Infodagen Gratis magazine
Travel Active 28 februari 2020

Niets is leuker dan van een fantastisch mooie film genieten. Films kijken is de perfecte manier om jouw reisbucketlist wat aan te vullen. Hier zijn onze favoriete reisfilms, die stuk voor stuk een ander deel van de wereld laten zien. Dus… kom maar op met die reisinspiratie!

1. Into the Wild (2007)

 “There are people in this world who go looking for adventure. Christopher McCandless was searching for himself.”

Christopher McCandless besluit om zijn ‘luxe’ levensstijl achter zich te laten. Na het afstuderen verbrandt hij zijn geld, vernietigt hij zijn creditcards en ID-bewijzen en doneert hij zijn spaargeld aan het goede doel. Gewapend met een backpack en een aantal onmisbare benodigdheden trekt hij door verschillende Amerikaanse staten op weg naar Alaska. Eenmaal daar aangekomen heeft Christopher de tijd van zijn leven, maar als de tijd vordert, realiseert hij zich dat het leven in de wildernis niet zo gemakkelijk is als hij had gedacht. Uiteindelijk realiseert hij zich dat “happiness is only real when shared”.

2. Diarios de Motocicleta (the Motorcycle Diaries) (2004)

“Let the world change you, and you can change the world.”

Ernesto Che Guevara en Alberto Granado vertrekken op de motor vanuit Argentinië naar Peru, om daar te gaan werken bij een leprakolonie. Onderweg worden de heren geconfronteerd met de armoede en zien ze de slechte werkomstandigheden van arbeiders. Dit maakt vooral indruk op Guevara. In de leprakolonie is het niet anders: het dorp is opgesplitst door een rivier. De ‘rijke mensen’ en dokters wonen aan de noordzijde, en de zieke en arme mensen wonen aan de zuidkant. Dit inspireert Guevara om politiek strijder te worden. Granado vertrekt uiteindelijk uit Peru, Guevara blijft. Later wordt hij guerrillastrijder en wordt hij bekend vanwege zijn communistische revoluties.

3. The Way (2010)

“You don’t choose a life, dad. You live one.”

Thomas Avery vertrekt naar de Franse Pyreneeën. Zijn zoon Daniel, zou daar een pelgrimsroute gaan lopen genaamd “Camino de Santiago”. Helaas is hij tijdens een storm op deze route overleden. Tom (Thomas) is in Frankrijk om de as van zijn zoon op te halen, maar om eer te bieden aan Daniel gaat Tom de route lopen die zijn zoon nooit heeft af kunnen maken. Samen met drie andere wandelaars die hij onderweg ontmoet, loopt hij naar het einde van de route om daar dit hoofdstuk van hem en zijn zoon af te sluiten. 

4. 180 ˚ South | Conquerors of the Useless (2010)

“Fear of the unkown is the greatest fear of all… but we just went for it.”

Deze film volgt surfer en bergbeklimmer Jeff Thompson en een aantal vrienden die per boot van Noord-Amerika naar Zuid-Amerika vertrekken, om in Patagonië de Corocvado te beklimmen. Jeff treedt daarmee in de voetsporen van zijn helden, Yvon Chouinard en Doug Tompkins. Zij maakten deze toch in 1968. Na een lange boottocht (met een lange noodstop tussendoor) lukt het Jeff om de vulkaan te beklimmen. Aan het einde van de film ontmoet hij zijn helden, die nu beiden gepensioneerd ondernemers en natuurbeschermers zijn: Chouinard begon kledingmerk Patagonia, Tompkins begon met The North Face.

5. Wild (2014)

“What if all those things were the things that got me here.”

In 1994 besluit Cheryl Strayed om ongetraind en alleen de Pacific Crest Trail te lopen. De route beslaat zo’n 1700km en loopt van de grens van Mexico tot aan de grens met Canada. De film is gebaseerd op de autbiografie van Strayed “Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail”. Ze besluit de toch te ondernemen na een loodzware periode in haar leven: haar moeder is recent overleden en ze is net gescheiden. Onderweg wordt Strayed geconfronteerd met enorme hitte, sneeuw en wilde dieren, maar eenmaal klaar met de reis, weet ze dat de tocht haar leven voorgoed heeft veranderd.

