Vrijwilligster Jorryt in Cambodja: “Want vrolijk zijn de Cambodjanen eigenlijk altijd, allemaal!”

Jorryt
Vrijwilligerswerk
24 maart 2016

Jorryt is als vrijwilligster naar Cambodja  geweest. Ze gaf voorlichting aan kinderen  over tandenpoetsen en handenwassen, waarom doe je dit eigenlijk? Lees verder om meer te weten te komen over haar bijzondere ervaring!

Op naar Cambodja!

Ik voelde al lange tijd de drang om verre reizen te maken en die intensief te beleven door het doen van vrijwilligerswerk. Mijn avontuur begon in januari 2016 in het noorden van Cambodja. Ik ging aan de slag als vrijwilliger bij het Medical Health Care Education project! Samen met mijn tolk, Tan, heb ik voorlichting gegeven op scholen over hoe je je handen wast en hoe je je tandenpoetst en waarom je dit doet. In het begin was het een beetje onwennig, maar al snel hadden we de draad te pakken en hebben we veel gelachen!

Alle hulp is welkom

Het was vanaf het begin meteen duidelijk dat dit project ontzettend nodig is! De kinderen hadden echt geen idee dat handen wassen voor het eten de kans op diarree verminderd. Diarree kan lijden tot buikpijn, uitdroging en eventueel overlijden. Ook hadden de meeste kinderen nog nooit in hun leven tanden gepoetst. Het was ontzettend leuk om al die lieve gezichtjes te zien stralen toen ze hun tanden mochten poetsen. Het geeft een fijn gevoel om te zien dat je deze kinderen echt kunt helpen.

Een dag uit het leven van vrijwilligster Jorryt

Mijn dag begon om 7 uur ´s ochtends met een heerlijk ontbijt samen met alle andere vrijwilligers. Om 8 uur werd ik opgehaald door Tan. Samen met mijn doos met zeep, tandenborstels en tandpasta stapte ik achterop de brommer bij Tan. Ieder dagdeel zijn we naar een andere school buiten de stad gereden om voorlichting te geven aan verschillende klassen. Ik gaf uitleg en instructies in het Engels en Tan vertaalde dat naar het Khmer. Samen deden we eerst voor hoe je je tandenpoetst en hoe je je handen wast. Vervolgens kwamen er kinderen voor de klas staan om het te proberen. De kinderen vonden het hartstikke interessant en erg leuk! Tan wist de sfeer er met zijn humor wel in te brengen en de kinderen lagen vaak in een deuk.

´Gewone´ tandenborstels

Thuis had ik geld ingezameld, hiermee heb ik tandenborstels gekocht om aan alle kinderen mee te geven zodat ze thuis hun tanden konden poetsen. Het was erg mooi om te zien hoe blij deze kinderen waren met, voor ons, ´gewoon´ een tandenborstel!

Op naar de volgende school

Na de voorlichting ging ik samen met Tan weer terug naar het vrijwilligershuis om te lunchen en even te relaxen in een hangmat. Het internet werkte er prima, ik kon makkelijk contact opnemen met het thuisfront. In de middag stond Tan alweer klaar om naar de volgende school te rijden, ik kon niet wachten om weer achterop de brommer te springen! Samen met een doos gevuld met tandenborstels gingen we weer op weg naar de volgende school.

Ontdek Cambodja

In het weekend was ik vrij en ging ik naar Siem Reap en naar Battambang om een ritje te maken met de bamboe trein, een bijzondere ervaring! In het weekend kun je ook gewoon in het vrijwilligershuis blijven, een fiets huren of genieten van je rust in een hangmat.

Waardevolle vriendschap

Het was echt een bijzonder en leuk avontuur en ik raad het iedereen aan! Ik heb een waardevolle vriendschap opgebouwd met Tan en veel plezier gehad tijdens mijn reis. Cambodja is een land dat goed en veilig bereisbaar is en de mensen zijn buitengewoon vriendelijk!

Wil jij vrijwilligerswerk doen in Cambodja?
Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen?
Vraag ook onze vrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.