Waarom kiezen voor een careerbreak?

Travel Active
Algemeen
8 januari 2018

Stel: je zit middenin je carrière. Soms besluipt je het gevoel dat je wel een ‘change of scenery’ kan gebruiken. Of dat je eigenlijk altijd hebt willen gaan reizen. Een van onze deelnemers heeft dit ook meegemaakt en vertelt ons in deze blog waarom hij koos voor een careerbreak. Hij ging vrijwilligerswerk doen in het buitenland en is daarna rond gaan reizen.

Een careerbreak wil zeggen dat je jouw werkleven “onderbreekt” om bijvoorbeeld op reis te gaan. Je zegt je baan op, of gaat op (onbetaald) verlof om op deze manier je langgekoesterde reisdroom waar te maken, om jezelf beter te leren kennen en/of (een nieuwe) richting aan je leven te geven.

Ik heb ook voor een careerbreak gekozen. Iedere situatie is verschillend en de beslissing om dit wel/niet te doen hangt af van zoveel factoren:

  • werk je als zelfstandige of als werknemer
  • leeftijd
  • financiële situatie
  • gezinssituatie
  • gezondheid
  • ….

Ikzelf werk(te) als zelfstandige en ben het gewend om met tijdelijke contracten te werken.  Als 55-jarige hoefde ik mij financieel ook geen zorgen maken en mijn gezondheid was nog uitstekend. Ik ben gescheiden en mijn kinderen zijn bijna volwassen, ik hoefde aan niemand verantwoording af te leggen.

Hoe maakte ik de keuze?

Ik was vooral bezig met bepalen wat “geluk” voor mij betekent, welke normen en waarden voor mij belangrijk zijn en wat de doelen zijn in mijn leven. En door deze oefening te doen werd me ineens alles duidelijk en heb ik geen moment getwijfeld om vrijwilligerswerk te doen in Myanmar en daarna te backpacken door Thailand en Indonesië.

Wat ik wil zeggen is dat een onderbreking van een professionele carrière zinvol is als het een weloverwogen doel is dat past binnen je normen en waarden.  En als dat zo is dan is er maar één keuze: en dat is doen. Ik wil later geen spijt hebben van de dingen die ik niet gedaan heb!

Waar is een careerbreak goed voor?

Wat heeft mijn reis me “opgebracht”? Dat werd me pas duidelijk nadat ik enkele maanden terug in België was: “leven in het hier en nu”.  Geen gepieker over het verleden, geen nadenken over morgen. Het leven nemen zoals het komt met een brede lach, relativeren van de materiële behoeften,  openstaan voor nieuwe ervaringen en kennismakingen.

Is deze ervaring een voordeel om na een sabbatical nieuw werk te vinden? Ja, want je hebt een buitenlandervaring opgedaan, hebt meer over jezelf geleerd (sterktes en zwaktes), en weet beter wat je wilt! Maar soms misschien ook niet – dat ligt o.a. aan het werkveld waarin je actief bent. Ik kan me voorstellen dat in een aantal competitieve sectoren sommige werkgevers naar werknemers zoeken met onafgebroken werkervaring. Maar ik ben ervan overtuigd dat je wel een job gaat vinden die je past, waarin je volledig jezelf kan zijn.

Mijn careerbreak was fantastisch – ik wens iedereen zo’n prachtige ervaring toe.

Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Ook Tom koos ervoor om zijn baan op te zeggen en te gaan reizen. In onderstaande vlog vertelt hij wat hij gaat doen en neemt hij afscheid van vrienden en familie.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.