Infodagen Gratis magazine
Travel Active 31 december 2019

Voor veel landen heb je een of meerdere verplichte inentingen nodig voordat je op reis gaat. Als je op reis gaat en nog nooit eerder ingeënt bent, kan dit een flinke kostenpost vormen. Het is dus handig om te weten wat jouw zorgverzekeraar vergoedt. In alle gevallen is het nodig om je aanvullend te verzekeren voor reisvaccinaties als je hier een vergoeding voor wilt.

Welke inentingen heb je nodig?

Veelvoorkomende inentingen zijn die tegen difterie, dtp en hepatitis A & B. Deze inentingen bieden meerdere jaren bescherming, tot wel 25 jaar. Na het inenten ontvang je een boekje waarin vermeld staat welke inentingen je hebt gehad en wanneer je eventueel een vervolginenting moet halen. Let erop dat je een aantal weken voor vertrek checkt welke inentingen je nodig hebt, zodat je voldoende tijd hebt om de inentingen te laten zetten. Sommige inentingen hebben een incubatietijd van enkele weken en kunnen niet meer op het allerlaatste moment gegeven worden.

Deze inentingen heb je doorgaans nodig per continent (per land kan dit afwijken, bekijk het specifieke reisadvies op de website van de GGD):

Europa: geen inentingen vereist
Noord-Amerika: geen inentingen vereist
Zuid-Amerika: difterie, tetanus, polio (dtp) en hepatitis A
Midden-Oosten: difterie, tetanus, polio (dtp) en hepatitis A
Azië: difterie, tetanus, polio (dtp) en hepatitis A
Afrika: difterie, tetanus, polio (dtp) en hepatitis A
Oceanië: geen inentingen vereist (in enkele specifieke gevallen gele koorts)

Deze zorgverzekeraars vergoeden inentingen

Zorgverzekeraars vergelijken valt zeker aan te raden voordat je een langere reis gaat maken. Zo vergoeden niet alle verzekeraars inentingen, of alleen onder bepaalde voorwaarden of tot een bepaald bedrag. Deze verzekeraars vergoeden jouw inentingen waardoor je al snel tientallen euro’s bespaart. Hou wel rekening met de hogere premie vs. de vergoeding. Is de extra premie op jaarbasis meer dan de vergoeding die je ervoor krijgt? En gebruik je de aanvullende verzekering niet voor andere zorg? Dan kun je de vaccinatiekosten beter zelf betalen. Door zorgverzekeringen te vergelijken kun je daarnaast gemakkelijk en snel zien welke verzekeraar het best aansluit bij jouw situatie en toekomstige zorgwensen. Vanuit de basisverzekering ontvang je nergens een vergoeding voor inentingen, de hieronder genoemde verzekeraars vergoeding inentingen vanuit een aanvullende zorgverzekering met dekking voor vaccinaties:

·         Univé
·
         Interpolis
·
         United Consumers
·
         Just
·
         Zilveren Kruis
·
         De Friesland
·
         OHRA
·
         Nationale-Nederlanden
·
         Zorg en Zekerheid
·
         Hema
·
         Zorg Direct
·
         Menzis
·
         Promovendum
·
         National Academic
·
         ONVZ

Verzekeraars kunnen bepaalde voorwaarden en beperkingen aan de aanvullende verzekering stellen. Zo kan het zijn dat niet alle soorten vaccinaties vergoed worden of dat deze alleen vergoed wordt als de vaccinatie verplicht is in het land waar je naartoe reist. Ook kan het zijn dat er eisen gesteld worden aan het vaccinatiecentrum waar jij je prik kunt halen. Het valt daarom aan te raden om eerst de voorwaarden van de verzekering goed door te lezen.

Vergeet malaria niet

Naast inentingen is het soms raadzaam om malariapillen te slikken in het land of gebied dat je wenst te bezoeken. Sowieso geldt in tropische gebieden altijd het advies om tijdens zonsondergang en ’s avonds lange mouwen en een lange broek te dragen om vervelende muggensteken te voorkomen. Je kunt met je vragen over de ziekte terecht bij de huisarts of tijdens het inenten informeren naar de gevaren van malaria en de verschillende preventieve middelen.

Deel deze pagina