Au Pair veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen Algemeen

Hieronder een overzicht van veelvoorkomende algemene vragen over het Au Pair programma. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust telefonisch, per e-mail of live chat contact op met onze medewerkers van het Au Pair Team. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden.

Hoe kan ik me aanmelden en hoe lang van te voren moet dit?

Je kunt jezelf aanmelden via de website. Het is verstandig om je minimaal 3 maanden van te voren aan te melden. Dit in verband met de voorbereiding die er aan vooraf gaat. Voor Amerika is het verstandig om je eerder aan te melden, omdat er een visum aangevraagd moet worden. Hier raden we het aan om je minimaal zes maanden voor gewenst vertrek aan te melden.

Wat zijn de eisen om een au pair te worden?

Wanneer je als au pair naar het buitenland wilt gaan dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je bent voor de meeste bestemmingen minimaal 18 jaar op het moment van vertrek (boeken mag al vanaf 17 jaar met toestemming van je ouders)
  • Je bent in het bezit van minimaal een vmbo-diploma
  • Je hebt basiskennis van de Engelse taal (en van de Franse of Duitse taal wanneer je naar een van deze twee bestemmingen gaat)
  • Je kunt minimaal twee referenties aanleveren die jouw ervaring aantonen met het werken met kinderen (dit mag geen familie van je zijn)
  • Je bent in medisch goede gezondheid
  • Je bent in het bezit van een rijbewijs (verplicht voor Scandinavië, IJsland, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland)
Wat is het verschil tussen het reguliere Au Pair programma en Au Pair Expert?

Door te kiezen voor Au Pair Expert krijg je als au pair meer werkuren (maximaal 45 uur per week) en verantwoordelijkheid over de gastkinderen. Met het Expert programma kun je zorgen voor kinderen met een beperking en ook jongere kinderen. Ter compensatie krijg je dan meer zakgeld dan bij het reguliere Au Pair programma. Om in aanmerking te komen voor Au Pair Expert moet je een opleiding hebben afgerond waarin kinderen centraal stonden en heb je relevante werkervaring (bijvoorbeeld SPW, Pedagogiek, Pabo of Jeugdzorg).

Het Expert programma is mogelijk in Ierland en Nieuw-Zeeland en Australië.

Waarom kan ik niet zelf via internet een gastgezin zoeken?

Met onze partnerorganisaties in het buitenland zorgen we ervoor dat je als au pair alleen terecht kan komen bij zorgvuldig gescreende gastgezinnen. Ieder gastgezin doorloopt namelijk een standaard procedure waarbij de partnerorganisatie het gastgezin als het ware 'keurt' op geschiktheid. Door zelf op zoek te gaan via internet is er geen sprake van een officiële screening, wat allerlei nadelen en eventuele gevaren met zich mee zou kunnen brengen.

Waar kun je heen als au pair en kun je een voorkeur aangeven voor een stad?
Wat voor verzekering moet er afgesloten worden?

Omdat je in een ander land au pair gaat worden, is een gewone of doorlopende reisverzekering meestal niet voldoende. Je kunt bij Travel Active een Tasman verzekering afsluiten. Deze is gespecialiseerd in dit soort reizen en zo weet je dus zeker dat je goed verzekerd bent. Na boeking ontvang je van ons nog alle informatie over verzekeringen.

Waarom verdien ik als au pair zakgeld en geen loon?

Als au pair neem je deel aan een cultureel uitwisselingsprogramma, waardoor je geen loon verdiend maar wel zakgeld. Je zorgt zo’n 35 uur per week voor de kinderen van het gezin waarbij je woont en krijgt soms huishoudelijke klusjes. In ruil daarvoor krijg je kost en inwoning en zakgeld. Van dit zakgeld kun je leuke dingen doen en de nieuwe omgeving gaan verkennen!

Wie betaalt de reis?

Voor alle landen geldt dat jij zelf voor jouw reis naar het land van bestemming betaalt. Als je au pair wordt in Amerika betaalt je gastgezin de heenreis en als jij je programma succesvol afrondt ook de terugreis!

Kan ik een cursus volgen en wie betaalt dat?

Voor de meeste landen geldt dat je niet verplicht bent om een (taal)cursus te volgen, maar het is zeker wel aan te raden. Je ontmoet op deze manier andere au pairs van verschillende nationaliteiten. Het gastgezin is in ieder geval verplicht je de tijd te geven om een taalcursus te volgen, dit moet worden afgestemd op je werktijden. Bespreek het altijd met je gastgezin. In alle Europese landen betaal je zelf de cursuskosten behalve in Duitsland, IJsland, Scandinavië en Zwitserland (tot 120 uur).

Als Au Pair in Amerika ben je verplicht 2 cursussen per jaar te volgen. Je mag helemaal zelf bepalen wat voor cursussen dit zijn, denk bijvoorbeeld aan een taal-, dans- of fotografiecursus. Je krijgt van het gastgezin totaal $500 voor deze cursussen. In China heb je ook recht op een cursus Mandarijn gedurende de tijd dat je als au pair werkt. Je hebt recht op 5 uur les per week en dit zit bij de programmakosten er in.

Wat gebeurt er als het niet klikt met het gezin?

Het kan gebeuren dat jij je niet gelukkig voelt bij je gastgezin. Probeer altijd eerst met je gastgezin te praten. Mocht dat niet helpen, neem dan altijd contact op met de partnerorganisatie. Verbetert de situatie niet? Wacht dan niet te lang om van gezin te veranderen. De partnerorganisatie in het buitenland zal je helpen bij het vinden van een nieuw gastgezin, zij krijgen hier 2 weken de tijd voor. Je kunt dus van gastgezin veranderen, maar doe dit niet overhaast. Geef jezelf en het gastgezin minimaal een maand de tijd om aan elkaar te wennen.

