een ondernemend persoon en zelfstandig ingesteld
Wat zijn de programmakosten?

Voor deelname aan dit project is het verplicht om intermediate niveau Spaans te spreken. Je kan hiervoor starten met een Spaanse taalcursus in Heredia of Sámara. Tevens zal je vooraf in Nederland al moeten werken aan je Spaanse taalkennis.

Programmakosten

 • 4 weken taalcursus in Heredia + 4 weken vrijwilligerswerk bij een marine park/opvang dieren € 3890,-
 • 4 weken taalcursus in Sámara + 4 weken vrijwilligerswerk bij een marine park/opvang dieren € 4150,-

De prijzen zijn gebaseerd op een verblijf in een gastgezin tijdens de taalcursus + verblijf in een vrijwilligershuis tijdens het vrijwilligerswerk. Er zijn meerdere programma samenstellingen mogelijk. Wil je hierover graag meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met het vrijwilligerswerk team.

Inclusief vrijwilligerswerk in Costa Rica

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerk team
 • Persoonlijk kennismakingsinterview
 • Handboek Costa Rica; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Gratis vliegticket offerte – vluchtmogelijkheden op een rijtje

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Gastgezin tijdens taalcursus ( Ontbijt en diner)
 • Vrijwilligersaccommodatie ( 3 maaltijden per dag, in het weekend 2 maaltijden per dag)
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief vrijwilligerswerk in Costa Rica

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Costa Rica
 • Vervoer tussen de verschillende project locaties
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): +/- € 40,-
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Visumkosten (indien van toepassing)
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

Accommodatie en maaltijden

Gedurende je reis in Costa Rica verblijf je in een vrijwilligersaccommodatie in de buurt van Esparza. De meeste kamers hebben stapelbedden en worden gedeeld door hetzelfde geslacht. 

Er is een grote eetzaal / speelkamer / gemeenschappelijke ruimte met gratis WiFi en tafeltennis, en een grote tuin met tropische planten, waaronder kokospalm, papaja, banaan en citrus.

Tijdens het verblijf zijn drie maaltijden per dag op weekdagen (twee in het weekend) inbegrepen. De maaltijden zullen voornamelijk een mix zijn van traditionele en moderne Costa Ricaanse gerechten. De meeste maaltijden bestaan ​​uit vis, kip, varkensvlees of rundvlees, maar er kan ook voor vegetariërs gezorgd worden.

Vertrekmogelijkheden

Je kunt iedere week starten met dit programma in Costa Rica. Het is de bedoeling dat je op zondag tussen 10:00 en 21:00 aankomt op de internationale luchthaven van San José (SJO, Juan Santa María). Na aankomst word je opgehaald door onze partnerorganisatie en naar je accommodatie gebracht.

Tijdens lokale vakantieperiodes en feestdagen komen sommige projecten te vervallen.

Wil jij meer informatie over de vertrekmogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

 

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.

Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.

Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek en onderteken je onze gedragscode. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!

Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken, enzovoort. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.