Kerst over de hele wereld

Travel Active
Algemeen
1 december 2018

Kerstmis is een bijzondere tijd! Wij zijn natuurlijk gek op onze traditionele kersstol, het versieren van een boom en pasteitjes, maar we zijn ook ontzettend nieuwsgierig naar wat de rest van de wereld eigenlijk doet tijdens deze feestdagen. Hieronder vind je de verschillende tradities van vijf verschillende plaatsen op de wereld. Maar hoe en waar je dit jaar Kerstmis ook viert, we wensen je hele fijne feestdagen toe!

Kerstmis in Australië

Officieel begint met Kerstmis de zomervakantie in Australië en veel mensen hebben dan ook vakantieplannen of gaan naar het strand. In Australië is het, in tegenstelling tot Nederland, namelijk bloedheet tijdens de kerstdagen. Het kerstdiner is dan ook vaak een echte Australische barbie (barbecue) of een picknick buiten. Omdat Australië een land is met verschillende nationaliteiten zijn de kersttradities een mengelmoes van verschillende culturen. Er worden echter nog steeds gewoon kerstliedjes gezongen en kerstbomen gezet.

Kerstmis in Azië

De Christenen in het oostelijk deel van Azië vieren kerst door hun huizen te versieren met papieren lantaarns en bomen van het licht, oftewel kerstbomen. Chinese kinderen hangen kousen op en wachten tot de Dun Che Lao Ren komt, de oude man van Kerstmis. Koreanen zijn gek op Kerstmis en ze gaan helemaal los met versieringen die blijven hangen tot ver na de feestdagen. Er zijn echter ook delen waar minder of geen kerst gevierd wordt. In Japan viert zelfs minder dan één procent van de bevolking kerst en in sommige Arabische landen is het vieren van Kerstmis verboden.

Kerstmis in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika staat kerst in het teken van familie en geloof. In Brazilië heet de Kerstman de Papai Noel en hij klimt door het raam met zijn cadeautjes. In Chili staan bij de kerst vieringen de familie en het gezin centraal. Samen naar de kerk, samen eten en samen het geloof vieren. De Chilenen vasten negen dagen voor de kerst en kerstdiner bestaat meestal uit kalkoen en een lokale wijn erbij. In Argentinië gaat iedereen met zijn familie naar de kerk en komt dan terug voor een familie bijeenkomst. Om middernacht eten ze dan toast en wordt er gedanst. In Venezuela is het de gewoonte om negen Carol diensten te houden voor Kerstmis. Voetzoekers ontploffen en klokken luiden op kerstavond om mensen uit hun bed te halen en het feest te vieren.

Kerstmis in Amerika

In Amerika geldt: hoe meer lichtjes hoe beter. Hele huizen worden aan de buitenkant versierd met lichtgevende sneeuwpoppen, rendieren en andere lichtgevende displays. Ook begint het vieren van Kerstmis in Amerika eigenlijk al na Thanksgiving. Huizen worden versierd, cadeaus worden gekocht en de kerstfilms worden volop afgespeeld. In tegenstelling tot ons hoeven zij natuurlijk niet te wachten tot Sinterklaasavond weer geweest is. De Amerikanen houden van Kerstmis! Waar wij onze kerstboom toppen met een piek, staat er in Amerika steevast de ster van Bethlehem bovenop. Geloof speelt een grote rol en families gaan vaak gezamenlijk naar een Kerstmis of doen andere activiteiten georganiseerd door de kerk (naar een kerstkoor gaan, eten geven aan daklozen etc.). Daarnaast zijn cadeaus bij de meeste families ook heel belangrijk met Kerstmis, er liggen talloze cadeaus onder de boom!

Kerstmis in Engeland

In Engeland heet eerste kerstdag Christmas day en tweede kerstdag heet Boxing day.  Ze noemen het boxing day omdat het een traditie was dat werknemers op die dag een kerstpakket (Christmas Box) van hun werkgevers ontvingen. De kerst in Engeland wordt mega groots aangepakt met veel versieringen, het traditionele kerstdiner en natuurlijk de kerst pudding. Christmas Carols worden op straten gezongen en 70% van de Britten gaan op kerstavond naar de kerk. Het diner bestaat meestal uit gebraden kalkoen met cranberry saus en roasted potatoes. Als dessert de Christmas pudding met brandy saus en/of  mince pies. Ook zijn Christmas Crackers een echte Engelse kersttraditie. wee mensen pakken beide uiteindes vast en trekken de cracker uit elkaar. Met een knal vallen er dan kleine cadeautjes uit. Benieuwd naar nog meer Engelse gewoontes? Bekijk hier de top 5 typisch Engelse kersttradities.

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.