Een geslaagde taalreis in Nice

Travel Active
Taalreizen
25 juli 2017

Fieke volgde heel impulsief een taalcursus in Nice. Ze verbaasde zich over het tempo waarop je Frans leert. Ook heeft ze ontzettend genoten van de stad zelf. Lees haar ervaringen.

Een zwak voor de taal

Op de middelbare school heb ik altijd een zwak voor de Franse taal en cultuur gehad. Maar eenmaal aan het studeren, ging het Frans steeds meer naar de achtergrond. Inmiddels ben ik al een tijdje aan het werk en zag ik via Facebook een link voorbij komen over een taalreis in het buitenland. Hé, even kijken wat er in de meivakantie mogelijk is. Heel impulsief belde ik twee weken voordat de meivakantie zou beginnen voor informatie naar Travel Active. En zo geschiedde.

Nieuwe vrienden

Bij het vliegveld van Nice werd ik, na een mooie vlucht over de Alpen, de zee en goed uitzicht over de stad, opgehaald met een luxe taxi en naar mijn résidance gebracht. De volgende ochtend ben ik naar de privé school gegaan. Daar moest ik een test doen (eerst schriftelijk en daarna mondeling). Na die test gingen we met alle nieuwe studenten van die week lopend naar het oude centrum. Ik kwam meteen in de Franse sferen en leerde al snel de gewoonten en gebruiken kennen door het maar gewoon te ervaren. Bijvoorbeeld: als het stoplicht op rood staat en er komt geen auto aan, kun je gewoon doorlopen. Maar wel 'vite, vite, vite' (snel zijn dus)! Tijdens deze wandeling leerde ik al snel nieuwe mensen kennen. Ze kwamen uit de hele wereld: van Brazilië, Japan of Zweden. Iedereen ging Frans leren in Nice. Vanaf dat moment heb ik geen lunch of diner meer alleen genuttigd!

Verschillende niveaus en samen leren

De volgende ochtend werd je op niveau ingedeeld in kleine klassen. Mijn klas bestond uit 7 studenten. Zij waren nieuw voor mij omdat mijn klasgenoten al een paar weken les volgden. Mocht het te moeilijk of makkelijk zijn, bestond de mogelijkheid om te wisselen van groep. Dit moet je wel zelf aangeven. De docenten doen daar helemaal niet moeilijk over. De lessen van 4 uur vlogen voorbij. Na school kon ik alles meteen toepassen: ik kon antwoord geven op de vraag welke maat schoenen ik nodig had en wat ik graag bij het eten wilde hebben. Met het groepje waarmee ik optrok, praatten we elke middag minimaal een half uur Frans. Dit ging niet zo soepel als het Engels, maar we konden van elkaars lessen van die ochtend leren. Dan kwamen tijdens de typisch Franse lunch (salade Niçoise met een fles witte wijn) de woordenboeken en kladblokken op tafel.

Meer dan alleen de taal

Tussen het eten door wilde ik graag de stad verkennen: soms alleen, soms met medestudenten. Op een middag ben ik naar boven geklommen en had ik prachtig uitzicht over de stad! Je kon alles zien: de Notre Dame, de boulevard, de zee... Het oude centrum is ook mooi, alleen erg toeristisch en vrij prijzig. Ook ben ik met de tram voorbij dit centrum gegaan en een paar haltes later uitgestapt. Dan kom je echt onder de locals. Op de weg terug richting het oude centrum kom je dan vele, niet-toeristische plekken tegen die zeker de moeite waard zijn. Alles gebeurt natuurlijk in het Frans.

Ook heb ik twee middagen een Franse kookcursus gevolgd. Dit heb ik de eerste dag nog terplekke op school geregeld. De kokkin praatte snel én alleen maar Frans, tenzij je het echt niet begreep. Op deze manier maak je de Franse taal dus snel eigen. De groep bestond de eerste keer uit 7 en de tweede keer uit 3 personen, waardoor ik zelf ook steeds gemakkelijker vragen stelde en aantekeningen maakte in het Frans.

's Avonds is er ook veel te doen in en rondom de stad. Op mijn laatste avond had ik met een Braziliaanse medestudente bij een gezellig restaurant gegeten en er was akoestische live muziek bij. We kregen als compliment dat we ons goed verstaanbaar konden maken in het Frans. Ze geloofden niet dat we er pas één week waren.  In Nice is dus veel te doen en in een week tijd heb ik nog lang niet alles gezien. Graag zou ik nog een keer terug willen en de stad aan bekenden laten zien!

Zou jij een taalcursus willen volgen in Nice? Of ga je liever naar een van de andere Taalreis bestemmingen? Vraag ook onze Taalreizen brochure en bekijk onze gratis Infodagen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.