Kan ik me ook aanmelden als ik zelf een gezin gevonden heb?

Ja, je kunt jezelf aanmelden wanneer je al een gezin gevonden hebt. Het gezin moet zich zelf dan wel aanmelden bij een van onze partnerorganisaties in het desbetreffende land. Wij vermelden op jouw file dat jij een pre-match bent. Zeker voor Amerika is dit aan te raden, aangezien je zonder organisatie geen visum krijgt.

Wanneer moet ik wat betalen?

Bij boeking betaal je €100 intakekosten. Bij acceptatie van je programma betaal je 30% van de programmakosten en de optionele annuleringsgarantie. Op het moment dat we jou plaatsen bij een gastgezin, ontvang je de tweede factuur. Deze factuur betreft de overige programmakosten, de kosten voor de kinder-EHBO cursus en de borg, wanneer deze van toepassing zijn op jouw programma.

Veelgestelde vragen Europese bestemmingen

Hieronder een overzicht van veelvoorkomende vragen voor het Au Pair programma in Europa. Staat jouw vraag er niet tussen neem dan gerust telefonisch, per e-mail of live chat contact op met onze medewerkers van het Au Pair Team.

Heb ik een visum nodig?

Voor alle landen van de Europese Unie geldt het volgende: als je de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je geen werkvergunning of visum nodig. Voor de onderstaande landen heb je wel een visum nodig:

Mag ik mij voor meerdere landen aanmelden als ik au pair in Europa wil worden?

Je boekt het programma voor één specifiek land, je maakt dus een keuze voordat jij je aanmeldt. Mocht jij je na een tijdje toch bedenken, dan kunnen wij dit aanpassen in jouw file en jouw pakket naar een ander land sturen. Wanneer je het Zomer Au Pair programma boekt is het wel mogelijk om jouw file naar meerdere landen te versturen, om op deze manier jouw plaatsingskansen te vergroten.

Veelgestelde vragen Wereldwijde bestemmingen

Hieronder een overzicht van veelvoorkomende vragen voor het Au Pair programma buiten Europa. Staat jouw vraag er niet tussen neem dan gerust telefonisch, per e-mail of live chat contact op met onze medewerkers van het Au Pair Team.

Voor Au Pair in Amerika is minimaal 400 uur aantoonbare ervaring nodig. Ik pas wel eens op, maar hoe kan ik dit aantonen? En hoe kan ik meer ervaring opdoen, als ik bijvoorbeeld niet aan deze 400 uur kom?

Als je au pair wilt worden in Amerika, heb je minimaal 400 uur ervaring in het werken met kinderen nodig. Travel Active raadt aan minimaal 500 uur ervaring op te doen om de kans op een snelle plaatsing te vergroten.

Wil je graag op kinderen onder de twee jaar passen? Dan heb je ervaring nodig in deze leeftijdscategorie. Je dient minimaal 400 uur ervaring met kinderen onder twee jaar aan te tonen. Belangrijk is dat deze ervaring in de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden. Je telt het aantal uren bij elkaar op van al jouw oppasadresjes, stages, vrijwilligerswerk en (bij)banen.

Mocht je op dit moment geen 400 uur ervaring hebben, dan kun je deze ervaring alsnog opdoen. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger bij een kinderdagverblijf of crèche bij jou in de buurt. Je kunt jouw hulp als oppas ook aanbieden door een briefje in de plaatselijke supermarkt op te hangen. Een andere optie is sportles geven aan kinderen of je aanmelden als leiding bij de scouting.

Na boeking ontvang je inloggegevens voor een online profiel waarin je jouw ervaring gaat toelichten. Je geeft over elke ervaring in het werken met kinderen uitgebreide informatie en een contactpersoon door. Deze contactpersonen noemen wij referenten. Je ontvangt referentieformulieren welke je door deze personen laat invullen.

Travel Active doet een referentiecheck waarbij alle referenten gebeld worden, alvorens je geaccepteerd kunt worden voor het programma.

Is er een minimum en maximum leeftijd aan het Au Pair programma verbonden?

Ja, er is sprake van een minimum- en maximumleeftijd voor alle programma’s. Voor de meeste bestemmingen is het verplicht om minimaal 18 jaar oud te zijn op het moment van vertrek.

Voor alle landen geldt een maximumleeftijd van 26 jaar.

Heb ik een visum nodig?

Voor sommige bestemmingen moet je een visum aanvragen. Het Au Pair Team van Travel Active ondersteunt je, nadat jij je hebt aangemeld voor ons programma, met het aanvragen van dit visum. De benodigde informatie en documenten ontvang je van ons nadat je geplaatst bent bij een gastfamilie.

 Land  Benodigd visum
 Au Pair in Amerika  J-1 visum
 Au Pair in Australië  Working Holiday visum
 Au Pair in Nieuw-Zeeland  Working Holiday visum
 Au Pair in China  F-visum
Wat is de minimumverblijfsduur voor het reguliere programma?

Minimumverblijfsduur van 3 maanden:

Minimumverblijfsduur van 6 maanden:

Minimumverblijfsduur van 12 maanden:

We bieden ook een verkort Zomer Au Pair programma aan. Dit is mogelijk in de volgende landen, vanaf 2-3 maanden:

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.