Infodagen Gratis magazine
Anke Au Pair in Nieuw-Zeeland 09 juli 2016

Anke is als au pair in Nieuw-Zeeland. In haar blog geeft ze antwoord op veelgestelde au pair vragen over het zijn van au pair in Nieuw-Zeeland! Zo kom je erachter wat er allemaal te doen is in Auckland, hoeveel uur je gemiddeld werkt en wat je kunt doen tijdens je lange reis naar Nieuw-Zeeland!

Is het moeilijk om links te rijden?

In het begin is het even wennen om ineens links te rijden. De eerste paar dagen heb ik alleen langs mijn host mom in de auto gezeten om er even aan te wennen. Daarna ben ik samen met haar kleine stukjes gaan rijden. Ik denk dat ik na anderhalve week links rijden zelf de weg op durfde. Daarna went het eigenlijk heel snel omdat iedereen links rijdt. Bij een kruispunt waar je afdraait bijvoorbeeld kijk je gewoon naar de auto voor je en volgt hem. Het lastigste vond ik rotondes. Ik keek steeds links of er een auto aan kwam, maar ze komen hier van rechts dus dat was even opletten, maar gelukkig heb ik geen ongelukken veroorzaakt. Wat wel grappig is, is dat in veel auto’s hier die dingen van het knipperlicht en de ruitenwissers omgedraaid zijn. Ik heb dus regelmatig geprobeerd om met mijn ruitenwissers richting aan te geven… Niet heel handig maar wel erg grappig!

Hoe is het weer in Nieuw-Zeeland?

Ik heb helaas de echte zomer gemist omdat ik eind februari ben gekomen, maar de zomers zijn lekker warm hier. Nu is het herfst en de temperatuur is nog steeds goed. Het is hier in Auckland nog steeds tussen de 15 en 20 graden overdag. Al zijn de huizen hier slecht geïsoleerd, dus in huis is het al gauw kouder dan je gewend bent. Het grappige is dat de kids waar ik voor zorg nu al in dikke truien rondlopen en dat ik het nog warm genoeg heb in een T-shirt. Maar dat geeft denk ik het verschil aan met wat hun gewend zijn en wat wij in Nederland gewend zijn! Op dit moment is het overigens wel echt herfst, dus we hebben meer regen en het waait vaak erg hard. Een goede regenjas is dus een must! (die had ik eerst niet en dat heb ik geweten…)

blog-au-pair-anke-geeft-antwoord-op-veelgestelde-au-pair-vragen

Wat kun je allemaal doen in Auckland?

Van alles!! Het is de grootste stad van Nieuw-Zeeland, dus je kunt er natuurlijk lekker winkelen op verschillende plaatsen, maar er zijn ook heel veel mooie parken en verschillende vulkanen die midden in de stad liggen. Deze vulkanen werken al lang niet meer en zijn meestal helemaal groen, maar het uitzicht is prachtig en het is een perfecte plek voor een picknick. Verder heb je alle toeristische attracties en persoonlijk houd ik heel erg van alle markten die hier georganiseerd worden. Je hoeft je dus niet te vervelen!

Is het een lange reis naar Nieuw-Zeeland? Was het zwaar?

Ik ben 29 uur onderweg geweest, dat is een hele reis. Ik zag er best wel tegenop, maar het is te doen. Het is vooral heel erg vermoeiend. Ik heb 2 tussenlandingen gehad. Tijdens mijn tweede vlucht heb ik een aantal films gekeken, maar ik kan me niet meer herinneren welke, zo moe was ik, maar echt lekker slapen doe je niet in een vliegtuig. Maar je weet waar je heen gaat en je hebt er heel veel zin in (en je bent zenuwachtig) om je host family eindelijk te ontmoeten en je avontuur eindelijk te beginnen dus dat zorgt ervoor dat je die lange reis voor lief neemt.

blog-au-pair-anke-geeft-antwoord-op-veelgestelde-au-pair-vragen

Kom je snel in contact met andere au pairs?

De partner van Travel Active in Nieuw-Zeeland zorgt voor een 2-daagse oriëntatie waar je veel andere au pairs leert kennen. Dat is je eerste stap naar een leuke vriendenkring hier. Verder krijg je een lijst met alle au pairs, hun Nieuw-Zeelandse telefoonnummer en het gebied waar ze wonen zodat je zelf ook makkelijk contact kunt leggen. Dat is natuurlijk super spannend om een vreemde te bellen, maar eigenlijk alle au pairs staan open voor nieuwe vrienden en samen ergens koffie drinken is zo geregeld. Verder organiseert de partner nog één keer in de maand een coffeegroup en zijn er andere activiteiten zoals samen uit eten en een bowlingavond. Op Facebook zijn ook veel activiteiten te vinden die au pairs of backpackers zelf georganiseerd hebben, dus het is heel handig om je aan te melden bij deze Facebookgroepen.

blog-au-pair-anke-geeft-antwoord-op-veelgestelde-au-pair-vragen

Hoeveel uur moet je werken?

In mijn contract staat dat ik 35 uur in de week moet werken, maar ik haal dat meestal net niet. Gelukkig is dit voor mijn host mom geen probleem en vraagt ze soms of ik in het weekend een paar uurtjes kan werken. Dit doen we in goed overleg,  dus dat is heel fijn. Wanneer je meer uren zou werken dan in je contract staat, krijg je deze extra uitbetaald of mag je in overleg een extra dagje vrij nemen. Het minimale wat ik gehoord heb van andere au pairs is denk ik 30 uur werken, maar ik ken ook au pairs die 45 uur werken. Het ligt eraan wat je host family nodig heeft. Het is goed om hier in je Skype gesprek naar te vragen zodat je niet voor verassingen komt te staan.

blog-au-pair-anke-geeft-antwoord-op-veelgestelde-au-pair-vragen

Wat doe je in je vrije tijd?

In de weekenden probeer ik zo veel mogelijk van het land te zien. Op dit moment heb ik verschillende weekendtrips gemaakt met andere au pairs op het Noordereiland. In de twee weken vakantie die ik heb wil ik naar het Zuidereiland gaan. Wanneer ik niet een heel weekend weg kan, ben ik vaak ergens in Auckland te vinden, omdat daar ook genoeg te doen is. Doordeweeks is het lastiger om eropuit te gaan. Soms spreek ik af om wat te gaan drinken ergens met een andere au pair, maar ik ben ook veel op mijn kamer in de avonden en dan kijk ik een filmpje of Skype ik met mijn vriend/vriendinnen/familie.

blog-au-pair-anke-geeft-antwoord-op-veelgestelde-au-pair-vragen

Een tip voor toekomstige au pairs

Een belangrijke tip die ik toekomstige au pairs wil geven is: probeer er achter te komen of jouw host family jou als extra gezinslid ziet of meer als werknemer. Mijn host mom vind het erg fijn om soms een avond zonder mij te hebben en dat kan ik goed begrijpen, maar in het begin voelde dit voor mij alsof ik niet welkom was. Gelukkig hebben we dit uit kunnen praten en nu begrijp ik haar beter. En dat betekent ook dat ik veel vrijheid heb en me niet schuldig hoef te voelen als ik alweer een weekendje weg ben terwijl het gezin iets leuks gaat doen. Maar het is dus niet vanzelfsprekend dat je echt bij het gezin gaat horen en het is goed om het daar over te hebben en een familie te kiezen die er hetzelfde over denkt als jij.

Wil je meer weten over het leven van Anke? Of lijkt het jou ook interessant om au pair te worden in het buitenland? Bijvoorbeeld in Australië?

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's