Dit is waarom Pia koos voor een tussenjaar als au pair in IJsland!

Pia
Au Pair
15 januari 2018

Hallo allemaal, mijn naam is Pia en ik ben sinds 3 januari 2018 Au Pair in IJsland! Ik heb besloten om zo nu en dan een blog te schrijven voor de thuisblijvers en natuurlijk voor mensen die het ook erg leuk lijken om het Au Pair – avontuur aan te gaan. Deze blog gaat over mijn keuze om als Au Pair aan de slag te gaan, waarom in IJsland en hoe het traject verliep tot mijn vertrek.

Mijn keuze

Ongeveer 2 jaar geleden wist ik al dat ik een tussenjaar na mijn eindexamen wilde nemen en als Au Pair aan de slag wilde gaan in het buitenland. Ik was nog niet helemaal uit in welk land ik dit wilde gaan doen, maar daar maakte ik me toen nog geen zorgen over. Eerst nog even school afmaken! Na mijn examens, in mei 2017, ben ik naar een Au Pair infodag gegaan van Travel Active, om er zeker van te zijn dat ik als Au Pair in het buitenland wilde gaan werken. Deze infodag heeft mijn keuze voor Au Pair zeker bevestigd!

Waarom een tussenjaar?

Ik heb gekozen voor een tussenjaar omdat ik eerst iets van de wereld wil zien voordat ik weer de schoolboeken in duik. Na een studie heb je namelijk minder tijd om de wereld te ontdekken, dan als je een tussenjaar neemt. 😉 Ik ben van mening dat je in een tussenjaar in het buitenland, jezelf beter ontwikkeld als persoon en je jezelf beter leert kennen. Je wordt heel erg zelfstandig, je komt achter waar je goed in bent en waar je minder goed in bent ect. Mijn liefde voor kinderen, het helpen van anderen en iets nieuws leren kennen heeft mijn keuze voor Au Pair gemaakt!

Waarom IJsland?

Na mijn eindexamen ben ik naar een Au Pair infodag van Travel Active gegaan. Ik wist toen nog niet dat ik naar IJsland zou gaan. Op de infodag werd verteld dat er sinds kort een nieuw land ter beschikking was voor Au Pairs. En dit land was IJsland!

IJsland is een land dat me erg interesseert. Je hoort er namelijk niet veel over. Ik heb voor IJsland gekozen, omdat ik me erg interesseer voor de cultuur. Denk aan de oude Vikingen en het geloven in elfjes, trollen, geesten en nog veel meer! En natuurlijk de prachtige natuur in dit land! Wat is nou een betere manier om dit land beter te leren kennen dan een onderdeel te worden van een IJslands gezin? Op deze manier leer je het land echt van binnen uit kennen. (Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere landen).

Het boekingspakket

Op de Au Pair infodag heb ik me gelijk ingeschreven voor Au Pair in IJsland. Na mijn inschrijving kreeg ik het boekingspakket toegestuurd. Voordat je als Au Pair een familie kan zoeken, moet je eerst geaccepteerd worden voor het Au Pair programma. Het boekingspakket bestaat uit verschillende dingen: een fotoalbum en een filmpje over jezelf, een brief naar je gastfamilie, verschillende documenten over jezelf en referenties. Je moet namelijk je ervaring met kinderen kunnen aantonen. Ik ben na de zomervakantie begonnen met een vrijwillige stage bij een kinderopvang en ik heb een aantal keren opgepast. Toen mijn boekingspakket compleet was en opgestuurd, heb ik een Skype-interview gehad, in het Engels, met één van de medewerkers van Travel Active. Na dit interview hebben ze mijn referenten gecheckt en kreeg ik te horen dat ik was geaccepteerd voor het Au Pair programma. Joepie!!

Het traject

Mijn boekingspakket werd toen opgestuurd naar de IJslandse partnerorganisatie, die aan de slag gingen om een mogelijke gastfamilie te vinden. Spannend! Nu was het alleen nog maar afwachten op een mogelijke familie en het volgen van de workshop. Tijdens deze workshop heb ik andere Au Pairs ontmoet en handige informatie en tips gekregen van Travel Active. Het was een gezellige en nuttige middag! Na deze workshop ging het verder met wachten…

Eindelijk kreeg ik te horen dat er een mogelijke familie was gevonden!!! Ik kreeg het profiel van het gezin toegestuurd. Nadat ik het had gelezen, was ik al gelijk enthousiast! Ik moest nog even wachten met het contact zoeken, maar uiteindelijk mocht ik dan een mailtje sturen. Diezelfde dag kreeg ik een enthousiaste mail terug en had gelijk dezelfde avond een Skype–afspraak met de moeder. Wat was dat spannend en wat was ik zenuwachtig! Maar toen ik het gesprek eenmaal aan het voeren was, merkte ik dat ik heel relaxed was. Het voelde erg goed! Het gevoel was wederzijds. Maar aan het einde van het gesprek vertelde de moeder wel dat ze ook met een andere Au Pair in gesprek was en dat ze ons beide erg leuk vond… Dat was erg spannend!
Maar de volgende dag kreeg ik goed nieuws! Ze wilde mij graag als hun Au Pair hebben. Wat een geluk: want ik wilde deze familie ook erg graag hebben!! Op dit moment konden we dus spreken van een match.

Na mijn Skype – gesprek met mijn gastmoeder heb ik wekelijks contact gehad via de mail en nog een keer met haar gesproken via Skype en ook nog een keer met de hele familie. Dat was erg leuk! Nu konden de voorbereidingen beginnen voor mijn vertrek! Even kijken of ik alles heb, nog even shoppen voor de laatste dingen en dan is het al weer tijd om van iedereen afscheid te nemen. De tijd vliegt zo voorbij! En dan sta opeens met al je koffers op Schiphol, want nu gaat het avontuur echt beginnen!

Dit was alweer mijn blog. Ik hoop dat jullie ervan hebben genoten!
En mocht je geïnteresseerd zijn in wat ik allemaal beleef in IJsland, ik plaats zo nu en dan wat foto’s op Instagram (piastaigis) en op Facebook en ik zal over een tijd weer een blog schrijven!

Groetjes,

Pia

Krijg jij ook zo'n zin om in het buitenland te werken als au pair?

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.