Hoe ga je om met een reverse culture shock?

Ester
Au Pair
11 april 2017

Nadat je een jaar in het buitenland hebt gewerkt, kan je een reverse culture shock ervaren wanneer je weer in Nederland bent. Als au pair in Amerika vertelt Ester hoe ze hiermee om is gegaan.

Denver is not going anywhere

Twintig augustus 2015. Een dag die in mijn leven nooit onopgemerkt voorbij zal gaan. Het is de dag dat ik mijn geliefde Denver verliet, om terug te gaan naar Nederland. Het is een dag die bestond uit allerlei de laatste keren en veel gemengde gevoelens. Ik keek er naar uit om familie, buren en vrienden weer te zien. Maar het betekende wel dat ik mijn au pair leventje in Denver, dat ik in een jaar had opgebouwd, moest achterlaten. Dit maakte het vertrek heel dubbel. Bovendien betekende het dat mijn leven in Amerika nooit meer zo zijn als dat ik gewend was. Mijn au pair vriendinnen zouden naar huis zijn gegaan. Mijn host kinderen zouden ouder zijn geworden. Die realisatie kwam, gelukkig, pas toen er echt geen weg terug meer was: namelijk toen ik bij de gate zat. Nog voor een laatste maal maakte ik mee hoe vriendelijk en open de Amerikanen zijn. Een vrouw kwam naar me toe om te vragen of het wel ging. Ik heb mijn hele verhaal er maar uitgegooid. Het luchtte op. Ze zei het volgende: But honey, you can always come back. Denver is not going anywhere.” En dat is zo waar.

Reverse culture shock in Nederland

Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat ik Amerika verliet. Ik had er wel op gerekend dat ik weer even moest wennen aan Nederland, maar dat het 9 maanden zou duren, had ik niet zien aankomen. Ik heb in mijn ogen de zwaarste variant van ‘reverse culture shock door moeten maken. Deze omgekeerde heimwee overvalt je, er is geen ontkomen aan. Het enige wat je kan doen, is het dag voor dag te bekijken. Maar wat je je goed moet beseffen, is dat het niet erg is. Het hoort erbij. Het is de afsluiter van alles wat je hebt meegemaakt. Het is het verwerken van jouw avontuur. Daar moet je doorheen en dat kost tijd. Bij de een meer dan bij de ander.

Ik bleef alles vergelijken met Amerika

Wat het voor mij nog zwaarder maakte, was dat ik mij enorm thuis voelde in Amerika tussen de mensen. Binnen de cultuur, met de taal en zelfs rijdend in de auto richting the Rocky Mountains (wie weet wel met een Starbucks in mijn hand). Ik was zo gelukkig. Toen ik eenmaal terug was in Nederland, bleef ik alles vergelijken met Amerika. Dat was natuurlijk niet eerlijk. Het kon en kan niet met elkaar worden vergeleken. Maar ik miste mijn ‘Amerikaanse’ leven zo. Inmiddels weet ik hoe ik met dit gemis, de reverse culture shock, kan dealen.

blog-hoe-ga-je-om-met-een-reverse-culture-shock4

Het van me afschrijven hielp mij om aan te passen

Ik heb mij heel lang opgesplitst gevoeld. Door de reverse culture shock was ik met mijn lichaam in Nederland, maar bevond mijn hart zich nog aan de andere kant van de oceaan. Dit zorgde ervoor dat ik nergens echt volledig van kon genieten: ik was immers niet volledig hier. Dit klinkt dramatisch, maar zo voelde ik mij echt. Negen maanden duurde het om mijn hart ook weer aan deze zijde van de oceaan te krijgen. Ik probeerde mij tijdens deze periode zoveel mogelijk open te stellen voor alles wat er in Nederland gebeurde, maar tegelijkertijd nam ik ook de tijd voor mezelf als ik voelde dat ik dit nodig had. Wat voor mij bovenal werkte, was over mijn gevoelens en gedachten te schrijven. Het van mij afschrijven. Dat werkte als een soort medicijn. Ik schreef voor mezelf, over mezelf en van mijzelf af. Dit zorgde er op de een of andere manier voor dat ik er wat meer afstand van kon nemen en dat was nodig.

blog-hoe-ga-je-om-met-een-reverse-culture-shock5

Zoek mensen op met dezelfde ervaring

Voor iedereen die zich momenteel bevindt in een reverse culture shock: vind iets waar je je gevoelens in kwijt kan. Dit kan schrijven zijn, maar ook fotograferen, zingen, muziek maken, boeken lezen, sporten. Wat dan ook. Het is niet alleen de afleiding die je hierdoor krijgt die helpt, maar voornamelijk ook de verwerking die je doormaakt. En vooral: neem de tijd. Bij de ene persoon duurt het nou eenmaal langer, dan bij de ander. Hier is niks mis mee. Neem alle tijd die je nodig hebt. Zoals ik al eerder zei: je moet er doorheen. Het hoort er bij. Veel mensen die terug komen van een langere tijd in het buitenland, krijgen deze shock te ervaren. Zoek deze mensen op. Stuur ze een berichtje. Het helpt echt als je het samen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, kan doormaken. Je zult wellicht wel merken dat je familie en vrienden die thuis zijn gebleven, je maar tot op zekere hoogte begrijpen. Dit kun je ze ook niet kwalijk nemen. Het is immers erg lastig om iets volledig te begrijpen wat je zelf niet hebt doorgemaakt. Echter, door dit beperkte begrip kan je je wel alleen gaan voelen. Daarom nogmaals: zoek mensen op die ook au pairHigh School studentbackpacker of wat dan ook zijn geweest. Samen is het zoveel gemakkelijker!

Druk, chaotisch, maar zo gezellig wanneer ik ze weer zie

Gelukkig wist ik gedurende deze periode ook dat ik altijd terug kon naar Denver. Het gaat inderdaad nergens heen. De vrouw bij de gate had gelijk, alleen kon ik dat toen (nog) even niet zien. Ook al is het contact met mijn gezin minimaal, ik weet dat ik altijd welkom ben. Het is familie. Dat klinkt cliché, maar het is de waarheid. De keren dat ik ze zie op FaceTime, zijn zoals vanouds: druk, chaotisch, maar zo gezellig! Een bonus voor mij is dat mijn host familie elk jaar naar Nederland komt, omdat de moeder Nederlands is. Ik zie ze dus sowieso één keer per jaar.

Nu al aan het aftellen naar de zomer

Zo ook in november 2016. Het is zo fijn om te weten dat ondanks dat het contact niet frequent is, de band die je hebt opgebouwd in het jaar dat je er was, blijft. Dat is een geruststelling. En als kers op de taart, ga ik deze zomer voor twee maanden terug naar Denver om ze te helpen in de chaotische, maar oh zo fijne zomermaanden. Ik ben nu al aan het aftellen. No shame!

blog-hoe-ga-je-om-met-een-reverse-culture-shock8

Wil jij net als Ester een onvergetelijke tijd meemaken als au pair in het buitenland?

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.