Wat te doen bij heimwee

Travel Active
Algemeen
16 oktober 2017

Een lange reis in het buitenland: wie wil dat nou niet?! Reizen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Van een tussenjaar in China, backpacken in de jungle, tot aan een luxe vakantie in een resort in Bali: het kan allemaal! Maar wat als je tijdens je reis last krijgt van heimwee? Betekent het dan dat je naar huis moet gaan? Of kun je er mee leren omgaan? Wij zijn overtuigd van het tweede!

Wat is heimwee?

Bij heimwee mis je je thuissituatie en krijg je het verlangen om weer thuis te zijn. Heimwee speelt vaak op tijdens een lange vakantie. Het is een heftig gevoel wat zich bij sommige mensen zelfs uit in ziek zijn. Zij worden misselijk, krijgen hoofd- en buikpijn, slapen slecht en ervaren veel stress.  Het is dus een emotionele reactie van jouw lichaam op het verlaten van je vertrouwde omgeving. Maar wat kan je er nou tegen doen?!

1. Praat erover

Heimwee is niet iets om je voor te schamen dus praat er juist over met je directe omgeving. Verblijf je bij een gastgezin? Heb het er met je gezin over! Zij kunnen je vast steunen, en zullen sowieso naar je luisteren. Heb je even niemand om mee te praten? Neem dan contact op met de programmamedewerkers van Travel Active.

2. Blijf leuke dingen doen!

Het klinkt cliché en is waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan maar écht: zoek genoeg afleiding! Thuis huilend in bed liggen met een zak chips en chocolade heeft nou eenmaal geen positief effect op je gevoelens, terwijl er op uit gaan dat wél heeft. Je zult je misschien niet direct beter voelen, maar je bent in ieder geval eventjes afgeleid.

3. Neem iets mee van thuis

Weet je al van jezelf dat je snel last krijgt van heimwee? Neem dan iets mee op reis dat voor jou veel betekenis heeft.

4. Neem geen contact op met het thuisfront

Dit klinkt misschien tegenstrijdig en als je heimwee hebt is er waarschijnlijk niets dat jij liever wilt dan contact hebben met je familie/vrienden van thuis: maar doe het niet! Hoe meer contact jij opneemt met hen, hoe meer jij ze gaat missen. En dit gaat je natuurlijk niet verder helpen! Probeer je dus zoveel mogelijk richten op het leven daar, en niet op het leven thuis.

5. Stop met vergelijken

Oké: je zit in een ander land en de cultuurverschillen zijn waarschijnlijk enorm groot. Maar so what?! Ben je daar niet JUIST om een nieuwe cultuur te leren kennen? Anders betekent niet gelijk slecht. Anders is enkel anders. Tuurlijk zijn sommige dingen in Nederland beter/leuker, maar waarschijnlijk zijn er ook genoeg dingen die in het land waar je nu verblijft leuker/beter zijn. Daarnaast: als je eenmaal heimwee hebt ben je geneigd om Nederland op te leuken. Opeens denk je alleen nog maar aan de positieve punten van Nederland en jouw familie. Dat terwijl je weet dat, toen je nog in Nederland zat, je je ook enorm kon ergeren aan de regen en je moeder die zeurde dat je je kamer weer op moest ruimen.

6. Bereid je goed voor

Dit punt sluit eigenlijk wel aan bij het vorige punt: ga voorbereid op reis zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verkeerde verwachtingen kunnen voor teleurstellingen zorgen en dat kan heimwee juist aanwakkeren. Dus weet wat je kunt verwachten in een land!

7. Ritme, ritme, ritme

Voor veel mensen helpt het aanhouden van een ritme tegen heimwee, een onrustig gevoel en tegen stress. Een ritme geeft duidelijkheid en rust in je leven en dit kan je tijdens periodes van heimwee waarschijnlijk goed gebruiken! Wat voor sommige mensen ook helpt is bepaalde gewoontes van thuis ‘’mee te nemen’’ op reis. Dronk jij thuis altijd om 16:00 uur een bakje koffie? Doe dit dan op reis ook. Móést jij de dag altijd afsluiten met een wandeling? Doe dit dan op reis ook. Probeer kleine gewoontes aan te houden tijdens je reis: maar vergeet natuurlijk niet dat het ook goed is om jezelf aan te passen aan de nieuwe omgeving.

8. Geniet!

Ook dit klinkt waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan maar probeer echt te genieten! Weet je nog hoeveel zin je in deze reis had? Hoe je dagen, weken en misschien wel maandenlang hebt afgeteld tot het moment daar was? Realiseer je dat het gevoel van heimwee waarschijnlijk wel weer voorbij gaat en probeer te genieten van de tijd die je daar hebt!

Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.