Werken op een boerderij in Zwitserland

Travel Active
Work & Travel
6 januari 2014

De wekker gaat. Het is kwart voor zes en het is nog donker. Je kleedt je aan, plenst wat water in je gezicht, pakt een broodje en je klimt op de aanhanger van de tractor. Op weg naar het veld om te gaan oogsten. Vandaag zetten we het Travel Active Boerderijwerk in Zwitserland programma in de spotlight.

Het is koud en er hangt sneeuw in de lucht. Maar jij geniet. Van de frisse lucht, de bergachtige omgeving en het vrije boerenleven. Je denkt aan later die dag. Want na het harde werken staan er Hollandse pannenkoeken op het menu. Door jou bereid, speciaal voor de Zwitserse boerenfamilie waar je nu al drie weken verblijft. Al dagdromend over hobbelige zandwegen besef je: ik voel me goed in Zwitserland.

Boer zoekt een dagje vrij

Landbouw is een belangrijke bron van inkomsten in Zwitser­land. Het boerenleven is hier mooi, maar ook intensief. Zo werken Zwitserse boeren zes dagen per week – ook als het slecht weer is – en maken ze lange dagen. Vooral als het oogsttijd is, wordt er extra hard gewerkt om alles op tijd binnen te halen. En is het werk op land klaar, dan gaan ze van de Alpen zo in de bediening. Veel agrariërs verkopen en serveren eigen­gemaakte kaas, melk, wijn of fruitsappen in hun eigen boerderijwinkel, restaurant of terras. Niet zo verwonderlijk dat op Zwitserse boerderijen helpende handen meer dan welkom zijn.

blog-werken-boerderij-zwitserland2

Traditioneel

Zwitserland is zoveel meer dan jodelen, geiten, bergen, kaas, chocolade en (paarse) koeien. De ligging in Europa is bijzonder, want het grenst aan vele landen. Ondanks de geringe oppervlakte worden er maar liefst vier talen gesproken: Duits, Frans, Itali­aans en Reto-Romaans. De korte afstanden zorgen ervoor dat je ’s ochtends nog aan het hooien bent en in de namiddag op de piste kunt staan. En hoewel de Zwitserse bevolking wat stug kan overkomen, weten ze wel wat feesten is. Zo is er elke week wel een traditioneel feest, festi­val of concert waar iedereen in klederdracht of kostuums naar ­toe gaat.

Ook naar de ‘boederie’?

Lijkt het jou ook tof om boerderijwerk in Zwitserland te doen?
Of bekijk je liever een van de andere Work & Travel programma's?
Vraag ook ons Work & Travel magazine aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.