Fishing project

Vrijwilligerswerk | Nature & Eco

Word onderdeel van een lokale vissersgroep

 • Malawi
 • vanaf 2 weken
 • vanaf 17 jaar
Lokale bewoners zijn al vele generaties afhankelijk van het Malawimeer (Lake Malawi); het meer is namelijk onder andere een bron van voedsel en inkomsten en speelt dan ook een belangrijke rol in de economie van Malawi. Het immens grote maar prachtige meer heeft een geschatte afmeting van bijna 600 km lang (van noord naar zuid) en op sommige plekken wel 80 km breed. Het meer wordt ook wel gezien als dé parel van Malawi en is dus een zeer bijzondere plek om aan de slag te gaan. Wanneer je deelneemt aan dit project word je onderdeel van een groep lokale vissers en maak je van dichtbij mee hoe de locals te werk gaan!

Jouw programma in het kort

Benieuwd hoe lokale vissers in Malawi te werk gaan? Tijdens het Fishing Project kun jij locals ondersteunen met al hun werkzaamheden!

 • Help vissers bij dagelijkse klusjes
 • Werk op de lokale markt
 • Ondersteun bij het vissen

Wat kun jij doen als vrijwilliger?

Tijdens dit project ondersteun je locals met hun dagelijkse werkzaamheden in de visindustrie, je taken kunnen per dag verschillen. Het kan zijn dat je de ene dag helpt met allerlei klusjes die gedaan moeten worden (denk aan repareren van visnetten, het drogen van vissen etc.) en werkt op de markt en de andere dag mee helpt met voorbereidingen en mee gaat vissen op het meer. Je kunt verwachten dat je per dag circa 4 á 5 uur aan het werk bent.

Door de verschillende werkzaamheden krijg je steeds meer inzicht in de visindustrie van Malawi en de (economische) impact van het vangen en verkopen van vis voor de lokale mensen. Daarbij is het natuurlijk een authentieke ervaring en maak je van dichtbij het echte Malawische vissersleven mee!

Accommodatie & maaltijden

Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in een vrijwilligershuis in Mangochi. Doordeweeks zijn er 3 maaltijden per dag inbegrepen, in het weekend zijn dat er 2. Bekijk hier alle informatie over je accommodatie en maaltijden.

Reisdetails

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten Fishing Project:

 

2 weken vrijwilligerswerk Fishing project € 690,-
3 weken vrijwilligerswerk Fishing project € 920,-

Het is ook mogelijk om langer vrijwilligerswerk te doen, of bijvoorbeeld diverse projecten in Malawi te combineren. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met het Vrijwilligerswerkteam via vrijwilligerswerk@travelactive.nl of 0478-551900.

Accommodatie en maaltijden

Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in een vrijwilligershuis in Mangochi. Mangochi (voorheen ‘Fort Johnston’) ligt in het oosten van Malawi, prachtig gesitueerd aan de voet van Lake Malawi. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met o.a. diverse musea en bezienswaardigheden.

Het vrijwilligershuis is voorzien van alle basisfaciliteiten. Er wordt van je verwacht dat je zorgvuldig omgaat met water, papier en elektriciteit. Er zijn beperkte was faciliteiten – dus neem wat handwasmiddel mee! De kamers worden schoongemaakt, maar je dient zelf ook je steentje bij te dragen door je eigen spullen op te bergen zodat alles netjes blijft. Je deelt een slaap- en badkamer met 4 tot 8 andere vrijwilligers. In de gemeenschappelijke ruimtes is WiFi aanwezig. Op zo’n 5-10 minuutjes lopen van de accommodatie zijn diverse lokale winkeltjes.

Doordeweeks zijn er 3 maaltijden per dag inbegrepen, in het weekend zijn dat er 2. Voor water, koffie en thee wordt gezorgd. Maaltijden zijn voornamelijk gebaseerd op de lokale keuken (af en toe afgewisseld met Europese gerechten) die bestaat uit veel rijst, aardappels, vlees, eieren, groenten en brood.

Vertrekmogelijkheden

Je kunt in principe iedere maandag starten met het project in Malawi. Voordat je aan het project deel neemt dien je wel aanwezig te zijn bij de oriëntatie dag. Deze zal op de eerste maandag van het begin van je project plaatsvinden. Tijdens deze dag krijg je je een introductie, maak je kennis met de Malawische cultuur en do’s & don’ts en krijg je Chewa taallessen. Daarnaast maak je een rondleiding door het dorp, bezoek je een lokale markt en uiteraard Lake Malawi.

Je dient dus op een zondag aan te komen op Lilongwe International Airport (LLW). Arriveren op een zaterdag kan ook, je betaalt dan wel €35,- extra voor de overnachting. De mogelijkheden voor een pick-up zijn als volgt:

Zaterdag om 10.00 of om 14.00 uur (je boekt dan 1 extra overnachting bij)
Zondag om 10.00 of om 14.00 uur

Pick-ups op andere tijdstippen zijn helaas niet mogelijk in verband met de transfer naar de accommodatie – deze duurt ongeveer 3 uur.

Tijdens lokale vakantieperiodes en feestdagen is dit project gesloten. Dit is het geval op:

 • 1 en 15 januari
 • 3 maart
 • 10 en 13 april
 • 1,14 en 24 mei
 • 14 juni
 • 6 juli
 • 25 december
Ben jij geschikt als vrijwilliger?
 • Je bent minimaal 17 jaar oud
 • Je bent minimaal 2 weken beschikbaar (afhankelijk van je programma)
 • Je spreekt basisniveau Engels
 • Je bent flexibel en initiatiefrijk
 • Je houdt van een uitdaging en je zoekt graag naar creatieve oplossingen
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag
Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek, onderteken je onze gedragscode en krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan onze voorbereidingsworkshop (indien van toepassing). Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken, enzovoort. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.