Infodagen Gratis magazine
Roos Taalreis Costa Rica 07 mei 2018

Roos leert Spaans in Flamingo Beach in Costa rica en heeft zich omgeven met jungleachtige heuvels, bounty-witte zandstranden en nationale parken. Hoe het nu echt is om Spaans te leren in dit prachtige land vertelt ze maar al te graag!

Roos leert spaans in Costa Rica

No hablo Español

Quepos is sinds een aantal weken mijn tweede thuis. En zoals hij elk thuis horen daar bepaalde routines bij. Al zou ik die inmiddels in het Spaans moeten kunnen beschrijven, schrijf ik nu toch maar in het Nederlands. 
Roos leert spaans in Costa Rica

Wakker worden in Costa Rica

Rond 5 uur in de de ochtend wordt heel Costa Rica wakker van de zon die opkomt. De meeste mensen, honden en vogels maken rond 6 uur zoveel lawaai dat ik dan toch ook echt wakker ben. Vroeg in de ochtend is het 25 graden en dus kan ik nog een half uurtje in bed blijven liggen zonder er uit te drijven. Voor het ontbijt smeer in mij in met zonnebrand en om 7 uur zitten we aan het ontbijt. Met medestudenten en tevens huisgenoten geniet ik van de gevarieerde kookkunsten van Mirjam en proberen we het eerste Spaans van de dag uit onze mond te krijgen. 

Roos leert spaans in Costa Rica

We gaan iedere ochtend met de bus naar school, deze kost per rit 315 colones ongeacht de halte waar je uitstapt. Dit moet contant betaald worden. De buschauffeur waardeert het erg als je dit gepast klaar hebt in je hand bij het instappen. Genoeg kleingeld verzamelen is de uitdaging van de dag. In de bus zit ik tussen de toeristen die op weg zijn naar het nationale park en de Costaricanen zijn op weg naar hun werk. Meestal zijn we vroeg op school en maken daar nog wat huiswerk, schrijven op onze sociale media en drinken koffie of thee. Van 9 tot 1 hebben we Spaanse les.
Roos leert spaans in Costa Rica

Spaans leren in Costa Rica

Hoe zijn de lessen? Ik zal het proberen uit te leggen. Er zijn 4 onregelmatige werkwoorden in het Spaans die allemaal gebruikt kunnen worden als "ik ben" of "het is", maar voor allemaal gelden specifieke regels wanneer ze te gebruiken. Dit heb ik de eerste week geleerd. Dus na week één kon ik dingen omschrijven. Bijvoorbeeld hoe ik iets vind, hoe iets er uit ziet of waar iets is. Al weet ik niet altijd genoeg woorden om goede zinnen te vormen. Roos leert spaans in Costa Rica

Week twee heb ik geleerd mijn dagelijkse routine te beschrijven. Bijvoorbeeld " zich wassen voor het slapengaan." Deze manier van spreken gebruiken wij in Nederland niet echt meer en in het Engels weet ik niet eens of het bestaat. Maar in het Spaans gebruik je deze manier van spreken wel veel, moeilijk dus. Ook heb ik geleerd mijn plannen voor de toekomst te beschrijven. Dat was makkelijker. Maar mijn woordenschat vergroten blijft het moeilijkste. 

Roos leert spaans in Costa Rica

De eerste 1,5 uur van de les zitten we alleen maar te kletsen in het Spaans en daarna komen de grammatica regeltjes pas. Deze week bestaat mijn klas uit 5 studenten, de weken ervoor uit 3. De afgelopen weken sinds week 2 heb ik dezelfde docente; Runnia. Ze praat Spaans met een hele mooie en duidelijke articulatie en ze spreekt ook losse woorden in Engels en Duits. Al moet ze wel altijd hard lachen om haar eigen uitspraak in die vreemde talen. Na de les ga ik lunchen bij een van de restaurants in de buurt van school, 'las angelas' is mijn favoriet. Het eten is er goedkoop en lokaal. Meestal zijn we met een groepje van 5 a 6 studenten tijdens de lunch. Iedere week een andere groep. Op maandag is het altijd weer een verassing wie de nieuwe studenten zijn en hoe je klas er uit ziet. Net als vroeger, aan het begin van het schooljaar. 

Roos leert spaans in Costa Rica

Vrijetijdsbesteding Costa Rica

Na de lunch zijn er een aantal opties: naar het strand, op school blijven in de schaduw, naar de haven in Quepos of naar een bar met zwembad. Het zal jullie niet verbazen dat optie nummer 1 veruit favoriet is. Er is een zelfde plek op het strand waar ik meestal heen ga net als vele andere studenten. Dus alleen ben je nooit. Ik probeer nu 2x per week te surfen samen met een medestudent. We hebben een vaste surfschool en zijn inmiddels vriendjes met 2 van de instructeurs. Daarnaast gaat mijn huisgenoot 2x per week naar yoga of Sumba en ook dan sluit ik vaak aan. Het avondeten wordt tussen 6:30 en 7:00 pm opgediend door Mirjam en inmiddels vertellen we haar dan enthousiast in het Spaans over onze dag. Zij heeft vanaf het begin al hele verhalen in het Spaans tegen ons gehouden, nu kan ik het merendeel volgen. Een goede oefening voor morgen want dan zal Runnia ons vragen wat we gedaan hebben na de les. Na het eten kan ik eindelijk al het zweet, de zonnebrand en het zout van mij afspoelen. Nog nooit eerder in mijn leven heb ik een koude douche zo kunnen waarderen. Daarna nog wat huiswerk en een Spaanse Netflix serie kijken en om 22:00 uur slaap ik als een roos. Roos leert spaans in Costa Rica

Wil jij net als Roos Spaans leren in Costa Rica of een van de andere landen en wakker worden van de opkomende zon? Kom naar een van onze infodagen of maak een afspraak voor meer informatie en ontdek de mogelijkheden! 

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's