5 redenen om een tussenjaar te nemen!

Travel Active
Algemeen
18 augustus 2017

Je bent bijna klaar met je middelbare school en wordt overspoeld met folders, open dagen en opleidingen. Je oriënteert je suf op een mogelijke vervolgopleiding, maar je weet het nog niet. Stop dan met zoeken en overweeg eens een tussenjaar. Je maakt zo geen overhaaste beslissingen maar leert eerst jezelf echt kennen en ontdekt de wereld. 5 redenen waarom jij in ieder geval een tussenjaar moet overwegen!

1. Ontdek jezelf en je toekomst

Waarom? Een tussenjaar waarin je naar het buitenland gaat is een investering in jezelf. Een jaar op een andere plek werken, reizen of vrijwilligerswerk verrichten zorgt ervoor dat je bewust wordt van jezelf en van wat je wilt. Wanneer je op een plek bent die je niet kent wordt je uitgedaagd om met mensen en situaties om te gaan die je misschien nog niet kent. Je leert op die manier jezelf kennen en kunt je zo als mens ontwikkelen. Leer eerst jezelf eens goed kennen, voordat je iets anders gaat leren. Veel jongeren geven aan na hun reis met meer zekerheid een studiekeuze te kunnen maken, maar ook zijn jongeren die naar het buitenland zijn geweest tijdens hun vervolgopleiding kritischer.

Ook Alette, die voor 8 maanden naar Australië en Nieuw Zeeland reisde met Travel Active om daar te gaan backpacken, maakte haar studiekeuze pas aan het eind van haar reis. Aletta: “Voordat ik vertrok naar “de andere kant van de wereld” had ik me al verdiept in verschillende studies voor als ik terug zou komen. Verschillende opties waren er nog maar mijn definitieve studiekeuze heb ik gemaakt na de Tongariro Alpine Crossing. Een Nederlandse meisje had de studie al gevolgd waar ik wel interesse in had, namelijk: Media & Entertainment Management. De gesprekken met haar hebben mij uiteindelijk doen besluiten om deze studie te gaan volgen. Na wat online research kwam ik erachter dat de Engelstalige optie ook bestaat.De keuze om in het Engels te studeren na deze reis was voor mij snel gemaakt. Mijn Engels op pijl houden en nog meer internationale contacten krijgen in Nederland.”

2. Ontdek een cultuur

De beste manier om een nieuwe cultuur te leren kennen is door je er volop in onder te dompelen. En waar kan dat beter dan in het land zelf? Het leven in een nieuwe cultuur is een hele uitdaging waaruit je veel zult leren en waarvan je waarschijnlijk niet hetzelfde terug komt. Je leert op een andere manier naar dingen kijken. Je ontdekt zowel in je vrije tijd als tijdens je (vrijwilligers)werk dat elk land en elk cultuur eigen gebruiken heeft.

3. Goed voor je CV

Een buitenlandervaring staat erg goed op je CV en je toekomstige werkgever zal dit zien als een pluspunt. Je laat zien dat je zelfstandig, nieuwsgierig en flexibel bent. Daarnaast toont het lef. Reizen in het buitenland is ook de perfecte gelegenheid om een nieuwe taal te leren of je talenkennis op te frissen. Een nieuwe taal leren kan door veel om te gaan met de lokale bevolking of je kan een taalcursus volgen in een land van jouw keuze. Als je kiest om (vrijwilligers)werk te gaan doen ik het buitenland telt dit natuurlijk al helemaal als toevoeging aan je CV.

4. Maak vrienden voor het leven

Waar je ook heen gaat, je zult nooit alleen zijn. Je leert de lokale bevolking kennen, maar ook zal je andere reizigers treffen. Zij komen ook van over heel de wereld en zitten in hetzelfde schuitje als jij, je hoeft dus niet bang te zijn dat je je alleen voelt.  Samen kom je in de meeste unieke situaties terecht, ontdek je de gaafste plekken en beleef je de allermooiste momenten. Het is soms aan je thuisfront moeilijk uit te leggen hoe mooi je avontuur is, maar met je reisvrienden kun je deze herinneringen de rest van je leven ophalen.

5. Herinneringen voor altijd

Je hele avontuur zal een onvergetelijke ervaring zijn. De wereld rondreizen is iets wat je altijd geboeid heeft en die grote droom wordt nu eindelijk werkelijkheid. Een jaar weg van huis kan eerst best spannend lijken, maar je stapt uit je comfortzone en beleeft de tijd van je leven. Je zult nog jaren nagenieten van alles wat je hebt meegemaakt. De mooiste verhalen en de leukste foto’s blijven altijd bij je.

100% waard!

Natuurlijk brengt een tussenjaar een prijskaartje met zich mee, maar elke reis of verandering in je leven bevat er een. Echter is deze investering bij een tussenjaar het meer dan waard! Het betaalt zich absoluut terug in de ervaring die je opdoet, persoonlijke ontwikkeling en de keuzes die je in de toekomst gaat maken. Om te beginnen, de keuze voor de vervolgopleiding die bij jou past.  Maar bovenal betekent een tussenjaar, waarin je naar het buitenland gaat, een mooie herinnering die je voor de rest van je leven met je meeneemt.Een tussenjaar is super goed voor je! Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om vooral niet thuis te blijven. Wat houdt jou eigenlijk nog tegen? Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Een tussenjaar is super goed voor je! Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om vooral niet thuis te blijven. Wat houdt jou eigenlijk nog tegen? Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Ook Froukje nam een tussenjaar en koos ervoor om eerst te gaan backpacken en daarna als Au Pair aan de slag te gaan. Het begin van haar backpack avontuur zie je in deze vlog:

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.