Alles wat je wilt weten over High School in Amerika

Tessa
High School
16 april 2015

Hoe waren de eerste dagen op school?

Doordat ik de andere exchange students al kende, had ik al wat vrienden. Maar het enige advies dat ik je kan geven is initiatief nemen. Gewoon vragen aan mensen of je met ze mee mag naar de mall om te gaan shoppen of misschien bij ze gaan zitten tijdens de lunch. Dat heb ik ook gedaan. En als ze ‘nee’ zeggen, wat dan nog? Dan vraag je toch iemand anders? Als exchange student ben je interessant voor die Amerikanen, dus ze zullen vast geen ‘nee’ zeggen.

Hoe was het eerste contact met het gastgezin?

De eerste dagen dat je bij je gastgezin bent, is het best awkward. Ik denk persoonlijk dat je bij de eerste ontmoeting wel voelt of je een klik hebt of niet. Praten met elkaar via internet zegt namelijk niks over een persoon. Daarnaast is het best vermoeiend om de eerste dagen non-stop Engels te praten omdat je dat niet gewend bent. Je hebt wat ruimte nodig om aan die andere cultuur te wennen en je gastgezin moet je die ruimte ook geven. Natuurlijk moet je ook meteen leuke dingen gaan doen en je twijfels en angsten opzij zetten.

Al thuis via de mail kun je vragen stellen aan je gastgezin. Zo kun je vragen naar de interesses van het gastgezin of over het verleden van je nieuwe familie. Je kunt vertellen waarom je een exchange jaar wil doen, waarom zij een exchange student in huis willen en wat je samen allemaal kunt doen als je eenmaal bent gearriveerd. Er is genoeg om over te praten en zo elkaar te leren kennen!

Hoe bevalt je gastgezin?

We kunnen hier lang en kort over praten, maar mijn gastgezin bevalt ontzettend goed! Het duurde even, maar ik ben hier nu meer dan gelukkig!

Zit je op een grote school?

JA. Ik ben gewend om naar een school te gaan met zo’n 400 á 500 leerlingen, als het niet minder is. Op deze school zitten er op zijn minst 3000 (!). Een hele overgang voor mij, omdat je elke dag nieuwe gezichten tegenkomt. Verwarrend, maar leuk. Dit is alleen niet op elke school zo. Het ligt vooral aan de staat waar je heen gaat. Zo ken ik mensen die met minder dan honderd andere leerlingen op een school zitten.

Is alles groter in Amerika?

Alles? Nee. Het meeste? Mwa. Het eten? JA. De porties hier zijn insane! Ook veel soda’s (frisdranken) zijn te koop in grotere formaten. De auto’s zijn dan wel hetzelfde als in Nederland, maar de meeste huizen zijn relatief groter. Maar dat ligt denk ik ook weer aan waar je woont, want volgens mij is Texas redelijk betaalbaar en laten mensen sneller een groot huis bouwen.

Hoe is het eten in Amerika?

Er gaat een wereld voor je open. Ik heb m’n ogen uitgekeken in de Walmart. Deze winkel heeft letterlijk (op kroketten en hagelslag na) alles! En van alles honderdduizend verschillende smaken en kleuren. Bereid je voor op veel fastfood, want dit is goedkoop en snel en daar houden Amerikanen van. Daarnaast eet iedereen voor twee en wordt er een maaltijd voor drie voorbereid per persoon.

Heb je ook herfstvakantie in Amerika?

Herfstvakantie hebben we niet echt. Wel hebben we in november Thanksgiving en letterlijk drie weken later kerstvakantie.

Heb je ook saaie dagen in Amerika?

Oh ja zeker! Er zijn genoeg dagen waarop ik onder de dekens in m’n pyjama een beetje Netflix zit te kijken. No worries, maar dat is prima. In Nederland heb je toch ook niet altijd wat te doen?

Wat wordt er bedoeld met ‘je mag als exchange student niet naar feestjes?’

Als exchange student mogen wij niet naar feestjes omdat we niet in aanraking mogen komen met alcohol, drugs, seks, de politie ect. Veel van deze zaken zijn aan te treffen op feestjes en dit willen organisaties graag vermijden.

Heb je inpaktips?

Probeer alles zo klein mogelijk op te rollen en vraag hulp aan een vriend of vriendin. Neem geen onnodige dingen mee die je makkelijk daar kan kopen. Zorg dat je in een aparte tas de benodigdheden hebt voor de eerste paar dagen, zodat je je grote koffer niet open hoeft te maken (als je eerst ergens anders heen gaat voor bijvoorbeeld een city trip) en neem vooral niet teveel kleren mee. Dat fotolijstje van je familie is namelijk veel leuker dan dat ene shirtje dat je gisteren hebt gekocht.

Wat voor cadeautjes kan ik meenemen voor het gastgezin?

Eten! Wie is er nou niet dol op eten? Helemaal als je hebt over Amerikanen. Van stroopwafels tot drop, van beschuit met muisjes tot een mix voor Oma’s Appeltaart. Daarnaast had ik ook telefoonhoesjes met de Nederlandse vlag erop meegenomen. Misschien is het leuk om iets te geven waar iets typisch Nederlands op staat, zoals molens en klompen. Tegenwoordig kun je ook overal Engelse kookboeken vinden met typisch Nederlandse recepten, ook keigaaf!

Heb je nog tips voor aankomende exchange students?

Geniet ervan! Je gaat ook ongetwijfeld wat minder leuke momenten hebben en je afvragen waarom je het ook alweer doet, maar je gaat ook met je hoofd buiten de auto hangen terwijl de wind in je gezicht blaast en je realiseren dat je zoveel van het leven houdt. Maak vriendschappen die sterk zijn, maar houd in je achterhoofd dat je weer vertrekt. Accepteer dat je in een andere cultuur bent en dat dingen anders zijn. Lach erom, realiseer je dat het in Nederland beter geregeld is en accepteer het. Iedereen doet alles op z’n eigen manier. En dan m’n laatste wijze advies: doe geen domme dingen. Natuurlijk wil je naar dat ene feestje waar iedereen heen gaat, maar er hoeft maar één ding fout te gaan of je staat weer thuis op de stoep. Een vriend van mij is laatst naar huis gestuurd omdat hij buiten liep na curfew tijd (de avondklok) en hij een alcoholvrij biertje in z’n hand had. Het blijft Amerika en de organisatie is verantwoordelijk voor wat er met jou gebeurt. Een avondje bankhangen kan ook gezellig zijn en gekke streken uithalen kan ook nog later in Nederland!

Wil je net als Tessa naar een High School in Amerika, of ga je liever naar een andere bestemming zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Australië? Travel Active helpt je graag in al jouw plannen voor een High School avontuur. Bekijk alle High School mogelijkheden of kom naar een van de geplande infodagen en laat al je vragen persoonlijk beantwoorden!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.