Rondreis Flores

Vrijwilligerswerk | Cultuur

Ontdek het veelzijdige Flores met deze unieke road trip

 • Indonesië
 • 2 weken
 • vanaf 17 jaar

Flores is een prachtig eiland van Indonesië. Het eiland wordt niet druk bezocht door toeristen maar is zeker de moeite waard. Flores staat bekend om zijn eigen levensstijl ten opzichte van de rest van Indonesië. Hier kun je nog echt de traditionele cultuur ervaren! In deze rondreis van 2 weken ontdek je onder andere het prachtige gevarieerde landschap: van vulkanen tot kratermeren en savannegebieden. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen inwoners op het eiland dat bekend staat om hun gastvrijheid en er heerst een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Tijdens deze rondreis ontdek je alle hotspots van het eiland zoals de Tengkulese waterval, Wae Rebo village en het Komodo National Park.

Jouw programma in het kort

Flores op een unieke manier ontdekken? Bezoek alle highlights tijdens deze 2-weekse rondreis!

 • Je bezoekt alle highlights van Flores
 • Je leert de unieke cultuur kennen
 • Je ontdekt authentieke Indonesische dorpen
 • Compleet verzorgde 2-weekse reis

Ontdek Flores

Tijdens de 2-weekse rondreis krijg je de kans om veel te zien van het veelzijdige en authentieke Flores. De rondreis start in het dorpje Labuan Bajo. Dit dorp heeft een gezellig centrum met leuke souvenirwinkeltjes waar veel handgemaakte producten te vinden zijn. In de haven vind je veel kano's, zeilbootjes en motorboten. Veel van de bewoners leven namelijk van de visserij. Je ontvangt informatie over do's & dont's in de Indonesische cultuur, gaat snorkelen en trekt door de mooiste gebieden van het eiland. Je bezoekt onder andere Hobbit Cave, Komodo National Park, Ranamese Crater lake en nog veel meer!

Benieuwd naar wat jij verder tijdens deze road trip gaat doen? Bekijk jouw reisschema!

Accommodatie & maaltijden
Je verblijft in verschillende hotels en guesthouses, op basis van een gedeelde kamer. Doordeweeks zijn drie maaltijden per dag inbegrepen, in de weekenden zijn dit twee maaltijden. Lees hier meer over de accomodatie en maaltijden!

Reisdetails

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten

 • 2-weekse rondreis Flores: €1.135,-

Inclusief

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerk team
 • Handboek Indonesië; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Gratis vliegticket offerte – vluchtmogelijkheden op een rijtje

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Accommodatie en maaltijden tijdens gehele reis
 • Alle transport tijdens de rondreis
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Indonesië
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): € 41,35
 • Transfer terug naar de luchthaven
 • Visumkosten
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

Accommodatie en maaltijden

Tijdens de rondreis verblijf je in verschillende hotels en guesthouses waar je een slaapkamer deelt met anderen. De accommodaties zijn eenvoudig maar voorzien van alle basisfaciliteiten, zoals een westers toilet en douche. In de meeste accommodaties is wifi beschikbaar.

Doordeweeks zijn er 3 maaltijden per dag inbegrepen, in het weekend zijn dat er 2. Drinkwater is beschikbaar in de accommodaties. Maaltijden zijn voornamelijk gebaseerd op de lokale keuken. Indonesisch eten is een mix van extreem veel verschillende smaken en soorten, dit kun je dan ook verwachten van de maaltijden. Typische gerechten waar je aan kunt denken zijn mie goreng, nasi goreng en gado gado.

Jouw reisschema

Dag 1 - maandag

Je begint de reis met een introductie over het programma en leert alles over de do's & don'ts van de cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat het echt not done is als je over het hoofd van iemand aait, zelfs bij een kind. Het hoofd wordt namelijk als heilig ervaren omdat je ziel daar in leeft. Je start je road trip in het dorpje Labuan Bajo, je ontdekt het dorp door middel van een stadstour en een etentje in de avond. Het is een vissersdorpje met een gezellig centrum.

Dag 2 - dinsdag

Op dinsdag ga je met de boot naar Rinca Island, hier bezoek je Komodo National Park. Rinca Island is samen met Komodo Island het enige eiland waar de Komodo hagedissen te vinden zijn. Daarna ontdek je de onderwater wereld en ga je snorkelen bij het Kanawa eiland en Kelor eiland! Deze eilanden staan beide bekend als een waar snorkelparadijs!

Dag 3 - woensdag

Op woensdag vertrek je met de boot naar Komodo eiland en bezoek je het Komodo National Park. Ook bezoek je het indrukwekkende Pink beach en ga je snorkelen bij Padar beach! Pink beach is prachtig om te zien, het is namelijk wit zand gemengd met de overblijfselen van kleurrijk koraal.

