Cultuurweek – Flores

Vrijwilligerswerk | Cultuur

Ervaar de cultuur van Flores!

 • Indonesië
 • 1 week
 • vanaf 17 jaar

Flores is een prachtig eiland van Indonesië. Het eiland wordt niet druk bezocht door toeristen maar is zeker de moeite waard. Flores staat bekend om zijn eigen levensstijl ten opzichte van de rest van Indonesië. Het eiland heeft een prachtig gevarieerd landschap: van vulkanen tot kratermeren en savannegebieden. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen inwoners op het eiland en er heerst een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Tijdens de cultuurweek leer je alles over de unieke cultuur van Flores.

Jouw programma in het kort

Benieuwd naar het lokale leven op Flores? Ontdek het tijdens de cultuurweek!

 • Je leert de cultuur en gebruiken van Flores kennen
 • Bezoek de prachtige hotspots
 • Leer een aantal woordjes Bahasa
 • Fijne start van je verblijf op Flores

Wat kun jij doen als vrijwilliger?

Ontdek Flores

Je verblijft in de mooie havenstad Labuan Bajo. Je leert over de cultuur, maakt kennis met de bevolking, leert over de lokale keuken en bezoekt de meest prachtige highlights van het eiland. Je krijgt ook een taal en kookles en bezoekt een traditioneel dorpje op het eiland waardoor je nog meer ondergedompeld wordt in de unieke cultuur van Flores.

Benieuwd naar wat jij verder tijdens deze cultuurweek gaat doen? Bekijk jouw reisschema!

Accommodatie & maaltijden
Je verblijft in een gedeelde kamer met 4 tot 8 personen. Doordeweeks zijn drie maaltijden per dag inbegrepen, in de weekenden zijn dit twee maaltijden. Bekijk alle informatie.

Reisdetails

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten

 • Cultuurweek & 3 weken onderwijsproject: €1.175,-
 • Cultuurweek & avonturenweek: €985,-

Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Inclusief vrijwilligerswerk op Flores

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerk team
 • Handboek Indonesië; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Gratis vliegticket offerte – vluchtmogelijkheden op een rijtje

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Accommodatie en maaltijden tijdens gehele reis
 • Alle transport tijdens de programmaweken
 • Begeleiding van partnerorganisatie in Indonesië
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief vrijwilligerswerk op Flores

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Indonesië
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Transfer terug naar de luchthaven
 • Visumkosten
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

 

Accommodatie en maaltijden

Tijdens de cultuurweek verblijf je in de vrijwilligersaccommodatie in Labuan Bajo. Het dorp biedt je avontuur, eco-tours, bergbeklimmen en culturele events.

De accommodatie is voorzien van alle basisfaciliteiten, zoals een westers toilet. Je overnacht samen met 4 tot 8 personen in een slaapkamer (dames en heren slapen gescheiden). Wifi is in de gemeenschappelijke ruimtes aanwezig, maar kan beperkt zijn.

Doordeweeks zijn er 3 maaltijden per dag inbegrepen, in het weekend zijn dat er 2. Drinkwater is beschikbaar in de accommodatie. Maaltijden zijn voornamelijk gebaseerd op de lokale keuken. Indonesisch eten is een mix van extreem veel verschillende smaken en soorten, dit kun je dan ook verwachten van de maaltijden. Typische gerechten waar je aan kunt denken zijn mie goreng, nasi goreng en gado gado.

Vertrekmogelijkheden

Je kunt iedere week starten met het programma op Flores. Aankomst is alleen mogelijk op zondag op Komodo Airport. Indien je tussen 06.00 uur en 20.00 uur aankomt word je opgehaald door een medewerker van onze partnerorganistie.

Wil jij meer informatie over de vertrekmogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Jouw reisschema

Dag 1 - zondag

Zondag is de dag dat je aankomt op Flores. Tussen 6:00 uur en 20:00 uur kun je gebruik maken van de pick-up service van het vliegveld naar de accommodatie in Labuan Bajo. Deze dag kun je de tijd nemen om alvast te wennen aan je nieuwe omgeving.

