Typisch Nederlandse gebruiken

Travel Active
Algemeen
17 november 2017

We schrijven regelmatig blogs over typische gebruiken/gewoonten in het buitenland, maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Wat zijn nou echt typisch Nederlandse gebruiken? We benoemen er een aantal in deze blog.

Beschuit met muisjes

Als iemand in Nederland een kindje krijgt, is het gebruikelijk om op kraamvisite te gaan. Tijdens het bezoek krijgt de gast altijd een beschuitje met muisjes. Is er een meisje geboren? Dan krijgt het bezoek een beschuit met roze muisjes. Bij een jongetje krijg je blauwe muisjes.

Ooievaar in de tuin

Om even in te haken op de eerste typisch Nederlandse gewoonte: als er een baby  is geboren is het in Nederland ook gebruikelijk om een ooievaar in de tuin neer te zetten. Zo kan de hele buurt zien dat er een baby is geboren! Sommige ouders kiezen er ook voor om de ooievaar tegen het raam aan te plaatsen, zodat het lijkt dat hij door de ruit is gevlogen.

Oliebollen

Oud & Nieuw is in Nederland een groot feest: overal is vuurwerk, iedereen gaat om 00:00 uur naar buiten en de weken vóór oudejaarsdag worden er massaal oliebollen gegeten. Dit zijn gefrituurde deegbollen, die je met of zonder krenten en poedersuiker kunt eten. Yummy!

Koningsdag

Dé feestdag waarbij iedere Nederlander trots is op zijn land: Koningsdag. Tijdens deze feestdag kleurt heel Nederland oranje en zijn er overal feesten en festivals. Daarnaast zijn er ook veel markten: het is een goede dag om oude spullen te verkopen bij een rommelmarkt.

Rugzak aan de vlag hangen bij een geslaagde

Als studenten slagen voor hun eindexamen, of een opleiding behaald hebben, is het in Nederland gebruikelijk om de vlag uit te hangen. De rugzak van de student hangt dan ook aan de vlag: zo kan de hele buurt zien dat hij/zij geslaagd is!

Fietsen!

Tuurlijk fietsen ze over de hele wereld: maar het is wel iets typisch Nederlands!  Wij Nederlanders zijn dol op fietsen. Zó dol: dat wij zelfs een fietsexamen moeten afleggen! Het weer maakt ook niet uit, zelfs bij harde regen en wind pakken Nederlanders hun fiets! Oh enneh: bakfietsen zijn ook niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.

Typisch Nederlands: een boterham met kaas

Veel buitenlanders vinden ons maar saai zodra ze zien dat wij als lunch onze eigen boterhammen van thuis meenemen. In Nederland is het niet meer dan normaal om als lunch brood mee te nemen naar je werk/school. Een bekend broodbeleg is natuurlijk kaas!

Nederlandse verjaardagen

Deze kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje: typische Nederlandse verjaardagen. Naast dat het in Nederland gebruik is om niet alleen de jarige, maar alle aanwezigen te feliciteren, krijg je ook bijzondere hapjes. Het typische kaas en worst plankje is niet meer weg te denken en ook de welbekende rondje waar de bezoekers in zitten is een bekend tafereel.

Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.