Ann kiest voor vrijwilligerswerk tijdens haar careerbreak!

Ann
Vrijwilligerswerk
9 februari 2018

Als 50-er had ik al veel reiservaring opgedaan, maar had nog een grote droom: een echte bijdrage leveren aan mensen die wonen in “lage levensstandaard”-landen en mijn kennis en ervaring daar delen. Ik ben van beroep fysiotherapeute, een beroep dat in veel arme landen nog in de kinderschoenen staat. In 2013 heb ik mijn droom gerealiseerd en ben ik als vrijwilligster voor een half jaar naar GhanaBenin en Nicaragua getrokken. 

Ann-kiest-voor-vrijwilligerswerk-tijdens-haar-careerbreak-1

Wel of niet gaan?

Voor een half jaar naar het buitenland trekken, deze beslissing neem je niet impulsief. Deze droom leefde echter al langer en ik vertelde hier vaak over aan mijn collega’s op het werk en aan mijn vrienden en zus thuis. Maar ik was bezig aan een succesvolle carrière op het werk en dan is daar niet het moment om te zeggen “Baas, ik trek er even voor 6 maanden op uit”!

Het harde werken gaf me na een tiental jaren echter niet meer de voldoening die ik vroeger had. De balans werk/voldoening lag op een bepaald moment niet meer goed. Ik besloot om een loopbaancoach te contacteren, in samenspraak met mijn baas. Tijdens deze gesprekken werd snel duidelijk dat mijn “droom” telkens weer bovenkwam en toen heb ik voor mezelf de beslissing genomen: ik ga nu die droom realiseren zodat ik er later geen spijt van heb. Hierdoor kon ik ook die balans werk/voldoening even naast me leggen. Het was voor mij het juiste tijdstip om dit te doen … Ook mijn ouders werden ouder en langer wachten zou het misschien moeilijk maken om nog voor langere tijd weg te gaan.

Ann-kiest-voor-vrijwilligerswerk-tijdens-haar-careerbreak-2

Mijn omgeving

Voor mezelf was de beslissing genomen, maar uiteraard was er het werk met de collega’s en mijn baas enerzijds en anderzijds de familie: zus en ouders. Ik besloot om een jaar later te vertrekken, zodat ik alles goed kon voorbereiden en niemand hiermee in moeilijkheden zou brengen. Ik sprak eerst met mijn baas, die zeer positief reageerde. Door het feit dat ik regelmatig over mijn droom had gesproken, kwam de boodschap dat ik nu daadwerkelijk vrijwilligerswerk wilde doen niet helemaal onverwachts. Er was bovendien ook de mogelijkheid om tijdkrediet op te nemen, waardoor ik na het project terug kon komen en zij mij ook niet kwijt waren. Maar ik had ook op voorhand voor mezelf beslist, als tijdkrediet niet mogelijk is, neem ik ontslag. Gelukkig hoefde dit niet.

Nadien heb ik mijn zus en schoonbroer gevraagd of zij hier problemen mee zouden hebben, omwille van mijn ouders die eventueel zorgbehoevend zouden kunnen worden. Ook zij wensten mij deze droom van harte toe. Restte nog mijn ouders inlichten … dit boezemde mij het meeste angst in. Gelukkig reageerden ook zij positief: “We hadden van jou niets anders verwacht”. Ik moet eerlijk toegeven dat dit voor mij een pak van mijn hart was. Ik kan je verzekeren … als de beslissing echt concreet werd … het gelukshormoon kende hoge peilen! Zweven deed ik!

Ann-kiest-voor-vrijwilligerswerk-tijdens-haar-careerbreak-3

De praktische voorbereidingen

Toen begon het praktische organiseren. Travel Active heeft mij heel goed geholpen tijdens de voorbereidingen. Alle informatie omtrent de reis, het verblijf, het project alsook de praktische implicaties rondom visum, gezondheid, verzekeringen, wat meenemen, hoe eventueel wat sponsorgeld verzamelen en dergelijke werden steeds op een heel persoonlijke en interactieve manier bezorgd.

Ann-kiest-voor-vrijwilligerswerk-tijdens-haar-careerbreak-4

Ook thuis moest er één en ander voorbereid worden, aangezien ik single ben en alleen woon. Ik maakte op voorhand een lijstje met zaken die moesten geregeld worden, zoals het domiciliëren van betalingen, het doorsturen van de post, iemand zoeken die een oogje in het zeil wil houden op mijn appartement, bank, mutualiteiten en huisarts verwittigen, een extra bezoek aan de tandarts, … Maar met de huidige communicatiemiddelen is het gelukkig veel gemakkelijker om ook in het verre noorden of zuiden je bankzaken en contacten met thuis te regelen. Ik stopte 2 weken voor het vertrek met werken, zodat ik voldoende tijd had om afscheidsdrinks te organiseren, alles thuis af te sluiten en goed voorbereid te kunnen vertrekken.

Ik startte ook een blog, waardoor iedereen op eigen tempo mijn vrijwilligersavontuur kon volgen. Dit was een echt succes, langs beide kanten. Ik was klaar voor de realisatie van mijn droom …

Ann-kiest-voor-vrijwilligerswerk-tijdens-haar-careerbreak-5

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.