Hoe pas ik mij aan aan de Spaanse levensstijl?

Larissa
Au Pair
23 oktober 2017

Larissa werkt als Au Pair in Fuerteventura. In deze blog vertelt ze over 5 aanpassingen die zij heeft gemaakt sinds ze op Fuerteventura woont en werkt. 

Ongeveer een jaar geleden besloot ik om mij aan te melden bij Travel Active met het idee dat ik voor een langere tijd in het buitenland wilde werken en wonen. Bestemming: geen idee. Het liefst een land met een andere taal, maar van de andere kant sprak Australië mij ook wel weer aan. Uiteindelijk na een aantal dagen goed nadenken ben ik uitgekomen op Spanje, niet te ver weg en een compleet andere cultuur.

Punt 1: genieten van het leven!

Wat mij als eerste opviel tijdens mijn eerste week hier op Fuerteventura was hoe de mensen genieten van het leven. Altijd buiten, in het winkelcentrum, op het terras, in het park of op het strand. De mensen hier blijven liever niet thuis hangen maar gaan erop uit. Meestal tot laat in de avond. Dit was voor mij even wennen, vooral omdat ik in Nederland na mijn werk lekker thuis bleef, maar hier gaat iedereen zelfs na een volle drukke dag werk erop uit. Na een aantal weken zat het ritme erin en nu ben ik ook bijna niet thuis te vinden. Meestal breng ik mijn vrije tijd door op het strand, bij het zwembad of in een andere stad.

Punt 2: de Spaanse taal

Aan de taal moet je ook wennen. Van normaal alleen Nederlands praten ineens naar de gehele dag door Engels en luisteren naar gesprekken in het Spaans om wat te leren. Spaans is niet moeilijk, zeker niet als je er woont en omringd ben door de bevolking.

Ongeveer na 5 maanden kon ik 90% van de gesprekken volgen, mits ze niet te snel praten, wat voor Spanjaarden nogal moeilijk is. Ik ben hier nu 7 maanden, praat tegen de kinderen Engels/Spaans en met mijn hostmom probeer ik zoveel mogelijk Spaans te praten. Buiten op straat kan ik mij enigszins verstaanbaar maken, zoals eten bestellen, de weg wijzen en vragen.

Punt 3: het Spaanse eten

Het eten. Spanjaarden houden van eten, dat staat vast. Ze eten hier vijf keer per dag, wat voor mij wennen was aangezien ik in Nederland aanzienlijk minder vaak at. Zoals iedereen begint de dag met ontbijt, dan wat kleins rond een uur of 10, vervolgens de lunch om 1 of 2 uur (dit is de belangrijkste maaltijd van de dag), vanaf 4/5 uur een kleine snack (sandwich/koekjes/fruit) en als laatste het avondeten om 8 of 9 uur. Er zijn zelfs restaurants die niet eerder open gaan dan 8 uur of zelfs 9 uur.

In de 7 maanden dat ik hier woon heb ik maar twee keer paella op, het klinkt raar maar het staat niet op het wekelijkse menu bij een gezin van drie kids. Ook heb ik geen enkele keer churros op, terwijl er veel restaurants zijn die het aanbieden. Ikzelf zou zeggen dat de maaltijden die je hier hebt ook in Nederland kan maken maar andersom is het helaas niet zo. Zuurkool, spruitjes, witlof en rode kool zijn voorbeelden van groenten die ik hier niet kan vinden.

Mijn hostmom kookt vaak simpel maar toch gevarieerd, onder andere: vers gemalen groenten (puree), vis met groenten uit de oven, rijst met kip en ei of simpel een tortilla. Wat het eten zelf betreft heb ik mij niet veel hoeven aan te passen, qua tijden en hoeveelheid wel.

Punt 4: de mentaliteit

De mentaliteit van de Spanjaarden. Rustig aan, niks gehaast. Wat vandaag niet gebeurd , gebeurd  morgen wel. Het leven is veel relaxter hier dan in Nederland, waar veel dingen gehaast gaan gecombineerd met veel stress. Na 7 maanden hier in Fuerteventura, ben ik inmiddels gewend aan het idee van alles rustig aan en kan ik mij er goed in vinden.

Bijvoorbeeld: omdat ik geen auto tot beschikking heb, maar veel dingen kan doen met de bus, had ik een buskaart nodig zodat ik korting kan krijgen. Er werd mij verteld dat het ongeveer 10 werkdagen kon duren eerder ik de kaart kon ophalen. Mijn hostmom vertelde mij dat het na 4 werkdagen meestal al klaar is, maar dat ze de geruime tijd nemen zodat het niet al te gehaast hoeft.

Punt vijf: het weer

Het weer. Geloof het of niet, in de winter wordt het hier niet kouder dan 20 graden (minimum). Op dit moment is het hier 30 a 35 graden en het is 17 oktober. Als ik dan telefoontjes krijg uit Nederland met regen en kou, ben ik toch wel blij dat ik voor de Canarische Eilanden heb gekozen. Vanwege het subtropische klimaat staat hier 90% van het jaar wel wind, maar eerlijk gezegd kan dat geen kwaad wanneer het 35 graden is. De eerste weken had ik het vaak erg warm, terwijl ze hier nog met jassen liepen maar na 4 a 5 weken was ik aan de temperatuur gewend. Tenminste, dat dacht ik. De zomer stond voor de deur en mensen staan hier niet raar op te kijken van 40 graden overdag en 30 graden in de nacht. Op dat moment heb ik meerdere keren aangegeven dat ik de regen toch wel een beetje mis.

Wil jij ook aan de slag als au pair in het buitenland?!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.