Is een tussenjaar verstandig?

Een tussenjaar staat er om bekend dat het dé periode is om dingen te doen die je anders niet zo snel zou doen. Een jaar lang ervaringen opdoen die niemand je nog afneemt. Maar is een tussenjaar wel verstandig? Wij zeggen doen! Hieronder vier situaties waarbij een tussenjaar nemen de ideale oplossing, en dan dus ook verstandig is:

1. Je twijfelt over je studiekeuze

Je hebt de middelbare school net afgerond, maar weet niet welke studie je moet gaan volgen. Studeren in Nederland is duur, dus je wilt niet overhaaste keuzes maken op het gebied van je studie. Het draait immers om je toekomst. En voilà, zie hier de uitkomst: een tussenjaar nemen. In dit tussenjaar kun je onvergetelijke herinneringen opbouwen. Wat dacht je van een periode meedraaien op een echte High School in het buitenland?

algemeen- is een tussenjaar verstandig1
algemeen- is een tussenjaar verstandig2

2. Je hebt geen idee wat je leuk vindt en waar je goed in bent

Dit is misschien nog wel frustrerender dan twijfelen over wat je wil. Zelfs als je afgestudeerd bent kan dit voorkomen. Je bent klaar met je studie en klaar voor het werkveld, maar waar wil je gaan werken? In deze situatie is een tussenjaar nemen niet alleen verstandig, maar ook de oplossing. Tijdens een tussenjaar kun je namelijk jezelf leren kennen. Dit klinkt natuurlijk een beetje gek, maar stap eens uit je comfortzone en ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Of wat dacht je van een taalreis? Misschien ben je wel een kei in Arabisch! Ontdek je kwaliteiten en de dingen die jou gelukkig maken in het leven tijdens een tussenjaar.

3. Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging

Je hebt het wel even gehad met je dagelijkse routine en bent op zoek naar uitdaging. In dit geval doe je er verstandig aan om een tussenjaar te nemen. Tijdens dit jaar kun je je grenzen verleggen, zodat die adrenaline boost weer eens komt. Suggesties? Die hebben we! Help bijvoorbeeld mee wilde dieren opvangen in Zuid-Afrika tijdens een Wildlife project.

algemeen- is een tussenjaar verstandig3

4. Je wilt graag ervaring opdoen

Lukt het maar niet om na je studie aan de bak te komen of wil je simpelweg ervaring opdoen omdat het goed staat op je cv? Je wilt bijvoorbeeld met kinderen gaan werken. Nou, hoe waanzinnig staat het dan op je cv als je een periode au pair bent geweest in het buitenland of les hebt gegeven aan kinderen in een ander land? Jij hebt dan internationale ervaring opgedaan. Verstandig toch, zo'n tussenjaar?

Natuurlijk zijn dit niet de enige situaties waarbij een tussenjaar nemen verstandig is. Of jij een tussenjaar neemt of niet, dat blijft een persoonlijke keuze. Wij geven je advies, maar onthoud: "The world is a book and those who not travel read only one page."

Wil je graag meer informatie over je mogelijkheden tijdens een tussenjaar? Meld je dan aan voor een van onze infodag of maak een persoonlijke afspraak. Wij staan voor je klaar om jou te helpen met je reisavontuur!

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.