Dag 4 - donderdag

Op donderdag doe je een trekking door de berg Mbeliling en ga je vogels spotten. Daarna bezoek je Cunca Wulang waterval waar je ook in kunt zwemmen! Ook bezoek je de indrukwekkende spinnenweb rijstvelden. Deze unieke rijstvelden zijn gemaakt in de vorm van een spinnenweb maar het staat voor de vorm van een traditioneel huis, deze hebben namelijk een kegelvormig dak.

Dag 5 - vrijdag

Op vrijdag bezoek je de Tengkulese waterval waar je ook in kunt zwemmen. Daarna is er een trekking naar het authentieke dorpje Wae Rebo. Het dorp wordt ook wel 'lost village' genoemd en is alleen wandelend bereikbaar, het is zeker de moeite waard! Je treft hier echt nog de traditionele cultuur van Indonesië aan, de locals hebben geen telefoon en geen internet. Je overnacht in een van de traditionele houten huisjes in het dorp. Je zult het dorp dus ervaren zoals de locals dat doen!

Dag 6 - zaterdag

Op zaterdag vertrek je weer uit het dorp Wae Rebo na een bijzondere ervaring, dit is ook nog een flinke trekking terug door de jungle. Daarna bezoek je de Hobbit Cave. Hobbit Cave, ook wel Liang Bua Cave genoemd is de plek waar in 2003 een uitgestorven menssoort gevonden werd: Homo Floresiensis (hobbit). Deze menssoort hebben een gemiddelde geschatte grote van 1 meter.

Dag 7 - zondag

De volgende dag is er een tour rondom het Ranamese kratermeer die maarliefst 150 tot 200 meter diep is in het midden! Het is een rustige plek waar veel locals vissen in het heldere water. In de middag bezoek je Aimerae village.

Dag 8 - maandag

Op dag 8 bezoek je Bena Village wat ook een typisch Indonesisch dorpje is, een echte must see! De locals zijn vriendelijk en voor hen zijn tradities erg belangrijk. Zij vertellen je graag over hun dorp en vinden het leuk om een praatje te maken met de toeristen. Je zult je hier snel op je gemak voelen! Ook bezoek je het traditionele Ngadhu Bhaga huis.

Dag 9 - dinsdag

Deze dag staat er een trekking naar Wawomuda Lakes op de planning. Dit zijn verschillende meren in een vulkaangebied met een prachtig uitzicht. Wawo Muda is een vulkaan van 1750 meter hoog die op Flores is uitgebarsten in 2001. Onderweg kom je vanallerlei soorten pantages tegen met ondertussen verschillende keren een prachtig uitzicht! Daarna bezoek je Penggajawa blue stone beach! Dit is een strand met zwart zand en turquoise stenen.

Dag 10 - woensdag

Woensdag bezoek je het Soekarno museum, dit is een museum gewijd aan de eerste president van Indonesië. Ook staat er een trekking naar de Detusoko rijstvelden op de planning!

Dag 11 - donderdag

Donderdag start je met een trekking naar Kalimutu Three color lakes, dit zijn 3 prachtige kratermeren die veranderen van kleur! Afhankelijk van het weer en de vulkanische activiteiten kunnen de kleuren veranderen maar normaal zijn de kleuren bruin, zwart en groen. Je bezoekt ook het dorpje Wolowaru waar zich traditionele huisjes met puntdakken bevinden.

Dag 12 - vrijdag

Op vrijdag bezoek je het dorpje Moni die dichtbij de Kelimutu vulkaan te vinden is. Vele toeristen bezoeken dan ook dit dorpje om vervolgens de vulkaan te bezoeken. Het dorpje heeft een waterval waar je ook in kunt zwemmen, prachtige landschappen en gezellige cafeetjes. In het dorpje Maumere bezoek je daarna een kerk uit de 17e eeuw met Portugese invloeden.

Dag 13 - zaterdag

Op de laatste dag alweer bezoek je Watublapi Weaving village en Wuring village. Watublapi weaving village is weer een unieke ervaring op zich. Hier worden demonstraties gegeven over weven, dansen en muziek door de locals. Wuring village is een klein vissersdorpje op palen! Dit was alweer de laatste dag van de road trip.

Dit programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

Vertrekmogelijkheden

De rondreis start op een maandag. Het is de bedoeling dat je op zondag tussen 06.00 uur en 20.00 uur aankomt op de internationale luchthaven van Komodo. Na aankomst word je opgehaald en naar je accommodatie gebracht.

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc. Daarnaast vragen we je om onze gedragscode te ondertekenen en ontvang je formulieren waarmee je een Verklaring Omtrent Gedrag dient aan te vragen.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek en een paklijst. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer twee tot drie weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken enz. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.