Infodagen Gratis magazine
Travel Active 13 februari 2018

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een cultureshock, maar wat is dat nu precies? De definitie van en cultureshock is: een desoriëntatie die een persoon kan voelen wanneer hij of zij een onbekende manier van leven ervaart bij een bezoek aan een nieuw land. Bij een cultureshock lijkt het alsof alles tegenzit en wil je graag terug naar huis. Het kan iedereen overkomen, maar hoe ga je er mee om? Hieronder een paar tips om jouw cultureshock tegen te gaan.

Onthoud dat het normaal is

Ook andere reizigers maken dit mee. Een cultureshock betekent dus niet dat er iets mis is. Het maakt deel uit van je ervaring en uiteindelijk zal het de herinneringen aan je reis kleurrijker en opwindender maken. Een wereld waar het overal net zo zou zijn als jouw woonplaats zou saai zijn, en het is geen avontuur als elk moment comfortabel is.

Explore

Als je je wil aanpassen aan een nieuwe cultuur moet je dit niet vermijden, maar probeer jezelf onder te dompelen en zoveel mogelijk mensen te leren kennen. Het beste van in een vreemd land reizen is dat je elke dag nieuwe dingen leert. Door naar buiten te gaan kun je ervaren wat de lokale bevolking aan het doen is en wat hun gewoonten zijn.

Maak vrienden met locals en andere reizigers

Andere internationale reizigers helpen je om je minder geïsoleerd te voelen. Zij weten vaak hoe jij je voelt en hebben soms tips om je hiermee te helpen. Vergeet ook de locals niet! Door vrienden met hen te worden zal je hun cultuur beter kunnen begrijpen.

Blijf leren over je gastland

Voordat je vertrekt, neem de tijd om een paar dingen te leren over het land, de mensen en de cultuur. Hoe meer je weet over het land waar je naar toe gaat hoe beter je je vooraf kunt voorbereiden op de cultuurverschillen, hiermee zal de cultureshock minder zijn. Kijk hiervoor in reisgidsen, op reisforums of blogs van reizigers die je voorgingen.

Blijf positief

Vergeet niet dat positief blijven altijd het beste is wat je kunt doen. Wanneer je wordt geconfronteerd met een totaal andere levensstijl, zal het moeilijk zijn op een gegeven moment niet overweldigd te voelen. Het gaat niet beter worden als je blijft stilstaan bij de minpunten – dus blijf jezelf herinneren aan alle goede dingen. Probeer een lijst te maken met positieve dingen over je buitenlandse reis en waarom je hier bent. Elke keer dat je je een beetje down voelt heb je hier een goede houvast aan! 

En last but not least: onthoud dat dit een once in a lifetime kans is en blijf genieten!

Wil je meer leuke blogs lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active!

Deel deze pagina