Cenotes in Mexico: van offerpoel tot zwembad

Travel Active
Algemeen
18 maart 2015

Ze zijn prachtig, helderblauw en tijdens je reis in Mexico moet je er absoluut een duik in nemen: cenotes! Je vindt ze in Yucatán, een Mexicaans schiereiland. Een lijstje van de vijf mooiste cenotes van de in totaal 3000 (!) in dit prachtige land in Midden-Amerika.

Op het moment dat je ze ziet, voel je het helderblauwe water al tegen je benen spetteren en wil je niets liever dan met een snorkel of luchtbed de poel of grot verkennen. Een cenote is een met water gevulde holte die is ontstaan doordat op sommige plaatsen het gesteente is verweekt en ingezakt. Voor Maya’s zijn de cenotes heilige plaatsen, omdat het volgens hen de ingang naar de ondergang is. Zij gebruikten de poelen om offers te brengen, waaronder ook mensenoffers. Dat klinkt akelig, maar op het moment dat jij voor zo’n cenote staat denk je alleen maar: ik wil erin!

1. Ik-Kil

Hij klinkt misschien niet heel uitnodigend, maar het kristalblauwe water lokt je maar al te graag. Deze ronde cenote ligt vlakbij de tempel Chichen Itza. Deze tempel moet je gezien hebben in Mexico, dus als je er toch bent, rijd dan even door naar de Ik-Kil cenote. Hij is maar liefst 40 meter diep en ligt 26 meter onder de grond. Spannend!

2. Dos Ojos

Hou je van duiken en snorkelen? Dan mag je de Dos Ojos cenote zeker niet vergeten! Het water dat tegen de rand weerklinkt, de kleur van het water en de onderwaterwereld; het is allemaal even prachtig. Om de drukte te ontwijken kun je het beste in de ochtend gaan. En als je er dan toch bent, breng dan ook even een bezoekje aan een van de mooiste stranden in Mexico, in Tulum.

3. Xkeken

Koud water, kleine zwarte visjes in het water en een sliertje zonlicht dat op het water schijnt. Een perfecte cenote voor een heerlijke, verfrissende duik. Lijkt zo’n diep gat je toch wat akelig? Er zijn touwen gespannen om het makkelijker te maken! Ook leuk: Valladolid ligt in de buurt en is een charmant stadje waar je een paar dagen kunt verblijven om de laid-back lifestyle te ervaren.

4. Cristalino

Deze cenote staat bekend als lokale relaxplek. Neem een handdoek mee en breng de middag door aan deze verrukkelijke waterpoel. Er is een rots waar je vanaf kunt springen en er zijn rotsen om te ontdekken, dus een leuke middag is gegarandeerd. Tip: om de drukte van de locals te ontwijken kun je beter door de weeks gaan.

5. Verde Lucero

Neem een taxi vanaf Puerto Morelos en laat je afzetten bij cenote Verde Lucero. Deze cenote ligt verborgen. Maar als je hem eenmaal gevonden hebt, heb je een privézwembad voor jezelf. En wat voor een. Deze cenote is prachtig diep en met het mooie blauwe water kom je even helemaal tot rust.

En de laatste tip: doe een toertje waarbij je meerdere cenotes in één dag bewondert. Hier lees je hoe dat moet!

Wil jij naar Mexico? start met een taalcursus Spaans! Zo kun je elke dag genieten van het mooie weer, de prachtige stranden en geheimzinnige cenotes in Mexico en dat terwijl je intussen ook nog een taal leert. Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.