Infodagen Gratis magazine
Travel Active 01 december 2013

Binnenkort is het eindelijk Kerstmis. En hoewel wij gek zijn op onze traditionele worstenbroodjes, kerststol en pasteitjes, zijn we ook heel erg nieuwsgierig naar wat de rest van de wereld doet tijdens deze feestdagen. Hieronder vind je dan ook de verschillende tradities van vijf verschillende plaatsen op de wereld waar je kunt lezen hoe ieder op zijn eigen manier Kerstmis viert. Maar hoe je dit jaar Kerstmis ook viert, we wensen je hele fijne feestdagen toe, waar dan ook!
blog-kerst-over-de-hele-wereld

Kerstmis in Australië

Officieel begint met Kerstmis de zomervakantie in Australië en veel mensen hebben dan ook vakantieplannen of gaan naar het strand. In Australië is het, in tegenstelling tot Nederland, namelijk bloedheet tijdens de kerstdagen. Het kerstdiner is dan ook vaak een echte Australische barbie (barbecue) of een picknick buiten. Omdat Australië een land is met verschillende nationaliteiten zijn de kerst tradities een mengelmoes van verschillende culturen. Er worden echter nog steeds gewoon kerstliedjes gezongen en kerstbomen gezet. Iemand die de Australische kerst van dichtbij nu meemaakt, is backpacker Anna Christina. Lees het interview dat ze over backpacken in Australië gaf op Travel Today.

blog-kerst-over-de-hele-wereld

Kerstmis in Azië

De Christenen in het oostelijk deel van Azië vieren kerst door hun huizen te versieren met papieren lantaarns en bomen van het licht, oftewel kerstbomen. Chinese kinderen hangen kousen op en wachten tot de Dun Che Lao Ren komt, de oude man van Kerstmis. Koreanen zijn gek op Kerstmis en ze gaan helemaal los met versieringen die blijven hangen tot ver na de feestdagen. Er zijn echter ook delen waar minder of geen kerst gevierd wordt. In Japan viert zelfs minder dan één procent van de bevolking kerst en in sommige Arabische landen is het vieren van Kerstmis verboden. Op het onderwijsproject in Bali werd deze week wel kerst gevierd. Samen met de vrijwilligers maakten de kinderen kerstmutsen van papier.
blog-kerst-over-de-hele-wereld

Kerstmis in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika staat kerst in het teken van familie en geloof. Op de talenschool in Cusco, Peru is het heerlijk weer en kon kerstfeest in de buitenlucht worden ingeluid met een traditionele dans. Uiteraard was iedereen helemaal uitgedost in traditionele Peruviaanse klederdracht. In Brazilië heet de Kerstman de Papai Noel en hij klimt door het raam met zijn cadeautjes. In Chili staan bij de kerst vieringen de familie en het gezin centraal. Samen naar de kerk, samen eten en samen het geloof vieren. De Chilenen vasten negen dagen voor de kerst en kerstdiner bestaat meestal uit kalkoen en een lokale wijn erbij. In Argentinië gaat iedereen met zijn familie naar de kerk en komt dan terug voor een familie bijeenkomst. Om middernacht eten ze dan toast en wordt er gedanst. In Venezuela is het de gewoonte om negen Carol diensten te houden voor Kerstmis. Voetzoekers ontploffen en klokken luiden op kerstavond om mensen uit hun bed te halen en het feest te vieren.
blog-kerst-over-de-hele-wereld

Kerstmis in Amerika

In Amerika geldt: hoe meer lichtjes hoe beter. Hele huizen worden aan de buitenkant versierd met lichtgevende sneeuwpoppen, rendieren en andere lichtgevende displays. Ook begint het vieren van Kerstmis in Amerika eigenlijk al na Thanksgiving. Huizen worden versierd, cadeaus worden gekocht en de kerstfilms worden volop afgespeeld. De Amerikanen houden van Kerstmis! Waar wij onze kerstboom toppen met een piek, staat er in Amerika steevast de ster van Bethlehem bovenop. Geloof speelt een grote rol en families gaan vaak gezamenlijk naar een Kerstmis of doen andere activiteiten georganiseerd door de kerk (naar een kerstkoor gaan, eten geven aan daklozen etc.). Daarnaast zijn cadeaus bij de meeste families ook heel belangrijk met Kerstmis, er liggen talloze cadeaus onder de boom! 
blog-kerst-over-de-hele-wereld

Kerstmis in Engeland

In Engeland wordt de kerst versiering groots aangepakt met veel versieringen, het traditionele kerstdiner en natuurlijk de kerst pudding, die voornamelijk uit rozijnen bestaat. Christmas Carols worden op straten gezongen en 70% van de Britten gaan op kerstavond naar de kerk. Het diner bestaat meestal uit gebraden kalkoen met cranberry saus en roasted potatoes. Als dessert de Christmas pudding met brandy saus en/of  mince pies wat van origine taartjes met gehakt en gedroogd fruit waren, maar waar ze nu (gelukkig) het vlees hebben weggelaten. Benieuwd naar nog meer Engelse gewoontes? Bekijk hier de top 5 typisch Engelse kersttradities.
blog-kerst-over-de-hele-wereld

Deel deze pagina