Droombestemmingen: Noor verkent Bali!

Noor
Vrijwilligerswerk
17 september 2015

Bali… een echte droombestemming. Prachtige natuur en cultuur, omringd door de azuurblauwe zee. Een eiland dat je echt ooit moet zien! Wil jij graag alles te weten komen over vrijwilligerswerk op Bali? Noor van ons Vrijwilligerswerk team ging onlangs op studiereis op het prachtige eiland en vertelt je alle ins and outs van haar week! 

Als medewerker van de afdeling Vrijwilligerswerk is het van belang dat je zoveel mogelijk weet over de ins and outs van alle bestemmingen, projecten en alle verdere mogelijkheden die Travel Active aanbiedt en daarom was het weer eens tijd voor een studiereis. Dit keer was ik de gelukkige en eind augustus ben ik dan ook onze populaire bestemming Bali gaan bezoeken!

Real life

Op 29 augustus ben ik afgereisd naar Ubud, onze hoofdlocatie op Bali. Daar ben ik opgevangen door alle coördinatoren die ook zelf in Ubud werkzaam zijn en onze vaste contactpersoon Citti heeft mij de gehele week begeleid. Het was heel leuk om Citti nou eens in real life te zien in plaats van altijd telefonisch of per mail contact met elkaar te hebben. Op deze manier hebben we nog meer met elkaar kunnen bespreken en dat was in alle opzichten heel prettig.

Druk dagje

Ik heb op dag 1 met Citti een aantal accommodaties bezocht waar onze deelnemers altijd verblijven.Dit zijn vrijwilligerswerk residenties waar je altijd samenwoont, eet en leeft met andere deelnemers. Als deelnemer kun je op Bali je reis volledig zelf samenstellen. Wil je graag een oriëntatieweek volgen met 3 weken vrijwilligerswerk, of 2 weken vrijwilligerswerk combineren met een avontuurlijke week? Dit is allemaal mogelijk. Het is dus niet per definitie dat de deelnemers waarmee je samenwoont ook allemaal hetzelfde programma volgen. Dezelfde dag heb ik 3 schoolprojecten en het constructieproject bezocht, dit was erg interessant. Op het constructieproject heb ik Enneke ontmoet. Enneke is een deelneemster van onze organisatie die 6 weken op Bali is geweest en een heel divers programma heeft gevolgd. Op het moment dat ik haar zag op Bali was ze op het project druk bezig met het maken van cement voor een nieuw klaslokaal.

Motivatie? Genoeg!

Ga je als deelnemer werken op een schoolproject, dan ben je voornamelijk bezig met het geven van Engelse lessen aan kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Wat mij zo opviel aan deze projecten, was de motivatie van de kinderen. Ze willen heel graag Engels leren om aan het thuisfront te laten zien wat ze hebben geleerd, maar deze lesstof kunnen ze ook goed gebruiken in de toekomst of tijdens een vervolgstudie. Naast het geven van Engelse les en het doen van constructiewerk is er ook de mogelijkheid om les te geven in Ubud op een kinderopvang aan kinderen van 3 tot 6 jaar oud of voorlichting geven over milieu, hygiëne en gezondheid. Na het bezoeken van veel, diverse projecten heeft Citti me ook veel laten zien van de omgeving Ubud en alle activiteiten die onder andere aangeboden worden tijdens de cultuur-/oriëntatieweek.

Authentiek Lovina

Onze nieuwste vrijwilligerswerk locatie op Bali is Lovina. Lovina ligt in het noorden van Bali en is een kustplaats. Lovina is een stukje authentieker en rustiger dan Ubud, maar net zo leuk! In Lovina kun je als deelnemer ook aan de slag op een schoolproject, een kinderopvang en op een constructieproject. Dit kan al vanaf een minimale periode van 2 weken. Ik raad altijd aan om  te starten met een cultuur-/oriëntatieweek, zodat je op die manier snel kennis maakt met de omgeving, gewoontes en bezienswaardigheden in de omgeving Ubud of Lovina. In Lovina woon je net als in Ubud samen met andere vrijwilligers in een vrijwilligershuis. Wat zo leuk is aan dit huis, is de 2 minuten loopafstand naar het strand. Ideaal voor de momenten dat je vrij bent als deelnemer!

De toekomst van de schildpad

Ook heb ik een dag het eiland Nusa Penida bezocht. Op dit eiland hebben we het schildpaddenproject bezocht en uiteraard was het dan ook vanzelfsprekend dat ik de schildpadden een bezoekje zou gaan brengen. Nusa Penida ligt op ongeveer 40 minuten afstand van Sanur en Sanur ligt weer op 40 minuten rijden van Ubud. Per boot ben ik samen met een coördinator van Sanur naar Nusa Penida gevaren en dat was een heftig tochtje! De zee was vrij ruig, maar dat was geen vervelende belevenis hoor. Veilig aangekomen op Nusa Penida heb ik kennis gemaakt met de coördinatoren van het schildpaddenproject, het vrijwilligershuis bezocht en heb ik kennis gemaakt met alle schildpadden. Er verblijven op dit moment rond de 60 schildpadden op het project. Van heel jong tot wat oudere schildpadden. Op de schildpaddenopvang worden onder andere schildpadden opgevangen die bijvoorbeeld gewond gevonden zijn door vissers of schippers, doordat ze verstrengeld zijn geraakt in visnetten. Er worden soms ook nesten van schildpadden gevonden op het strand. De eieren worden op een kunstmatig strandje opgevangen totdat ze uitkomen. Daarna worden de schildpadden opgevangen in de bassins totdat ze groot genoeg zijn om losgelaten te worden in zee. Gebeurt dit wanneer ze nog te jong of te klein zijn, dan is de kans groot dat ze opgegeten worden door grote vissen. Het was interessant om te zien dat dit project veel te bieden heeft voor de toekomst van de schildpad en wat leuk dat je als deelnemer niet alleen maar bezig bent met de verzorging van de schildpadden en het project zelf, maar dat je ook voorlichting geeft op scholen omtrent milieu en hygiëne en het strand onderhoudt door het af en toe schoon te maken!

Ik heb nu een aantal activiteiten uitgelicht die ik tijdens mijn bezoek aan Bali heb gedaan maar ik heb nog veel meer ondernomen, gezien en meegemaakt. Bali heeft voor vrijwilligers zoveel te bieden!

Zou jij vrijwilligerswerk willen doen in Bali? Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen?
Vraag ook onze vrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.