6. Encounters at the End of the World (2007)

“These images were the reason I wanted to go to this continent.”

Werner Herzog, een westerse documentairemaker, vertrekt naar Antactica om daar te gaan filmen. In tegenstelling tot andere natuurfilms over Antactica, gaat deze film veel dieper in op de onderzoekers in McMurdo en een aantal andere onderzoeksstations op dit enorme continent. Deze film laat zien hoe onderzoekers op de onderzoeksstations leven in deze stations. Herzog interviewt een aantal mensen die hun leven toewijden om onderzoek te doen naar Antarctica, zoals onderhoudsmedewerkers, geologen, biologen en zoölogen. Encounters at the End of the World is een documentaire die je nog nooit op zo’n manier hebt gezien.

7. The Bucket List (2007)

“We could do this. We should do this.”

De rijke Edward Cole en de ‘gewone’ arbeider Carter Chambers ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Ze worden samen op een kamer geplaatst nadat blijkt dat ze beiden kanker hebben. Later krijgen ze slecht nieuws: bij beide mannen kan de kanker niet genezen worden en ze zijn dus terminaal ziek. Chambers denkt dat hij geen tijd meer heeft om zijn bucketlist af te werken, maar Cole ziet hierin juist mogelijkheden: geld heeft hij toch genoeg. Cole haalt Chambers over om samen op pad te gaan om hun lijsten af te werken. De film laat zien dat je het beste moet maken van de tijd die je nog over hebt, en moet genieten van het leven.

8. Into the Cold | A Journey of the Soul (2010)

“A wilderness that is in endangered”

Deze film laat de expeditie zien van twee mannen op de Noordpool. Ze reizen te voet naar de ‘geografische noordpool’, het meest noordelijke punt op de wereld. Als je hier staat, bestaat er geen oost en west, alleen maar zuid. Sebastian Copeland en Keith Heger trotseren enorm lage temperaturen, en de reis gaat zeker niet zonder tegenslagen. Deze film laat heel duidelijk zien dat een expeditie zoals deze over 100 jaar niet meer mogelijk is vanwege het ijs dat enorm snel smelt.

9. Touching the Void (2003)

“The closer you are to death, the more you realize that you’re alive.”

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Joe Simpson en Simon Yates. Hun doel is om de Siula Grande (6356 meter) in de Zuid-Amerikaanse Andes te beklimmen. Er is nog nooit een succesvolle beklimming geweest van deze berg, en het doel van de mannen is dan ook om de eersten te zijn. De beklimming lukt, maar onderweg naar beneden slaat het noodlot toe. Simpson valt en raakt gewond. Later komt Yates voor een moeilijke keuze te staan: moet hij zijn partner achterlaten? Deze film laat zien dat je met doorzettingsvermogen heel wat kunt bereiken.

10. Everest (2015)

“Human beings simply aren’t built to function at the cruising altitude of a 747.”

Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal uit 1996, waar meerdere klimmers tijdens een storm op Mount Everest om het leven kwamen. Ondanks waarschuwingen over een storm, vertrekken er twee klimexpedities naar de Mount Everest. Onderweg krijgen de klimmers te maken met barre weersomstandigheden, maar ze bereiken de top. Op weg terug naar beneden komt de storm waarvoor gewaarschuwd was, en de reis terug naar het basecamp is een enorme strijd geworden.

11. Lion (2016)

“Every night I imagine that I’m walking those streets home, and I know every single step of the way.”

Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De 5-jarige Indiase Saroo raakt duizenden kilometers van huis verwijderd omdat hij in een trein is gestapt. Hij komt terecht in Calcutta, waar ze zijn taak niet spreken. Via een weeshuis wordt het jongetje geadopteerd door een Australisch stel. Als Saroo volwassen is, gaat hij zich steeds verder verdiepen in zijn afkomst en wil hij weten waar hij vandaan komt. Door middel van Google Earth probeert hij zijn geboorteplaats in India terug te vinden.

Wil jij na het zien van deze titels niets liever dan een verre reis maken? Bekijk alle mogelijkheden voor een geweldig avontuur!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's