Wendy’s Aussie-avontuur: part 1

Wendy
Au Pair
18 november 2020

Je leven omgooien om vervolgens je droom in het buitenland waar te gaan maken. Dat klinkt toch fantastisch? Dit is nou precies wat au pair Wendy deed. Zij besloot het roer om te gooien en vertrok naar de andere kant van de wereld om daar aan de slag te gaan als au pair. Lees hier haar verhaal!

“Ik ben één van die meiden die haar leven heeft omgegooid en vertrokken is naar Australië om te werken als au pair. En ik moet zeggen: het leven hier bevalt me prima! Ik woon in bij een super lieve familie en ik heb 4 lieve, schattige (maar soms ook wel echt draakachtige) kiddies. Elke dag leer ik nog zo veel bij en kan ik weer meer genieten. Familiemomenten samen, weekenden met vriendinnen, de aussie cultuur en nog veel meer nieuwe, maar zo’n leuke onderdelen van mijn leven. Het is cliché maar waar: time flies when you’re having fun!”

Een achtbaan vol emoties

Mijn eerste paar dagen en misschien zelfs weken, leefde ik eigenlijk in een soort achtbaan. Je moet je realiseren dat je niet alleen in een nieuwe familie terecht bent gekomen, maar ook in een totaal nieuw continent waarbij alles net even anders gaat dan thuis. En vergeet de jetlag dan ook niet! Dat is misschien nog wel het ergste. Op het moment zelf had ik dat natuurlijk niet door en zei ik lekker optimistisch dat ik geen jetlag had. Achteraf herken ik wel veel dingen terug zoals enorme vermoeidheid en wisselende emoties. Na een week voelde ik ineens tranen opkomen en raakte ik een beetje in paniek. Tranen?! Het is pas een week geleden, waarom moest ik nu al huilen? Ik wist zeker dat ik niet naar huis wilde want dit was ten slotte mijn droom. Ik denk dat ik achteraf kan zeggen dat dit een typisch gevolg van een jetlag was. Want ja, die schijn ik wel degelijk te hebben ervaren. Alles was zo nieuw, zo anders maar zo gaaf! Al de nieuwe indrukken maken je emoties flink in de war. Gelukkig wist ik mezelf er goed uit te helpen en ben ik (ook al zat ik daar niet echt op te wachten) gaan socializen met mijn host familie en de vrienden waar we op dat moment de vrijdag avond mee doorbrachten (wat overigens een typisch onderdeel is van de aussie cultuur). Ik heb mezelf helpen herinneren waarom ik hier ook alweer zit en waarom dit mijn droom was. Ik realiseerde me dat sommige dingen helemaal niet zo verschillend zijn dan ik gewend ben, maar dat het gewoon anders genoemd wordt. Daardoor zag ik zo waar weer licht in mijn, op dat moment, donkere tunnel.

wendys-aussie-avontuur-part1-2

Time to socialize!

Een begin is altijd lastig, maar zodra je daar doorheen bent wil je echt niet meer terug. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik ontzettend geluk heb met mijn familie. Zij hebben mij vanaf dag 1 thuis laten voelen en dat is gelukt ook. Ik krijg steeds meer een eigen leventje hier en dat voelt goed. Omdat ik niet in een grote stad woon, was het nog wel lastig om vrienden te maken omdat er niet zo veel au pairs in de omgeving zijn. Dus met een simpel Facebookberichtje kwam ik niet ineens 40 andere au pairs tegen die bij mij in de buurt woonden. Ik moest het hebben van het socializen. Soms dacht ik wel eens: woonde ik maar in de stad dan was alles zoveel makkelijker. Maar aan de andere kant ben ik zo blij dat ik hier woon. Juist omdat de vrienden niet voor het oprapen liggen heb je zo snel een sterke band met de mensen die hier zijn. Simpelweg omdat je allemaal in dezelfde situatie zit en niet oneindige keuzes hebt. Ik heb hierdoor veel (vooral ook kleine) dingen leren waarderen. Zo heb ik een fiets gekocht waarmee ik lekker rond kan fietsen in plaats van hopen dat iemand je hier ergens een lift kan geven. Het gaf me zoveel vrijheid, ik weet wel zeker dat ik in Nederland nooit zo blij had kunnen zijn met een fiets. Hierdoor waardeer je juist die momenten.