Dag 2 - maandag

Op maandag begint de cultuurweek dan echt! Je start de dag met een introductieles over de tradities en cultuur van het eiland. Vervolgens ga je wandelend de stad verkennen. Labuan Bajo heeft een gezellig centrum met leuke souvenirwinkeltjes waar veel handgemaakte producten te vinden zijn. Je bezoekt ook de haven waar veel kano's, zeilbootjes en motorboten te vinden zijn. Veel van de bewoners leven namelijk van visvangsten. Je bezoekt ook een mooi uitkijkpunt over de stad!

Dag 3 - dinsdag

Dinsdag start je wederom met een cultuurles. Je zult je verrassen over de unieke cultuur op Flores. Er zijn namelijk nog talloze invloeden van jaren geleden terug te vinden in de cultuur. Het eren van de natuur en grootouders is daar een voorbeeld van. In de middag bezoek je de fascinerende Mirror Cave. Deze grot is een uniek stukje natuur op het eiland. Wanneer het zonlicht door een opening in de grot schijnt, ontstaat er een betoverend zicht op de muren van de grot.

Dag 4 - woensdag

Woensdag besteed je de hele dag aan leuke culturele activiteiten. Deze dag bezoek je een traditioneel dorpje waar je de unieke cultuur, tradities en levensstijl van Flores terug vindt. In de middag krijg je een kookles waar je de lokale keuken leert kennen. Denk hierbij vooral aan véél smaken! Indonesisch eten staat bekend om de vele smaakmakers in het eten. Wat je veel terug ziet in de lokale keuken zijn noodles, rijst en groenten.

Dag 5- donderdag

Op donderdag leer je je eerste woordjes Bahasa. Bahasa is de taal van Indonesië en een van de makkelijkste talen om te leren. De taal kent geen lidwoorden en bijvoorbeeld een enkelvoudsvorm wordt gewoon twee keer genoemd zodat het een meervoudsvorm wordt. Dus wie weet spreek jij na deze week al jouw eerste zinnen Bahasa! In de middag bezoek je nog een traditionele dansschool.

Dag 6 - vrijdag

Vrijdag is alweer de laatste dag van de cultuurweek. In de ochtend heb je wederom een taalles en leer je nog wat Bahasa bij. In de middag heb je vrije tijd en kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen of wat tijd voor jezelf nemen.

Dit weekprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen onder invloed van het weer, lokale en/of onvoorziene omstandigheden. 

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek en vragen we je om onze gedragscode te ondertekenen. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Natuurlijk sta je te springen om aan je au pair avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Wij bieden een speciaal verzekeringspakket aan voor au pairs in het buitenland, aangezien reguliere reisverzekeringen daarvoor niet geldig zijn of qua dekking ontoereikend zijn voor dergelijke reizen. Wij voorzien je van goed en betrouwbaar advies en bieden je aantrekkelijke premies. Kijk hier voor jouw au pair reisverzekering.

Reguliere (bijv. doorlopende) annuleringsverzekeringen zijn meestal niet geldig of bieden onvoldoende dekking bij deelname aan een Au Pair programma. Om die reden biedt Travel Active een goede en voordelige annuleringsgarantie aan. Daarin is een speciale ‘eindexamenregeling’ opgenomen en deze kent geen eigen risico. Mocht je zakken voor je eindexamen of een herkansing moeten doen in de periode dat je in het buitenland zou zijn, dan valt dit onder de dekking van deze annuleringsgarantie.

Extra kosten voor de garantie bedragen 5% van de totale programmakosten en de éénmalige administratiekosten annuleringsgarantie bedragen € 5,50. Zou jij je programma moeten annuleren met een reden die onder de garantie valt dan krijg je je annuleringskosten volledig terug. Je loopt dus geen financieel risico, dat je niet aan het programma kunt deelnemen is natuurlijk al vervelend genoeg!

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.