Eerlijk Vrijwilligerswerk

We’re Volunteer Correct approved!

Vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Vrijwilligerswerk in het buitenland doe je niet zomaar. Je hebt een bepaalde drijfveer, je bent betrokken bij anderen, je wilt graag iets bijdragen. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier? Verantwoord vrijwilligerswerk vinden wij bij Travel Active uiterst belangrijk. We stellen strikte eisen aan de projecten waar we mee werken en vinden het belangrijk dat onze deelnemers goed voorbereid op reis gaan, zodat ze ter plekke een gedegen bijdrage kunnen leveren. We zijn in het verleden meermaals betrokken geweest bij initiatieven tot het opstarten van een keurmerk voor Verantwoord Vrijwilligerswerk. In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Neem gerust een kijkje op de VVC website: https://www.volunteercorrect.nl/.

 

Vrijwilligerswerk - eerlijk vrijwilligerswerk - volunteer correct

Missie

Travel Active wil zo veel mogelijk mensen de unieke ervaring van een culturele uitwisseling laten beleven. Specialistische kennis, betrouwbaarheid en authenticiteit vormen onze basis voor jouw inspirerende beleving. Wij zijn idealist: we streven ernaar dat vrijwilligerswerk iets oplevert voor alle partijen. We geloven in de ontwikkeling van het land zelf. Projecten profiteren van jouw aanwezigheid en inspanningen als vrijwilliger, je helpt mee met de dagelijkse taken op een project, biedt ondersteuning waar dit nodig is en dit alles op gelijkwaardig niveau met de lokale medewerkers.

Travel Active biedt eerlijk vrijwilligerswerk, waar je ook terecht komt. Zo ontvangen lokale projectmedewerkers een salaris, verblijf je veelal in een gastgezin of lokaal vrijwilligershuis en word je zo veel mogelijk begeleid door lokale gidsen en experts. Tijdens je vrijwilligerswerk, stage of groepsreis, maar ook gedurende additionele activiteiten zoals een taalcursus, excursies en cultuuropties

Culturele uitwisseling: gelijkwaardigheid
Daarbij komt dat de lokale inwoners jou die kennis en ervaring kunnen geven, die jouw verblijf uniek zullen maken. De inwoners willen de liefde voor hun eigen land en hun kennis daarover maar al te graag met jou delen en uitwisselen met jouw kennis, cultuur en inzicht. Zo ontstaat een echte win-winsituatie! Want jij zult met een backpack vol levenservaring terugkomen. Je dompelt jezelf onder in een andere cultuur, deelt kennis, leeft zoals de locals en maakt echt intensief kennis met het land. Zo doe je een ervaring op die jij je leven lang niet meer vergeet!

Professionele begeleiding
Naast idealist zijn we ook specialist: we weten waarover we praten, want alle medewerkers van de afdeling Vrijwilligerswerk, stages en groepsreizen hebben zelf vrijwilligerswerk gedaan en/of in het buitenland gewerkt, de landen bezocht en de lokale samenwerkingspartners ontmoet. Zij kunnen je dan ook informeren op basis van hun eigen ervaringen.

Visie op het werken met kwetsbare groepen

Travel Active biedt een aantal projecten aan waarbij je werkzaam bent met kwetsbare groepen. Denk hierbij aan een kleuterschool, ziekenhuis of een vrouwenproject. We hebben er bewust voor gekozen om een minimum van 3 of bij voorkeur 4 weken te hanteren voor sociale, educatieve en medische projecten waar je met kwetsbare groepen werkt. Een langere periode op een project zorgt ervoor dat jij je rol als vrijwilliger beter kunt ontwikkelen en op deze manier een welkome ondersteuning bent voor lokale projectmedewerkers. Zeker op projecten waarbij vrijwilligers werkzaam zijn met kinderen is het belangrijk dat vrijwilligers een lange periode blijven, zodat het geen komen en gaan wordt van vrijwilligers.

Bij interesse in het werken op een sociaal, educatief of medisch project, ontvangen we altijd eerst graag een CV, met daarop alle relevante studie- en/of (werk)ervaring. Denk bij het werken met kinderen bijvoorbeeld ook aan oppassen, scouting, muziekles of sporttraining geven.

Na inschrijving dienen deelnemers onze gedragscode te tekenen en een Verklaring Omtrent Gedrag (België: uittreksel van het strafregister) aan te vragen. Daarnaast is o.a. de voorbereidingsworkshop cruciaal. Lees ook meer informatie over de voorbereidingen.

Vrijwilligerswerk - eerlijk vrijwilligerswerk - visie op kwetsbare groepen

Visie op het werken met dieren

Ook omtrent het werken met dieren nemen we een standpunt in. Wilde dieren zijn precies dat: wilde dieren. Wij bieden daarom geen projecten aan waar je bijvoorbeeld olifanten kunt berijden, waar je kunt wandelen met leeuwen of programma’s waar shows met dieren een onderdeel zijn. Er is een tweedeling in onze wildlife projecten:

  • Enerzijds bieden we projecten aan waar onderzoek en conservatie centraal staan. Bij deze projecten ondersteun je lokale rangers bij onderzoek naar bijvoorbeeld wildlife populaties en help je ze bij het in stand houden van het natuurlijke habitat van deze dieren. Hierbij ervaar je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving.
  • Anderzijds bieden we projecten aan waar rehabilitatie centraal staat. Gewonde dieren die worden opgevangen en verzorgd met als doel terug te worden gezet in het wild.

Uitgangspunt is dat het welzijn van de dieren voorop wordt gesteld en niet de wensen van een deelnemer.

Vrijwilligerswerk - eerlijk vrijwilligerswerk - visie op werken met dieren

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.