Om nog eens terug te komen op het vrienden maken: ik heb ondertussen super veel en leuke vriendinnen gemaakt op de plek waar ik woon. In eerste instantie ging ik op zoek naar au pairs omdat dit gewoon het makkelijkst is. Vervolgens kun je daar lekker over in de put gaan zitten omdat er niet zoveel mensen zijn. Of je bekijkt het vanuit een ander perspectief en maakt contact met mensen die hier wonen. In het begin dacht ik nog dat zij vast niet geïnteresseerd zouden zijn, omdat ik hier niet vandaan kom. Maar niets is minder waar: zodra ik in contact kwam met een meisje die op de kindergarten van mijn jongste kiddies werkte, kwam ik erachter dat zij juist heel erg geïnteresseerd zijn in mijn verhaal. Tot nu toe heb ik met niemand nog contact gehad die niet wilde weten hoe ik hier terecht kwam en wat ik hier dan deed. Voor veel mensen hier klonk het zo onrealistisch dat ik vanuit de andere kant van de wereld kwam en zij bewonderden mijn verhalen helemaal. Best wel grappig dat zij hier niet eens weten waar Nederland ligt. Als je het dan uitlegt, komen ze vervolgens tot de conclusie komen dat Amsterdam naast Londen ligt, yeah right! Op zulke momenten realiseer ik me dan dat wij uit een heel ander deel van de wereld komen. Het is inspirerend om de aussie cultuur te leren kennen en hier te wonen, maar ook heel inspirerend om onze Europese en Nederlandse cultuur te delen hier. Zij zijn geïnteresseerd in mijn verhaal en ik in hun verhaal. Een aussie girl vertelde me laatst dat mijn verhalen haar zo hadden geïnspireerd, dat ze dit zelf ook graag zou willen doen, en of ik haar dan heel misschien wat tips zou kunnen geven. Daar doe je het toch voor! Zij inspireert mij met haar verhalen over het normale aussie bestaan en mijn reis en au pair verhalen inspireerden haar blijkbaar!

wendys-aussie-avontuur-part1-3

The real aussie culture

Een ander voordeel dat ik heb ervaren aan waar ik woon, is dat ik de real aussie cultuur leer kennen. Natuurlijk leer je die ook kennen in de grote steden, maar daar vind je toch ook veel meer een multiculturele samenleving. Ik ben nu twee weekendjes in Melbourne geweest en ik vond het fantastisch! De kunst, muziek, gezelligheid en alle voorzieningen op straat zijn zo gaaf! In veel delen van de stad woonden meer immigranten dan de old aussie’s, wat overigens ook gewoon onderdeel van de Australische cultuur is. Officieel gezien bestaan de echte aussie surfdudes die wij allemaal in gedachten hebben natuurlijk niet. Het zijn de Aboriginals die hier vandaan komen, maar dat wordt door de huidige bewoners nog vaak vergeten. Buiten de grote steden is het toch heel anders. Ik ben bijvoorbeeld laatst mee geweest naar de country footy wedstrijd van mijn host dad. AFL footy is een soort combinatie tussen alle mogelijke balsporten, totaal niet te vergelijken met voetbal, maar wel enorm populair hier. De grote wedstrijden tussen de AFL (Australian Football League) teams worden vanuit een enorm stadion gekeken zoals wij dat ook kijken in Nederland. Maar country footy zou in Nederland betekenen: in de kou en regen langs de lijn staan verkleumen, toch? Nou, hier doen we dat toch even wat beter! Langs het veld staan twee rijen gevuld met dikke auto’s en mensen komen gewoon de auto niet uit. Lekker relaxed voetbal kijken in je eigen auto met de kachel aan (footy is een wintersport), terwijl je een voorraad aan snacks mee hebt. Als er een doelpunt wordt gescoord ga je niet de longen uit je lijf schreeuwen maar gewoon lekker relaxed op de toeter drukken! Nou ik ben daar wel voor in hoor! Zoals ik in het begin al een beetje verklapte is de vrijdagavond een ander typisch voorbeeld van de aussie cultuur. Om te vieren dat het weekend is gaan veel mensen naar de pub om wat te eten. Of in het geval van jongere kids is het take away avond. Macca’s, KFC of gewoon the Fish and Chips shops zijn dan ook razend populair bij mij thuis. Alsof het nog niet genoeg feest is, worden er ook vaak vrienden uitgenodigd om even een biertje te komen drinken. En zo eindigen de meeste vrijdagavonden met een huis vol stuiterende kiddies en veel gezelligheid! De gezelligheid is dan ook wel een belangrijk aspect van deze cultuur. Zeker niet verkeerd en het laat me nog meer thuis voelen. Want wij Nederlanders zijn toch ook super gezellig?! 🙂

wendys-aussie-avontuur-part1-4

Wordt vervolgd…

Nieuwsgierig naar hoe het dagelijkse leven van Wendy in Australië eruit ziet, hoe zij haar vrije weekenden spendeert én haar gouden tip aan jou? Hou dan onze blogpagina in de gaten! Volgende week verklapt Wendy de antwoorden op al deze vragen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.